Τα Γονίδια Ενοχοποιούνται Περισσότερο από τη Διατροφή για την Ουρική Αρθρίτιδα

Για περισσότερο από έναν αιώνα πιστεύαμε ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα μίας διατροφής πλούσιας σε κόκκινο κρέας και αλκοόλ. Η επώδυνη αυτή αρθρίτιδα προκαλεί οίδημα και άλγος στις αρθρώσεις (κυρίως του μεγάλου δακτύλου του ποδιού). Αυτό είναι αποτέλεσμα αύξησης των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο εναποτίθεται γύρω από τις αρθρώσεις προκαλώντας άλγος και φλεγμονή.

Μία ομάδα επιστημόνων έδειξε σήμερα ότι η γενετική είναι ο πραγματικός ένοχος για την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας και η διατροφή παίζει μικρό ρόλο στην πορεία της νόσου. Η έρευνα είχε τίτλο «Evaluation of the diet wide contribution to serum urate levels: meta-analysis of population based cohorts» και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, παρατήρησε ότι η ανθυγιεινή διατροφή έχει στο παρελθόν θεωρηθεί αιτία της ουρικής αρθρίτιδας. Ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος ήταν άπο τους πλέον γνωστούς ασθενείς με τη νόσο, εξ’ου και το όνομα «νόσος των βασιλέων».

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 16760 Αμερικανούς Ευρωπαϊκής καταγωγής (8414 άνδρες και 8346 γυναίκες) από 5 βάσεις δεδομένων. Οι εθελοντές ήταν όλοι ενήλικες και κανείς από αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή έπαιρνε φάρμακα για το ουρικό οξύ. Συνελέχθησαν επίσης πληροφορίες αναφορικά με το φύλο, την ηλικία, τη διατροφή, τα επίπεδα ουρικού οξέος, το ΔΜΣ, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, τα επίπεδα εκπαίδευσης, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την εμμηνόπαυση και άλλα. Τέλος, έγινε γονοτυπικός έλεγχος στους εθελοντές.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα όπως το αλκοόλ, η μπύρα, το κρασί, τα ανθρακούχα ποτά, το κόκκινο κρέας και οι πατάτες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και κατά συνέπεια να επιδεινώσουν την ουρική αρθρίτιδα. Αντιθέτως τρόφιμα όπως τα αυγά, τα φιστίκια, το τυρί, τα μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα μη κιτρικά φρούτα, η μαργαρίνη, το αποβουτυρωμένο γάλα, κλπ. μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας. Η νέα έρευνα, ωστόσο δείχνει ότι οι επιδράσεις των τροφίμων αυτών στη συμπτωματολογία της ουρικής αρθρίτιδας είναι λιγότερο από 1%. Η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε ότι η διαφορά στα επίπεδα του ουρικού οξέος στις δύο ομάδες εθελοντών (υγιεινή διατροφή έναντι διατροφής που υποτίθεται ότι επιδεινώνει την ουρική αρθρίτιδα) ήταν μόλις 0.3%. Η γενετική προδιάθεση, αντιθέτως, μπορεί να εξηγήσει περίπου το 25% των περιστατικών ουρικής αρθρίτιδας, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Δρ Τάνια Μέιτζορ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος σε μικρό μόνο βαθμό. Το γεγονός ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην ουρική αρθρίτιδα δεν αποτελεί έκπληξη, όπως δήλωσε. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι, αναφορικά με την αιτιολογία της νόσου, η γενετική επηρεάζει σχεδόν 100 φορές περισσότερο σε σχέση με τη διατροφή. Στην έρευνα, η γενετική ενοχοποιήθηκε για το 23.9% σχεδόν των περιστατικών. Σύμφωνα με τη Μέιτζορ, τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν αρκετά τους γιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

«Η διατροφή επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο γενικό πληθυσμό», κατέληξαν οι ερευνητές. Τόνισαν ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι δυνατό να επεκταθούν σε άτομα που δεν κατάγονται από την Ευρώπη ή πάσχουν ήδη από ουρική αρθρίτιδα, καθώς οι πληθυσμοί αυτοί δεν εξετάστηκαν από την έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα