Τα Ηωσινόφιλα Έχουν Χρησιμότητα στη Θεραπεία του Καρκίνου;

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ παρατήρησε ότι τα ηωσινόφιλα μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν στην καταστροφή των νεοπλασματικών κυττάρων που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα ηωσινόφιλα είναι μία ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που στο παρελθόν προστάτευαν τον οργανισμό από διάφορα παράσιτα, ωστόσο σήμερα ενοχοποιούνται για το άσθμα και μία σειρά αλλεργιών.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Άριελ Μούνιτζ από το τμήμα Μικροβιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου. Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Immunology Research.

«Τα ηωσινόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που εκκρίνουν ισχυρές πρωτεΐνες», είπε ο Μούνιτζ. «Μπορεί να είχαν χρησιμότητα στο παρελθόν στην αντιμετώπιση των παρασίτων, ωστόσο σήμερα αρκετοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στη Δύση, έχουν καλές συνθήκες υγιεινής στο σπίτι τους, επομένως τα ηωσινόφιλα εμπλέκονται μόνο στο άσθμα και αλλεργίες».

«Η νέα μας έρευνα υποστήριξε ότι καθώς τα ηωσινόφιλα είναι ικανά να καταστρέψουν τα παράσιτα και να προκαλέσουν βλάβες στους πνεύμονες των ασθενών με άσθμα, ίσως έχουν χρησιμότητα στη θεραπεία του καρκίνου και την καταστροφή των νεοπλασματικών κυττάρων».

Η μεγαλύτερη αποθήκη ηωσινοφίλων βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα, επομένως οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν τη θεωρία τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πρώτο στάδιο της έρευνας, επέλεξαν δείγματα βιοψίας από νεοπλάσματα 275 ασθενών για να διαπιστώσουν τον αριθμό των ηωσινοφίλων σε ένα νεόπλασμα σε σύγκριση με το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ηωσινοφίλων σε ένα νεόπλασμα, τόσο ηπιότερος είναι ο καρκίνος, γεγονός που αντιπροσωπεύει μία καθαρή συσχέτιση», είπε ο Μούνιτζ. «Το περιβάλλον του νεοπλάσματος προσελκύει τα κύτταρα αυτά τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό».

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τη θεωρία τους σε άλλα μοντέλα ποντικών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Παρατήρησαν ότι τα ηωσινόφιλα είχαν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούσαν να καταστρέψουν τα νεοπλασματικά κύτταρα.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι όταν τα ηωσινόφιλα ενεργοποιούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται IFN-γ, προκαλούν μία ακόμα πιο ισχυρή αντικαρκινική απόκριση», είπε ο Μούνιτζ. «Μετά από διάφορες αναλύσεις, συμπεράναμε ότι τα ηωσινόφιλα έχουν μοναδικές και χαρακτηριστικές δράσεις σε σύγκριση με άλλα κύτταρα που βρίσκονται στα νεοπλάσματα. Για παράδειγμα, τα ηωσινόφιλα μπορούν να καταστρέψουν τα νεοπλάσματα ανεξάρτητα από τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα».

Το γεγονός ότι τα ηωσινόφιλα αντιπροσωπεύουν πιθανώς ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών κυττάρων ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου. Ο νέος στόχος είναι να συνδυαστούν οι δράσεις των ηωσινοφίλων και των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων.

«Ανακαλύψαμε ένα νέο στόχο της ανοσοθεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο, τα ηωσινόφιλα», είπε ο Μούνιτζ. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα αποτελέσει τη βάση για τη ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε μία σειρά διαφορετικών προσεγγίσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα