Τα Φάρμακα για την Οστεοπόρωση Μειώνουν τον Κίνδυνο Πρωίμου Θανάτου κατά 34%

Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος της τρίτης ηλικίας η οποία καθιστά τα οστά εύθραυστα και πιο ευάλωτα σε κατάγματα. Αν και η πάθηση αυτή είναι συχνότερη στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, η οστοπόρωση του μηριαίου και του ισχίου (οι συχνότερες μορφές οστεοπόρωσης) επηρεάζουν το 24.5% των γυναικών και το 5.1% των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μετά από ένα κάταγμα που σχετίζεται με τη νόσο, οι γιατροί χορηγούν συνήθως φάρμακα για την υποστήριξη της υγείας των οστών. Μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται συχνά στην οστεοπόρωση είναι τα διφωσφονικά με άζωτο, καθώς και η ετιδρονάτη, ένα διφωσφονικό χωρίς άζωτο.

Μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Γκάρβαν στην Αυστραλία, έδειξε ότι η χρήση ορισμένων από τα παραπάνω φάρμακα συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα. Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης, ότι αρκετοί ασθενείς δεν ακολουθούν την αγωγή με τα συγκεκριμένα φάρμακα μετά από ένα κάταγμα.

«Αρκετοί πιστεύουν ότι η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες και επομένως δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που τους χορηγεί ο γιατρός», τόνισε η καθηγήτρια Ζακλίν Σέντερ, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

«Ωστόσο, τα κατάγματα από την οστεοπόρωση δεν είναι ακίνδυνα», συμπλήρωσε η ίδια. «Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 15 χρόνια».

Η Σέντερ και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους σε δύο άρθρα. Το πρώτο δημοσιεύτηκε στο Osteoporosis International τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το δεύτερο στο Journal of Bone and Mineral Research πριν λίγες ημέρες.

Περιορισμός της Απώλεια Οστικής Μάζας = Μειωμένος Κίνδυνος Θανάτου

Στην πρώτη τους έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 6.120 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν λάβει μέρος στο Canadian Multicentre Osteoporosis Study.

Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι οι εθελοντές που λάμβαναν δισωσφορικά με άζωτο (αλενδρονάτη και ρισενδρονάτη) είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά το κάθε φάρμακο, παρατήρησαν ότι μόνο η αλενδρονάτη είχε προστατευτική δράση.

Στη δεύτερη έρευνά τους, οι επιστήμονες έκαναν μία νέα ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα πληθυσμό που είχε λάβει μέρος στην ίδια μελέτη. Ειδικότερα, εξέτασαν δεδομένα από 1.735 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο λόγος που εξετάστηκαν μόνο γυναίκες ήταν ότι ελάχιστοι άνδρες πληρούσαν τα κριτήρια της έρευνας.

Σε αυτή την ανάλυση, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έπαιρναν διφωσφορικά με άζωτο είχαν χαμηλότερα ποσοστά απώλειας οστικής μάζας καθώς και μειωμένη θνησιμότητα. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η μειωμένη θνησιμότητα αποδίδεται κατά 39% στη χαμηλή απώλεια της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα ευαισθητοποιήσουν τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την οστεοπόρωση έτσι ώστε να συνεχίσουν τη λήψη των φαρμάκων αυτών.

«Για αρκετούς ασθενείς με οστεοπόρωση, η υγεία των οστών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα ωθήσουν αρκετούς ασθενείς να αναζητήσουν βοήθεια για την πρόληψη των καταγμάτων της οστεοπόρωσης και θα ακολουθήσουν την αγωγή που θα προτείνει ο γιατρός τους», κατέληξε η Ντέινα Μπιούλικ, επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα