Τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στην Οστεοαρθρίτιδα

Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) αποτελούν την κατηγορία φαρμάκων που χορηγείται συχνότερα για τη διαχείρηση του πόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα μίας έρευνας που παρουσιάστηκε στο Annual European Congress of Rheumatology (EULAR 2018) δείχνουν ότι πάνω από τα 2/3 της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα αποδίδεται στη χρήση των ΜΣΑΦ.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία κοινή πάθηση που προκαλεί ακαμψία και πόνο στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες. Προκαλείται, μεταξύ άλλων, από φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Το οίδημα των αρθρώσεων και ο πόνος αποτελούν συχνά συμπτώματα. Αποτελεί τον πλέον κοινό τύπο αρθρίτιδας και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία.

Ο υπολογισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα αποτελεί σήμερα σημαντικό κομμάτι της έρευνας καθώς γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τη σύνδεση των δύο παθήσεων, παρά το γεγονός ότι η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πλέον κοινή ρευματική νόσο με υψηλή συχνότητα στους ηλικιωμένους. Η παρούσα έρευνα είναι σημαντική καθώς προσφέρει δεδομένα αναφορικά με το ρόλο των ΜΣΑΦ στις καρδιαγγειακές επιπλοκές που παρατηρούνται στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Τελευταία δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφοροι μηχανισμοί έχουν ενοχοποιηθεί γι’ αυτή τη συσχέτιση. Μία από αυτές είναι η τακτική χρήση των ΜΣΑΦ στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Τα φάρμακα αυτά έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτή είναι η πρώτη διαχρονική μελέτη που εξετάζει το ρόλο των ΜΣΑΦ στη σχέση οστεοαρθρίτιδας και καρδιαγγειακών παθήσεων σε μεγάλο δείγμα του πληθυσμού, είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου αυτού αποδίδεται στα ΜΣΑΦ. Η παραπάνω παρατήρηση έχει μεγάλη σημασία καθώς τα ΜΣΑΦ αποτελούν μία από τις κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Η έρευνα παρατήρησε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο αυξημένος κίνδυνος συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 42%, 17% και 14% αντίστοιχα. Οι ερευνητές υπολόγισαν στη συνέχεια ότι η επίδραση των ΜΣΑΦ στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από την οστεοαρθρίτιδα ήταν 68%. Η αναλογία του αυξημένου κινδύνου λόγω των ΜΣΑΦ στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 45%, ενώ στις άλλες δύο καρδιακές παθήσεις ήταν πάνω από 90%.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 7.743 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και 23.229 εθελοντές χωρίς οστεοαρθρίτιδα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κατά τη στατιστική ανάλυση έγινε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, το δείκτη μάζας σώματος και ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες συννοσηρότητες.

Βιβλιογραφία: EULAR 2018 Amsterdam

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα