Κατανάλωση αλκοόλ και διαβήτης: Πώς σχετίζονται;

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 3-4 ημέρες την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης.

Η έρευνα παρακολούθησε περίπου 70.000 εθελοντές για ένα διάστημα 5 ετών και παρατήρησε ότι τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη παρουσιάστηκαν στους άντρες που έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα και στις γυναίκες που έπιναν 9 ποτά αντίστοιχα.

«Στην έρευνα αυτή εξετάσαμε αποκλειστικά τη συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με το διαβήτη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αλκοόλ έχει σχετιστεί με πάνω από 50 διαφορετικές παθήσεις, επομένως δεν είναι δυνατό να βγάλουμε συμπεράσματα για την ποσότητα αλκοόλ που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως βασιζόμενοι μόνο σε αυτή την έρευνα», είπαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν υπολογίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα

Από τους 70.551 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, 859 άντρες και 887 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτής.

Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο 8 ποτήρια την εβδομάδα για τους άντρες και 4 ποτήρια για τις γυναίκες. Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε αυτούς που έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (40 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και 28 ποτά για τις γυναίκες) δεν παρουσίαζε διαφοροποίηση σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για 3-4 ημέρες την εβδομάδα, αντιθέτως, σχετίστηκε με 30% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη!

Ως προς το είδος του αλκοόλ στους άντρες, η κατανάλωση 1-6 ποτηριών μπύρας  ή κρασιού μείωνε την εμφάνιση διαβήτη κατά 20%, ενώ για αυτούς που έπιναν 7 ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα η μείωση στην πιθανότητα έφτανε το 30% σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών δεν φάνηκε να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Στις γυναίκες, αντιθέτως, η κατανάλωση 7 ή περισσοτέρων οινοπνευματωδών την εβδομάδα σχετίστηκε με 80% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου. Ωστόσο, οι γυναίκες που έπιναν ένα ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα παρουσίασαν διαβήτη σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν καθόλου κρασί.

Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και κατ’ επέκταση την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Από την έρευνα είναι σαφές ότι το αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη νηστείας, γεγονός που μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία του διαβήτη. Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες με σκοπό να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός στον οποίο οφείλονται οι δράσεις αυτές.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα