COVID-19: Μπορεί να Επηρεάσει την Υγεία των Διαβητικών Μακροπρόθεσμα;

Οι ασθενείς με ιστορικό διαβήτη, καθώς και οι ασθενείς με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου έχουν αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά φλεγμονώδεις νόσους που συνδέονται με την COVID-19 και επηρεάζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology.

«Πιστεύουμε ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το γονιδίωμα των ασθενών, προκαλώντας έτσι σοβαρότερα συμπτώματα. Επιπλέον, με τον ίδιο μηχανισμό επιδεινώνονται τα συμπτώματα του διαβήτη και των καρδιακών επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή τη νόσο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα έχει ασχοληθεί αρκετά με τη σύνδεση ανάμεσα στην καρδιακή ανεπάρκεια, το διαβήτη και τη φλεγμονή. Σε μία προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε δημοσιευτεί στο ίδιο περιοδικό, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της COVID-19 στους ασθενείς με διαβήτη, καθώς και την ικανότητα του ιού να προκαλεί φλεγμονή και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ασθενών μακροπρόθεσμα με 3 διαφορετικούς μηχανισμούς. Πρώτον, μπορεί να προκαλέσει έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νόσου Alzheimer. Δεύτερον, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη τόσο σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο όσο και σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση. Τρίτον, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών του διαβήτη, όπως η καρδιομυοπάθεια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα της μελέτης υποστηρίζει επίσης ότι ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν συγκεκριμένες μεταβολές στη σύνθεση του αίματος σε σχέση με τους διαβητικούς που δεν έχουν ιστορικό COVID-19. Το επόμενο βήμα της μελέτης είναι να εξεταστούν οι διαφορές σε συγκεκριμένα κύτταρα ανάμεσα στις δύο παραπάνω ομάδες.

«Ο στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε περισσότερο αν υπάρχει διαφορά στη σύσταση του αίματος ή στα επίπεδα των κυτταροκινών στους διαβητικούς που νόσησαν από COVID-19. Αν διαπιστώσουμε διαφορές, τότε θα εξερευνήσουμε πως επηρεάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων νόσων από αυτές», τόνισε η ομάδα.

Η COVID-19 σήμερα είναι λιγότερο απειλητική για την παγκόσμια υγεία χάρη στα εμβόλια, ωστόσο αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της λοίμωξης στην υγεία μας μακροπρόθεσμα.

«Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer ή καρδιαγγειακή νόσο νοσήσει από COVID-19, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει νωρίτερα τις παραπάνω παθήσεις; Επιπλέον, όταν τελικά οι ασθενείς διαγνωστούν με κάποια από τις παραπάνω παθήσεις θα έχουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ιστορικό COVID-19 λοίμωξης;», είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσαν οι επιστήμονες.

«Αν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα τότε θα μπορούμε να εφαρμόσουμε εγκαίρως κατάλληλες προσεγγίσεις για να αποτρέψουμε την εμφάνιση των επιπλοκών αυτών», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα