Μπορεί το Άγχος να Προκαλέσει Εξάρσεις της Νόσου του Crohn;

Τα τελευταία χρόνια αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με το άγχος και τις επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου. Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, νόσου Alzheimer και διαβήτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το έντερο, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα.

Τα τελευταία δεδομένα για τις επιπτώσεις του άγχους στην υγεία προέρχονται από μία μελέτη στον Καναδά που εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στο ψυχολογικό στρες και τη νόσο του Crohn.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα πειραματοζώων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό των βακτηρίων E. coli στο έντερο, ενώ επηρεάζει και τα επίπεδα μίας κυτταροκίνης που προστατεύει το εντερικό τοίχωμα από τα παθογόνα βακτήρια.

Ορισμένα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και η E. coli, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της νόσου του Crohn, εφόσον τα επίπεδά τους αυξηθούν αρκετά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Τι είναι η Νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αποτελεί μία από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 100-300 ανά 100.000 άτομα.

Διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η νόσος του Crohn είναι:

  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Απώλεια της όρεξης
  • Οίδημα στις αρθρώσεις
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Δερματικά συμπτώματα

Η νόσος του Crohn αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα, αλλαγές στη διατροφή ή χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των περιοχών του εντέρου που έχουν πληγεί περισσότερο.

Εξετάζοντας τη Σύνδεση Ανάμεσα στη Νόσο του Crohn και το Άγχος

Τα αίτια της νόσου του Crohn έχουν εξερευνηθεί σε κάποιο βαθμό. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να αποδίδεται στην κληρονομικότητα ή άλλους παράγοντες από το περιβάλλον. Αν και το άγχος δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο του Crohn, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Σύμφωνα με τον Brian Coombes, συγγραφέα της παρούσας μελέτης, αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn αναφέρουν επεισόδια έντονου άγχους πριν την εμφάνιση μίας έξαρσης.

«Ο στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έντερο για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να εξηγήσει τις εξάρσεις της νόσου του Crohn μετά από ένα επεισόδιο άγχους. Γρήγορα παρατηρήσαμε ότι το άγχος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια του εντέρου να πολλαπλασιαστούν», αναφέρει ο ίδιος.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν ένα προκλινικό μοντέλο πειραματοζώων (ποντικών).

Τα ποντίκια αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι επιστήμονες προκάλεσαν άγχος στα ποντίκια της πρώτης ομάδας, ενώ στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας δεν έδωσαν τροφή και νερό για 16 ώρες.

Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν αύξηση στα βακτήρια E. coli, τα οποία έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Ακολούθως οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια των δύο ομάδων με ανθεκτικά βακτήρια E. coli και επανέλαβαν το παραπάνω πείραμα. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της E. coli, ενώ στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, τα επίπεδα των βακτηρίων παρέμειναν σταθερά.

Το πείραμα συνεχίστηκε για 1 μήνα. Στη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα ποντίκια της 1ης ομάδας οι ορμόνες που συνδέονται με το άγχος περιόρισαν επίσης τα επίπεδα των CD45+ και CR90+ κυττάρων. Τα τελευταία εμπλέκονται στην παραγωγή της IL-22, μίας κυτταροκίνης που διασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος.

Αν σταματήσει η παραγωγή της παραπάνω κυτταροκίνης, τότε διάφορα βακτήρια, όπως αυτά της ανθεκτικής E. coli, μπορεί να εισέλθουν στο έντερο και να προκαλέσουν εξάρσεις της νόσου του Crohn.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χορήγησαν IL-22 στα ποντίκια και παρατήρησαν ότι διορθώθηκαν οι βλάβες που είχαν προκληθεί στους ιστούς από τα βακτήρια.

Έρευνα για Νέες Θεραπείες

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπείες στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn. Για παράδειγμα, η χορήγηση IL-22 μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς και η προσέγγιση αυτή εξετάζεται ήδη σε κλινικές δοκιμές.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι ένα αντιβιοτικό που θα μπορεί να αναστείλει εκλεκτικά τον πολλαπλασιασμό των παραπάνω παθολογικών βακτηρίων, θα μπορεί να ωφελήσει ίσως τους ασθενείς με νόσο του Crohn.

Προφανώς, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές.

Στις επόμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες θα εξετάσουν αν το άγχος μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπλοκές, καθώς και την ταχύτητα με την οποία επανέρχεται η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μετά από ένα επεισόδιο άγχους.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα