Αυξάνονται τα Περιστατικά Διαβήτη Τύπου 2 στα Άτομα Νεαρής Ηλικίας

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, όλο και περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας λαμβάνουν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το ποσοστό των ατόμων αυτών έχει αυξηθεί κατά 41%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η έρευνα προέρχεται από το Royal College of Paediatrics and Child Health (PCPCH).

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από 715 άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών που έλαβαν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 στην Αγγλία και την Ουαλία κατά τα έτη 2016 και 2017. Συνολικά το 78.6% των ασθενών ήταν παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τον ειδικό διαιτολόγο Νάιτζελ Ντένμπι η παραπάνω παρατήρηση αποτελεί πιθανώς μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Όπως δήλωσε, ενδεχομένως υπάρχουν πολλά ακόμα άτομα που δεν γνωρίζουν αν είναι διαβητικοί.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τα χρόνια ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης αίματος έχουν ενοχοποιηθεί για βλάβες στα μικρά και μεγάλα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα από τους οφθαλμούς, τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά συνοδεύει την παχυσαρκία και στους ενηλίκους έχει συνδεθεί με μακροχρόνιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 2013 και το 2014 υπήρχαν συνολικά 507 περιστατικά διαβήτη τύπου 2 στα άτομα νεαρής ηλικίας. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί δραματικά έκτοτε και ο Ντένμπι τονίζει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες πριν να είναι πολύ αργά. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα συνοδεύονται συνήθως από καθιστική ζωή και οι δύο συνήθειες αυτές πρέπει να αποφεύγονται καθώς είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράσελ Βίνερ, «τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά», όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας. Τόνισε μάλιστα, ότι τα πραγματικά νούμερα ενδεχομέως είναι πολύ υψηλότερα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες άνω των 40 ετών και είναι σπάνιος στα παιδιά. Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισής του στα άτομα νεαρής ηλικίας αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής στα άτομα αυτής της ηλικίας. Είναι επίσης, ένα φαινόμενο που πρέπει να προληφθεί άμεσα καθώς ο διαβήτης αποτελεί μία χρόνια και εξουθενωτική νόσο. Αν δεν γίνουν ενέργειες άμεσα, τα παραπάνω ποσοστά αναμένεται να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Βιβλιογραφία: Royal College of Paediatrics and Child Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα