6 Μύθοι για το Διαβήτη Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει πλέον 1 στους 10 ενήλικες, με το 25% από αυτούς να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τη νόσο. Επιπλέον, για κάθε ασθενή που πάσχει από διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν 2 ασθενείς με προδιαβήτη, δηλαδή με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όχι όμως αρκετά υψηλά για να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη.

Τι είναι ο Διαβήτης Τύπου 2;

Στο διαβήτη τύπου 2, είτε ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παραμένουν σε υψηλές τιμές.

Στα παλιά ιατρικά βιβλία, ο διαβήτης τύπου 2 αναφέρεται συχνά ως Διαβήτης των Ενηλίκων, καθώς η νόσος αυτή εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία. Δυστυχώς, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά αυξάνονται, ο διαβήτης τύπου 2 διαγιγνώσκεται και σε μικρότερες ηλικίες. Όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ένας ασθενής με διαβήτη, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, απώλειας της όρασης, νευροπάθειας και βλαβών στους νεφρούς, ιδιαίτερα αν είναι αρρύθμιστος. Ωστόσο, οι ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο μπορεί να έχουν φυσιολογική διάρκεια και ποιότητα ζωής εφόσον ακολουθήσουν την κατάλληλη αγωγή. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί μάλιστα να αναστραφεί.

Ποιοι είναι οι Συχνότεροι Μύθοι για το Διαβήτη Τύπου 2;

Μύθος 1: Όλοι οι Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Παίρνουν Ινσουλίνη ή άλλα Αντιδιαβητικά Φάρμακα Εφ’ Όρου Ζωής

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αρκετοί ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη μπορεί να μην χρειαστεί να πάρουν καθόλου φάρμακα εφόσον κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τροποποίηση της δίαιτας, φυσική άσκηση και απώλεια βάρους. Ακόμα και οι διαβητικοί ασθενείς που παίρνουν φάρμακα, μπορούν να περιορίσουν ή ακόμα και να σταματήσουν τα φάρμακα χάνοντας βάρος και διορθώνοντας τη διατροφή τους. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάτε κάποιο φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Μύθος 2: Οι Διαβητικοί Δεν Πρέπει να Τρώνε Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα και υδατάνθρακες τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι τα φρούτα απαγορεύονται για τους διαβητικούς. Ωστόσο, τα φρούτα αποτελούν κομμάτι κάθε υγιεινής διατροφής, ακόμα και για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Τα φρούτα περιέχουν αρκετές θπρετικές ουσίες και επηρεάζουν λιγότερο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Μία υγιεινή διαίτα για το διαβήτη πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει 2-3 μερίδες φρούτων καθημερινά.

Μύθος 3: Οι Διαβητικοί Πρέπει να Προσέχουν Μόνο την Κατανάλωση Υδατανθράκων και Όχι Πρωτεϊνών ή Λιπών

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες επηρεάζουν περισσότερο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται το ψωμί, τα δημητριακά, το μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες και τα γλυκά. Αν πάσχετε από διαβήτη πρέπει σίγουρα να περιορίσετε την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, ωστόσο είναι σημαντικό να προσέξετε και τα υπόλοιπα τρόφιμα της δίαιτάς σας.

Αν καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες, ακόμα κι αν αυτές δεν προέρχονται από υδατάνθρακες, δεν θα είναι εύκολο να διατηρήσετε το βάρος σας χαμηλό και επομένως η ρύθμιση του διαβήτη θα είναι δυσκολότερη.

Μύθος 4: Οι Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Κάνουν Χαμηλή Κατανάλωση Υδατανθράκων

Ο διαβήτης μπορεί να ρυθμιστεί με δίαιτες που περιλαμβάνουν τόσο υψηλότερη όσο και χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, εδώ και δεκαετίες το American Diabetes Association συνιστά ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να κάνουν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, η οποία μπορεί να περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, αρκετές έρευνες προσφάτως έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να επιτύχουν εξίσου αποτελεσματικά την απώλεια βάρους στο διαβήτη καθώς και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ιδανικά, πρέπει να βρείτε τη διατροφή που είναι κατάλληλη για εσάς και σας επιτρέπει να διατηρήσετε την υγεία σας, χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά τον τρόπο ζωής σας. Αν πάσχετε από διαβήτη και δεν καταφέρατε να χάσετε βάρος ή να ρυθμίσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με την κλασική δίαιτας μέτριας κατανάλωσης υδατανθράκων, μπορείτε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση υδατανθράκων. Δεν υπάρχει μία δίαιτα που είναι η καλύτερη για όλους τους ασθενείς.

Μύθος 5: Αν Παίρνω Ινσουλίνη ή Αντιδιαβητικά Φάρμακα Μπορώ να Τρώω Ό,τι Θέλω

Αρκετοί διαβητικοί πιστεύουν ότι εφόσον παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα για τη ρύθμιση του διαβήτη, δεν χρειάζεται να προσέχουν τη διατροφή τους. Η αντίληψη αυτή είναι πολύ λανθασμένη.

Ακόμα και αν παίρνετε αντιδιαβητικά φάρμακα, η πρώτη γραμμή άμυνας για τις επιπλοκές του διαβήτη είναι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους. Τα φάρμακα, όπου κρίνεται απαραίτητο να χορηγηθούν, αποτελούν συμπληρωματική θεραπεία στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Αν δεν κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας θα χρειαστείτε περισσότερα φάρμακα για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Μύθος 6: Οι Ασθενείς με Προδιαβήτη (ή Οικογενειακό Ιστορικό Διαβήτη Τύπου 2) είναι Βέβαιο ότι θα Παρουσιάσουν Διαβήτη Τύπου 2

Ευτυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν ο γιατρός σας έχει πει ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι στο όριο ή ότι έχετε προδιαβήτη, θεωρήστε το μία προειδοποίηση ότι πρέπει να κάνετε άμεσα αλλαγές. Αν χάσετε βάρος, ξεκινήσετε μία υγιεινή διατροφή και εισάγετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιάσετε διαβήτη.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα