Πολυμυαλγία και Ινομυαλγία: Ομοιότητες και Διαφορές

Ο όρος μυαλγία περιγράφει τον πόνο στους μύες. Τόσο η ινομυαλγία όσο και η πολυμυαλγία προκαλούν άλγος και τάση στους μύες, ωστόσο διαφέρουν ως προς τα υπόλοιπα συμπτώματά τους, καθώς και τα αίτια και τη θεραπεία τους. Η σωστή διάγνωση και διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο νόσους αποτελεί κλειδί για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας και τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η πολυμυαλγία και η ινομυαλγία είναι συχνότερες στις γυναίκες. Η πολυμυαλγία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα ηλικίας άνω των 55, ενώ η ινομυαλγία απαντάται κυρίως σε ενήλικες νεαρής ή μέσης ηλικίας.

Πολυμυαλγία ή Ινομυαλγία

Η πολυμυαλγία και η ινομυαλγία συχνά συγχέονται καθώς και οι δύο προκαλούν διάχυτο άλγος. Ωστόσο, αποτελούν διαφορετικές παθήσεις με διαφορετικά αίτια. Είναι δυνατό μάλιστα ένας ασθενής να πάσχει και από τα δύο παραπάνω νοσήματα.

Η ρευματική πολυμυαλγία αποτελεί μία φλεγμονώδη μορφή αρθρίτιδας. Η ινομυαλγία αν και δεν παρουσιάζει τα τυπικά σημεία φλεγμονής, φαίνεται ότι επίσης σχετίζεται με αυτή, όπως έδειξε μία πρόσφατη μελέτη.

Τα αίτια των δύο νόσων είναι επίσης διαφορετικά:

 • Η πολυμυαλγία αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα. Το κύριο χαρακτηριστικό των αυτοανόσων νοσημάτων είναι η στόχευση υγιών ιστών από το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Το άλγος της ινομυαλγίας προκαλείται από υπερλειτουργικά νεύρα μέσω των οποίων ο οργανισμός αντιλαμβάνεται άλγος χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποιος φυσικός τραυματισμός.

Αυτό σημαίνει ότι η ινομυαλγία αποδίδεται σε παθολογική ερμηνεία των αισθήσεων από τον εγκέφαλο δια μέσου των νεύρων, ενώ η πολυμυαλγία σχετίζεται με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα

Τόσο η πολυμυαλγία όσο και η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσουν διάχυτο άλγος στον οργανισμό. Οι ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα των δύο νόσων περιλαμβάνουν:

 • Εντόπιση του άλγους: Οι ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν συχνά άλγος αμφοτερόπλευρα, το οποίο εντοπίζεται σε 18 σημεία ευαισθησίας. Οι ασθενείς με πολυμυαλγία, αντιθέτως, παρουσιάζουν άλγος και ακαμψία στους ώμους, στην πλάτη και στο ισχίο.
 • Ψυχική υγεία: Τόσο η ινομυαλγία όσο και η πολυμυαλγία μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, καθώς αποτελούν χρόνια νοσήματα που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μία έρευνα του 2017 συνέδεσε την ινομυαλγία με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής μετατραυματικού στρες. Οι ασθενείς με ινομυαλγία αναφέρουν επίσης συχνά δυσκολία στη συγκέντρωση και θόλωση της σκέψης.
 • Πρωινή ακαμψία: Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ακαμψία στους μύες και τις αρθρώσεις. Η πολυμυαλγία προκαλεί συχνά πρωινή ακαμψία με διάρκεια μικρότερη από 1 ώρα.
 • Διαταραχές του ύπνου: Αρκετοί ασθενείς με ινομυαλγία αναφέρουν δυσκολίες στην έλευση και διατήρηση του ύπνου.

Διάγνωση

Η ινομυαλγία αποτελεί συνήθως διάγνωση εξ αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας ασθενής παρουσιάζει χρόνιο διάχυτο άλγος και ο γιατρός δεν μπορεί να αποδώσει το σύμπτωμα αυτό σε κάποιο άλλο αίτιο, θέτει τη διάγνωση της ινομυαλγίας.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για τη διάγνωση της ινομυαλγίας. Ωστόσο, η φυσική εξέταση στα 18 σημεία ευαισθησίας μπορεί να διευκολύνει τη διάγνωση της νόσου. Ο γιατρός μπορεί να λάβει επίσης δείγμα αίματος για να αποκλείσει άλλες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολυμυλαγία.

Η διάγνωση της πολυμυαλγίας γίνεται συνήθως από τις εξετάσεις αίματος. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο έχουν αυξημένα επίπεδαφλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα.Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί επίσης να παρουσιάζουν χαρακτηριστικές αλλαγές που απιδίδονται στη φλεγμονή.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης και άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει διάφορα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως βιοψία ή εξετάσεις για το ρευματοειδή παράγοντα.

Φάρμακα

Η θεραπεία εκλογής για την πολυμυαλγία είναι τα κορτικοστεροειδή. Τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, επομένως αν δεν παρουσιαστεί βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τη χορήγησή τους, τότε έχει γίνει μάλλον λάθος διάγνωση. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) δεν προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση της πολυμυαλγίας.

Διάφορα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, μεταξύ των οποίων:

 • Αντικαταθλιπτικά
 • Ειδικά φάρμακα για την ινομυαλγία που στοχεύουν την κεντρική ευαισθητοποίηση
 • Διάφορα αναλγητικά φάρμακα

Αντίθετα με την πολυμυαλγία, η εύρεση του καταλλήλου φαρμάκου για την ινομυαλγία αποτελεί μία διαδικασία δοκιμής-σφάλματος. Η φαρμακευτική θεραπεία της ινομυαλγίας είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν χορηγείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και ιδιαίτερα άσκηση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πολυμυαλγίας εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, ενώ η θεραπεία της ινομυαλγίας έχει ως στόχο τον περιορισμό του άλγους και της κεντρικής ευαισθητοποίησης.

Η θεραπεία εκλογής για την πολυμυλαγία είναι τα φάρμακα. Αντίθετα, η θεραπεία της ινομυαλγίας εστιάζει περισσότερο σε αλλαγές του τρόπου ζωής και φυσική άσκηση. Οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να ωφεληθούν επίσης από τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για τον περιορισμό των συμπτωμάτων τους.

Συμπληρωματικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμό
 • Μασάζ
 • Αλλαγές στη διατροφή
 • Περιορισμό του στρες
 • Αποφυγή των προκλητικών παραγόντων

Οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση της πολυμυαλγίας.

Συμπέρασμα

Τόσο η ινομυαλγία όσο και η πολυμυαλγία αποτελούν χρόνια νοσήματα. Τα συμπτώματά τους μπορεί να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις ωστόσο σπάνια υποχωρούν τελείως.

Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα της πολυμυαγλίας, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, η πιθανότητα υποτροπής.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για καμία από τις δύο νόσους, ωστόσο τα συμπτώματά τους μπορούν να περιοριστούν με την κατάλληλη θεραπεία.

Οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να δοκιμάσουν διάφορες θεραπείες μέχρι να βρουν την πιο αποτελεσματική γι’αυτούς. Στους ασθενείς με πολυμυαλγία, τα κορτικοστεοειδή ανακουφίζουν συνήθως άμεσα από τα συμπτώματα.

Ο γιατρός πρέπει να παρακολουθεί τους ασθενείς με πολυμυαλγία για ενδείξεις μίας διαταραχής των αγγείων που λέγεται γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Τα συμπτώματα της τελευταίας περιλαμβάνουν:

 • Διπλωπία
 • Άλγος στην κάτω γνάθο
 • Κεφαλαλγία
 • Ευαισθησία της κεφαλής

Ο χρόνιος πόνος χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό γιατρό. Ο τελευταίος είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να περιορίσετε το άλγος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα