COVID-19: Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Διαβήτη;

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται δηλαδή για την COVID-19, μπορεί να επηρεάσει και το πάγκρεας του ανθρώπου. Μάλιστα, σε ορισμένους ασθενείς είχε παρατηρηθεί μείωση των β κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, με αντίστοιχο περιορισμό των επιπέδων της συγκεκριμένης ορμόνης, μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Επιπλέον, είχαν αναφερθεί περιστατικά ασθενών που νόσησαν από COVID-19 και λίγο καιρό αργότερα παρουσίασαν αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό διάγνωσης με διαβήτη.

Η COVID-19 λοίμωξη μπορεί να ενισχύσει την απελευθέρωση προφλεγμονωδών σηματοδοτικών ουσιών (κυτταροκινών). Ακόμη, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης, επηρεάζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παρά τις παραπάνω αλλαγές που προκαλεί ο SARS-CoV-2, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν οι μεταβολικές αυτές αλλαγές είναι παροδικές ή αν η COVID-19 πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Θέλοντας να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, επιστήμονες από το German Diabetes Center (DDZ), το German Center for Diabetes Research (DZD) και το IQVIA της Φρανκφούρτης, έκαναν μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης.

Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για την ανάλυσή τους προέρχονται από 1.171 ιατρεία της Γερμανίας στα οποία εξετάστηκαν περίπου 8.8 εκατομμύρια ασθενείς από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών αυτών μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

«Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να εξετάσει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη μετά τη διάγνωση με τον SARS-CoV-2», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Wolfgang Rathmann από το DDZ. Για τη μελέτη τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν και μία ομάδα ελέγχου με ασθενείς που διαγνώστηκαν στο ίδιο διάστημα με άλλες ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Στη συνέχεια οι ασθενείς των δύο ομάδων αντιστοιχήθηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το μήνα της διάγνωσης με COVID-19 ή άλλη ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς και τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα (παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου). Από την έρευνα εξαιρέθηκαν οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Συνολικά, 35.865 ασθενείς διαγνώστηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Από τις αναλύσεις μας διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 παρουσιάζουν συχνότερα διαβήτη σε σχέση με τους ασθενείς που έχουν ιστορικό άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η συχνότητα του διαβήτη στους ασθενείς με COVID-19 ήταν 15.8 ανά 1000 άτομα, ενώ στην ομάδα ελέγχου 12.3 ανά 1000 άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη είναι 28% αυξημένος στην ομάδα των ασθενών με ιστορικό COVID-19 συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών με άλλες ιογενείς λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού», ανέφερε ο Rathmann, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα.

Αν και η πλειοψηφία των ασθενών που αναρρώνουν από ήπια COVID-19 πιθανώς δεν θα παρουσιάσουν διαβήτη, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι όποιος έχει ιστορικό COVID-19 θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για προειδοποιητικά συμπτώματα του διαβήτη, όπως για παράδειγμα το αίσθημα κόπωσης, η συχνοουρία και η αύξηση της δίψας. Εφόσον εμφανίσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό μας.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα