Σημαντική Ανακάλυψη Προσφέρει Νέα Θεραπεία για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Μία ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η ναλτρεξόνη μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργικότητα των ελαττωματικών υποδοχέων που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι επιστήμονες προέρχονται από το National Centre of Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) του Griffith University και δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις του στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology.

Το NCNED είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στην έρευνα για την παθολογία, τη ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων και θεραπευτικών παρεμβάσεων για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στο παρελθόν, μία ομάδα επιστημόνων από αυτό το ερευνητικό κέντρο είχε καταφέρει να αναπτύξει για πρώτη φορά την τεχνική “patch clamp” η οποία εκτιμά τη λειτουργία των υποδοχέων TRP στα ανοσιακά κύτταρα.

Τα ανοσιακά κύτταρα χρησιμοποιούνται ως μοντέλο για την εκτίμηση της λειτουργίας των TRP υποδοχέων καθώς η δραστηριότητά τους στα κύτταρα αυτά είναι αντίστοιχη με αυτή σε όλους τους ιστούς που εκφράζουν αυτούς τους υποδοχείς.

Οι ερευνητές από το NCNED άνοιξαν το δρόμο για την έρευνα της παθολογίας του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και την ανάπτυξη βιοδεικτών καθώς ανακάλυψαν ότι οι υποδοχείς αυτοί είναι ελαττωματικοί στους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σε αντίθεση με υγιείς εθελοντές.

Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται σε αρκετά κύτταρα του οργανισμού και έχουν ενοχοποιηθεί τόσο για τα συμπτώματα όσο και για την εμφάνιση της νόσου. Στην παρούσα μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη ναλτρεξόνη για να επαναφέρουν τη λειτουργία των ελαττωματικών αυτών υποδοχέων στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

«Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει μία νέα φαρμακο-θεραπευτική παρέμβαση για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», είπε η καθηγήτρια Sonya Marshall-Gradisnik, μία από τους επικεφαλής της έρευνας.

«Επιβεβαιώσαμε την παθολογική λειτουργία των υποδοχέων αυτών και πλέον έχουμε αρχίσει να αναζητούμε θεραπείες για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», πρόσθεσε.

Η Dr Helene Cabanas, κύρια συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε:

«Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική “patch clamp” για να εκτιμήσουμε τη λειτουργικότητα των ελλατωματικών υποδοχέων. Μετά τη θεραπεία με ναλτρεξόνη, διαπιστώσαμε ότι η λειτουργία των υποδοχέων αυτών βελτιώθηκε σημαντικά στα ανοσιακά κύτταρα των ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γεγονός που συνέβαλε στην υποχώρηση των συμπτωμάτων».

Ο καθηγητής Paul Scuffham, διευθυντής του Menzies Health Institute Queensland, δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα στην έρευνα για την παθολογία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα