Ο Ρόλος των IgG Αντισωμάτων στην Αθηροσκλήρωση

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα IgG έχουν έναν απρόσμενο ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Μία έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι τα παραπάνω αντισώματα σταθεροποιούν τις πλάκες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θραύσματος που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία θρόμβου. Ελπίζουν ότι η παρατήρησή τους αυτή θα βοηθήσει τελικά στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπειών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circlulation.

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί την κύρια υποκείμενη αιτία εμφάγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, σχεδόν το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με στατίνες.

Η αθηροσκλήρωση χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριακών τοιχωμάτων η οποία είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης λιπιδίων και άλλων κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν τις αθηρωτικές πλάκες. Όταν οι πλάκες διαρρηγνύονται, σχηματίζονται θρόμβοι που περιορίζουν την αιματική ροή στα ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να προλάβουν το παραπάνω φαινόμενο, έτσι ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την αθηροσκλήρωση.

Τα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιτικού συστήματος παράγουν αντισώματα που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Τα αντισώματα βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αθηροσκληρωτικές πλάκες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ρόλο και στο σχηματισμό των πλακών, ωστόσο ο μηχανισμός αυτός είναι ακόμα άγνωστος. Η ομάδα ερευνητών της παρούσας μελέτης εξέτασε πώς σχηματίζονται οι αθηροσκληρωτικές πλάκες σε ποντίκια που δεν έχουν αντισώματα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι πλάκες που σχηματίζονται σε περιβάλλον χωρίς αντισώματα είναι ασυνήθιστα μικρές», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Στίβεν Μάλιν από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία. «Εξατάζοντας, ωστόσο, καλύτερα τις πλάκες παρατηρήσαμε ότι οι πλάκες φαίνονται διαφορετικές και έχουν περισσότερα λιπίδια και λιγότερα μυϊκά κύτταρα απ’ότι συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες είναι πιο ασταθείς και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν θρόμβους».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απαραίτητη ουσία για τη σταθερότητα των πλακών ήταν τα IgG αντισώματα, η πλέον κοινή τάξη αντισωμάτων στο αίμα. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα λεία μυϊκά κύτταρα της αορτής χρειάζονται τα αντισώματα αυτά για να διαιρεθούν σωστά. Όταν αυτό δεν γίνεται φυσιολογικά, οι πλάκες είναι μικρότερες και πιο ασταθείς.

«Μας προκάλεσε έκλπηξη το γεγονός ότι τα αντισώματα έχουν τόσο σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των πλακών στις αρτηρίες», είπε ο Δρ Μάλιν. «Θέλουμε πλέον να διερευνήσουμε αν υπάρχει κάποιος ειδικός τύπος των IgG αντισωμάτων που αναγνωρίζει τα συστατικά των πλακών. Αν επιβεβαιώσουμε την υπόθεση αυτή, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης που θα μειώσει τους θανάτους από την καρδιαγγειακή νόσο».

Βιβλιογραφία: Karolinska Institutet

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα