Πολλαπλή Σκλήρυνση: Μπορεί το Γάλα Αγελάδας να Επιδεινώσει τα Συμπτώματα της Νόσου;

Όπως ισχύει και με τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, μία νόσο που επηρεάζει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η πολλαπλή σκλήρυνση στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, άλγος και αίσθημα καύσου, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές του συντονισμού και της ισορροπίας, έκπτωση της όρασης και διαταραχές της ούρησης.

Ορισμένοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν αναφέρει ότι τα προϊόντα που περιέχουν γάλα αγελάδας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής στην πρόγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Μία μελέτη της βιβλιογραφίας το 2020 διαπίστωσε ότι οι έρευνες υψηλής ποιότητας με αυτό το τελικό σημείο είναι πολύ περιορισμένες και επομένως δεν κατάφερε να καταλήξει σε ισχυρά δεδομένα.

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο τις επιδράσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Μετά από μία σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρκετοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση παρουσιάζουν αντίδραση στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας που λέγεται κασεΐνη. Όπως διαπίστωσαν, τα αντισώματα που φυσιολογικά αναγνωρίζουν την κασεΐνη μπορεί να αναγνωρίσουν επίσης τη μυελίνη. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η απομυελίνωση, η οποία ενοχοποιείται για τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, αυτή είναι μία από τις ελάχιστες μελέτες που εξηγούν ένα μηχανισμό μέσω του οποίου το γάλα της αγελάδας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αντισώματα που Αναγνωρίζουν τη Μυελίνη

Η επιστημονική ομάδα αρχικά έκανε μία σειρά πειράματα σε ποντίκια με σκοπό να διαπιστώσει αν τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αναγνωρίσουν τη μυελίνη των νευρικών κυττάρων. Αρχικά, οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια τρεις διαφορετικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα της αγελάδας προκειμένου να εξετάσουν αν παράγονται αντισώματα για αυτές τις πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες αυτές ήταν η κασεΐνη, η οποία ενοχοποιείται για την αλλεργία στο γάλα αγελάδας στους ανθρώπους, η α-λακταλβουμίνη και η β-λακτοσφαιρίνη.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε κασεΐνη παρουσίασαν αδυναμία και αποπροσανατολισμό, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα ποντίκια που έλαβαν τις άλλες δύο πρωτεΐνες. Σε νεκροτομές που έκαναν στα ποντίκια της πρώτης ομάδας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ενδείξεις απομυελίνωσης στο νωτιαίο μυελό.

Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι τα ποντίκια αυτά είχαν αυξημένα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) για την κασεΐνη. Δείγματα ορού από 10 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση παρουσίασαν επίσης αντίδραση IgG όταν εκτέθηκαν στην κασεΐνη.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αντισώματα σε 39 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 23 ασθενείς που έπασχαν από άλλα νευρολογικά νοσήματα. Όπως διαπίστωσαν, η IgG αντίδραση ήταν εντονότερη στην ομάδα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Όπως τόνισαν οι συγγραφείς, τα αντισώματα για την κασεΐνη και την μυελίνη μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση γάλακτος αγελάδας από ορισμένους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να δημιουργήσει αντισώματα που προκαλούν βλάβες στη μυελίνη.

Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρατηρείται και σε άλλες πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες προκειμένου να ανακαλύψουν ποιες είναι αυτές οι πρωτεΐνες, καθώς και αν μπορεί κάπως να προληφθεί το φαινόμενο αυτό.

Στο επόμενο κομμάτι της έρευνας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θα εξετάσουν αν οι διάφορες θεραπείες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις από την κατανάλωση γάλακτος.

Φωτογραφία: LinkedIn Sales Navigator / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα