Νέα Εξέταση Αίματος για τη Διάγνωση της Ινομυαλγίας

Για πρώτη φορά, μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δεδομένα που επιτρέπουν τη διάγνωση της ινομυλαγίας από ένα δείγμα αίματος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει το δρόμο για μία απλή και γρήγορη διάγνωση της νόσου.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ειδικούς δείκτες για την ινομυαλγία που επιτρέπουν το διαχωρισμό της από μία σειρά άλλων σχετιζομένων με αυτή νόσων.

Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τη φροντίδα των ασθενών με ινομυαλγία καθώς η νόσος συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ή παραμένει αδιάγνωστη, γεγονός που δεν επιτρέπει στους ασθενείς να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται για τα συμπτώματά της, δηλαδή το χρόνιο πόνο και το αίσθημα κόπωσης, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Κέβιν Χάκσο.

Η ταυτοποίηση βιοδεικτών για τη νόσο (όπως το «μεταβολικό αποτύπωμα» που ανακαλύφθηκε στην έρευνα) μπορεί επίσης να επιτρέψει να αναπτυχθούν πιο στοχευμένες θεραπείες, δήλωσε ο ίδιος.

Η διάγνωση της ινομυαλγίας σήμερα βασίζεται στη συμπτωματολογία που αναφέρει ο ασθενής στον γιατρό και την κλινική εξέταση από τον τελευταίο, η οποία εστιάζει σε ευαίσθητα σημεία. Δεν υπάρχει, ωστόσο, μία εξέταση αίματος που μπορεί να διαγνώσει άμεσα τη νόσο.

«Ανακαλύψαμε σαφή μεταβολικά πρότυπα στο αίμα δεκάδων ασθενών με ινομυαλγία. Το γεγονός αυτό μάς φέρνει πολύ κοντά σε μία εξέταση αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει τη νόσο», είπε ο Χάκσο.

Αν και σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ινομυαλγία και η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει φυσική άσκηση και αντικαταθλιπτικά, η ακριβής διάγνωση μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ο αποκλεισμός άλλων νόσων από τη διαφορική διάγνωση, η επιβεβαίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς και η καθοδήγηση του γιατρού για να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

«Οι περισσότεροι γιατροί σήμερα δεν αμφισβητούν ότι η ινομυαλγία είναι πραγματική νόσος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιοι σκεπτικοί», είπε ο Χάκσο.

Σε αρκετούς ασθενείς με αδιάγνωστη ινομυαλγία χορηγούνται επίσης οπιοειδή, ισχυρά αναλγητικά φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό και δεν προσφέρουν οφέλη στη θεραπεία της νόσου, πρόσθεσε.

«Από τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, σχεδόν το 40% αυτών πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της ινομυαλγίας. Η ινομυαλγία παρουσιάζει επιδείνωση με τα οπιοειδή».

Ο Χάκσο και ο Λουίς Ροντρίγκεζ-Σαόνα, ένας επιστήμονας που έλαβε μέρος στην έρευνα είπαν ότι το επόμενο στάδιο είναι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Στην παρούσα έρευνα είχαν λάβει μέρος 50 ασθενείς με διάγνωση ινομυαλγίας, 29 με ρευματοειδή αρθρίτιδα, 19 με οστεοαρθρίτιδα και 23 με λύκο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή χρησιμοποιώντας μία τεχνική που λέγεται “vibrational spectroscopy”, η οποία υπολογίζει τα επίπεδα ενέργειας των μορίων μέσα στο δείγμα. Οι επιστήμονες στο εργαστήριο του Ροντρίγκεζ ανίχνευσαν ξεκάθαρα μοτίβα που διαχώριζαν το αίμα των ασθενών με ινομυαλγία από το αίμα ασθενών που έπασχαν από άλλες, παρόμοιες παθήσεις.

Αρχικά, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από εθελοντές που γνώριζαν ότι έπασχαν από διάφορες νόσους έτσι ώστε να έχουν δείγματα αναφοράς για καθεμιά από αυτές. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα δείγματα των υπολοίπων ασθενών τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν δηλαδή τη διάγνωση του κάθε ασθενούς. Μπόρεσαν στη συνέχεια να διαχωρίσουν τα δείγματα αίματος στις διάφορες νόσους ανάλογα με την μοριακή υπογραφή τους.

«Τα αρχικά αυτά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Αν μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διάγνωση των ασθενών αυτών, η θεραπεία τους θα είναι καλύτερη και θα έχουν καλύτερη πορεία. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην γνωρίζεις από ποια νόσο πάσχεις», είπε ο Ροντρίγκεζ.

Ελπίζει στην επόμενη έρευνα να εξετάσει 150-200 δείγματα για κάθε νόσο, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις του σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Ο Χάκσο είπε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να υπάρχει εξέταση αίματος για την ινομυαλγία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Η ινομυαλγία είναι η πλέον κοινή αιτία χρόνιου πόνου και επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των γυναικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από ινομυαλγία αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς με ινομυαλγία παραμένουν αδιάγνωστοι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η διάγνωση της ινομυαλγίας μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 5 χρόνια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος και δυσκαμψία στο σύνολο του σώματος, αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές του ύπνου, κεφαλαλγίες και προβλήματα με τη σκέψη, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μία συγκεκριμένη πρωτείνη, οξύ ή συνδυασμό μορίων που συνδέονται με την ινομυαλγία, είπε ο Ροντρίγκεζ.

«Μπορούμε να εξετάσουμε ξανά ορισμένα από τα αποτυπώματα που ανιχνεύσαμε και να ταυτοποιήσουμε κάποια χημικά που σχετίζονται με τις διαφορές που παρατηρούμε», είπε.

Εκτός από τη διάγνωση της ινομυαλγίας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η τεχνική του μεταβολικού αποτυπώματος μπορεί να ανιχνεύσει και τη σοβαρότητα της νόσου σε έναν ασθενή.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο στοχευμένες θεραπείες για τους ασθενείς», είπε ο Χάκσο.

Βιβλιογραφία: Ohio State University

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα