Τα ΜΣΑΦ Αυξάνουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όπως διαπίστωσε μία νέα μεγάλη έρευνα από τον Καναδά, τα ΜΣΑΦ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Ο οστεοαρθρίτιδα είναι μία νόσος των αρθρώσεων που προκαλεί λέπτυνση του χόνδρου και βλάβες στις αρθρώσεις. Τα ΜΣΑΦ είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του άλγους και της φλεγμονής που προκαλεί η νόσος.

Η έρευνα από τον Καναδά δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology και εξέτασε σχεδόν 7.750 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Στην έρευνα έλαβε επίσης μέρος μία ομάδα ελέγχου με 23.000 εθελοντές χωρίς οστεοαρθρίτιδα. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 65 χρόνια και λίγο περισσότερο από το 50% ήταν γυναίκες.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν σχεδόν 23% υψηλότερος στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου. Οι ερευνητές απέδωσαν το 41% του ποσοστού αυτού στη χρήση των ΜΣΑΦ.

Τα ΜΣΑΦ φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αρκετές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 14% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Αυτή είναι η πρώτη διαχρονική μελέτη που εξετάζει το ρόλο των ΜΣΑΦ για τη σύνδεση ανάμεσα στην καρδιαγγειακή νόσο και την οστεοαρθρίτιδα σε ένα μεγάλο δείγμα του πληθυσμού», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Ασλάμ Ανίς, από το School of Population and Public Health at the University of British Columbia.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και ουσιασικά υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κινδύνου αυτού αποδίδεται στη χρήση των ΜΣΑΦ. Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα ΜΣΑΦ είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαχείριση του άλγους στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα».

Η σύνδεση ανάμεσα στα ΜΣΑΦ και την καρδιαγγειακή νόσο που διαπιστώθηκε από την παρούσα μελέτη συμφωνεί με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών. Μία μεγάλη έρευνα του 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα ΜΣΑΦ που χορηγούνται με συνταγή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης τους.

Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άλγους και της φλεγμονής και βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, μεταξύ των οποίων τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Καθώς βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα, αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες ΜΣΑΦ.

Σε αρκετές χώρες, τα ΜΣΑΦ προτιμούνται σε σχέση με τα οπιοειδή για την αντιμετώπιση του άλγους, καθώς έχουν υψηλότερη σχετική αποτελεσματικότητα και χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς.

Το 2015, το Food and Drug Administration των ΗΠΑ έβγαλε μία οδηγία σύμφωνα με την οποία πρέπει να ανέρεται πάνω στη συσκευασία όλων των ΜΣΑΦ ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η οδηγία αυτή, ωστόσο δεν αφορά την ασπιρίνη.

Το European Society of Cardiology συνιστά περιορισμένη χρήση ΜΣΑΦ στους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση των ΜΣΑΦ.

Βιβλιογραφία: Pain News Network

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα