Μπορεί η Μετφορμίνη να Μειώσει τον Κίνδυνο Οστεοαρθρίτιδας;

Η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα μίας νέας έρευνας. Εξετάζοντας δεδομένα για σχεδόν 21.000 ενήλικες ασθενείς με διαβήτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που έπαιρναν μετφορμίνη είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν σουλφονυλουρίες.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις συννοσηρότητες των ασθενών, όπως φαίνεται από τα δεδομένα της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Σε περαιτέρω αναλύσεις οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά τους ασθενείς που είχαν πάρει μετφορμίνη πριν ξεκινήσουν θεραπεία με σουλφονυλουρίες. Σε αυτή την ομάδα ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας ήταν συγκρίσιμος με αυτόν των ασθενών που έπαιρναν μόνο μετφορμίνη και δεν είχαν πάρει άλλα φάρμακα. Ωστόσο, οι ασθενείς που είχαν πάρει κάποια στιγμή μετφορμίνη είχαν μειωμένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν πάρει ποτέ το παραπάνω φάρμακο.

«Πιθανώς η προστασία που προσφέρει η μετφορμίνη για την οστεοαρθρίτιδα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια», εξήγησαν οι συγγραφείς. Όπως υποστήριξαν, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η μετφορμίνη προσφέρει οφέλη στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

«Δεν αποκλείεται επίσης τα οφέλη της μετφορμίνης να συνδέονται με την απώλεια βάρους. Οι ασθενείς που έπαιρναν αυτό το φάρμακο έχασαν περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν σουλφονυλουρίες και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα. Βέβαια, εμείς πιστεύουμε ότι τα οφέλη της μετφορμίνης δεν συνδέονται αποκλειστικά με την απώλεια βάρους», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι η μετφορμίνη δεν κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά αρθροπλαστικής στους ασθενείς. Συγκεκριμένα, στην ομάδα της μετφορμίνης έγιναν 1.5 αρθροπλαστικές ανά 1000 χρόνια ασθενών, ενώ στην ομάδα της συλφουνυλουρίας, η αντίστοιχη συχνότητα ήταν 2.1.

Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης προέρχονται από τη βάση δεδομένων Clinformatics Data Mart Database και αφορούν το διάστημα από το 2003 μέχρι το 2019. Από τους συνολικά 20.937 εθελοντές που εξετάστηκαν, το 58% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 χρόνια. Όλοι οι εθελοντές ήταν τουλάχιστον 40 ετών και είχαν ιστορικό διάγνωσης με διαβήτη τύπου 2. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν οι εθελοντές με διαβήτη τύπου 1 ή φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αν οι ασθενείς έπαιρναν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις συνταγογραφήσεις των γιατρών.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν και νέες έρευνες που θα εξετάσουν τη χρησιμότητα της μετφορμίνης στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα