Διαβήτης και COVID-19: Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεση των Δύο Παθήσεων

Η τελευταία ενημέρωση μίας μεγάλης συνεχιζόμενης μετα-ανάλυσης για την COVID-19 και το διαβήτη επιβεβαιώνει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πράγματι αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19. Τα δεδομένα της ανάλυσης αυτής παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Η μετα-ανάλυση εξέτασε δεδομένα από συνολικά 60 μελέτες και 44.509 εθελοντές από 18 χώρες. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δημοσιεύονται δεδομένα από την παρούσα ανάλυση και οι επιστήμονες σκοπεύουν να τη συνεχίσουν και να δημοσιεύσουν στο μέλλον και νέα δεδομένα, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα αποτελέσματα ερευνών.

Όπως διαπιστώθηκε από τις παρατηρήσεις της ανάλυσης, αρκετοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο στους διαβητικούς. Συγκεκριμένα, οι άνδρες διαβητικοί είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σχέση με τις διαβητικές γυναίκες (21 έρευνες).

Εξετάζοντας τα δεδομένα ειδικά για τη σύνδεση ανάμεσα σε COVID-19 και διαβήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών που πάσχουν από διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19 συγκριτικά με ασθενείς ίδιας ηλικίας που δεν έχουν διαβήτη (8 έρευνες). Για κάθε 1 επιπλέον έτος ηλικίας, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από COVID-19 αυξάνεται κατά 5% (14 έρευνες). Οι διαβητικοί ασθενείς με παχυσαρκία είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που είχαν επίσης διαβήτη, αλλά το σωματικό τους βάρος ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.

Ελάχιστες έρευνες εξέτασαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του διαβήτη και τη σύνδεσή τους με τον κίνδυνο COVID-19, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς. Ο παράγοντας που φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου ήταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που είχαν επίπεδα γλυκόζης αίματος ≥11 mmol/l είχαν 3.7 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχέση με αυτούς που είχαν επίπεδα <6 mmol/l. Οι επιστήμονες εξήγησαν, ωστόσο, ότι η σύνδεση αυτή βασίστηκε σε μέτρια δεδομένα (3 έρευνες).

Οι ασθενείς που έπαιρναν ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη είχαν 79% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν ινσουλίνη (11 έρευνες). Η χρήση ινσουλίνης συνήθως γίνεται στα πιο προχωρημένα στάδια του διαβήτη.

Αντιθέτως, αυτοί που έπαιρναν μετφορμίνη (μία θεραπεία πρώτης γραμμής για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2) είχαν 37% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν το παραπάνω φάρμακο (11 έρευνες).

Όπως συμβαίνει και στο γενικό πληθυσμό, ορισμένα χρόνια νοσήματα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς. Συγκεκριμένα, η καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με 39% αυξημένο κίνδυνο (18 έρευνες), η χρόνια νεφρική νόσος με 81% αυξημένο κίνδυνο (15 έρευνες) και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με 23% αυξημένο κίνδυνο (10 έρευνες).

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της παρούσας ανάλυσης, η οποία δεν είχε αναδειχθεί από προηγούμενες αναλύσεις, ήταν ότι η χρόνια χρήση στατινών (φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης) συνδέεται με 75% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στους διαβητικούς. Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, το φαινόμενο αυτό πιθανώς συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο η οποία οδήγησε σε θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα.

Στην ανάλυση διαπιστώθηκε επίσης σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση της CRP κατά 10mg/L αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς δεσμεύτηκαν να δημοσιεύσουν σύντομα και νέα δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το διαβήτη. Ζήτησαν επίσης να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εξετάσουν ειδικά χαρακτηριστικά του διαβήτη και τη σύνδεσή τους με τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα