Κουρκουμίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας;

Η οστεοαρθρίτιδα, η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας, είναι μία εκφυλιστική νόσος που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο οι βλάβες της μπορεί να ξεκινήσουν από τη μέση ηλικία ή και νωρίτερα, ιδιαίτερα αν υπάρχουν τραυμαστισμοί στις αρθρώσεις.

Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη νόσο (άσκηση, απώλεια βάρους, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα) δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ούτε είναι δυνατό να προβλεφθεί η αποτελεσματικότητα των παραπάνω προσεγγίσεων. Σε αρκετούς ασθενείς, μάλιστα, οι παραπάνω θεραπείες βοηθούν ελάχιστα ή καθόλου. Τα ενέσιμα στεροειδή ή τα συνθετικά λιπαντικά αποτελούν μία ακόμα επιλογή, ωστόσο όταν και αυτά δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται συνήθως να γίνει αρθροπλαστική. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά μεγάλος και πολλοί από αυτούς αναζητούν διάφορες προσεγγίσεις που θεωρούνται ασφαλείς και μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Ορισμένοι αναζητούν τη λύση στη διατροφή, με αρκετούς να ρωτούν τον γιατρό τους σχετικά με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, αντιοξειδωτικά, δίαιτες χωρίς γλουτένη ή άλλες προσεγγίσεις. Δυστυχώς, τα δεδομένα ερευνών για την αποτελεσματικότητα των παραπάνω προσεγγίσεων είναι περιορισμένα και για όσες από αυτές υπάρχουν έρευνες, συνήθως δείχνουν ότι δεν υπάρχουν οφέλη.

Αυτός είναι και ο λόγος που μία νέα έρευνα για την κουρκουμίνη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών που ασχολούνται με την οστεοαρθρίτιδα. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η ουσία αυτή έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η Έρευνα για την Κουρκουμίνη στην Οστεοαρθρίτιδα

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 139 εθελοντές με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Τα συμπτώματά τους ήταν μέτρια ή σοβαρά και έπρεπε να λάβουν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ). Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε το ΜΣΑΦ δικλοφαινάκη (50mg, δις ημερησίως), ενώ η άλλη έλαβε κουρκουμίνη (500mg, τρις ημερησίως).

Η κουρκουμίνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει επίσης χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, της αρθρίτιδας καθώς και αρκετών άλλων παθήσεων. Οι έρευνες που έχουν εξετάσει τα παραπάνω οφέλη της κουρκουμίνης για την υγεία, ωστόσο, είναι πολύ περιορισμένες.

Ποιες ήταν, επομένως, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης;

  • Οι δύο θεραπείες είχαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, το 94% των ασθενών που έπαιρναν κουρκουμίνη και το 97% αυτών που έπαιρναν δικλοφενάκη ανέφερε τουλάχιστον 50% βελτίωση.
  • Οι εθελοντές που έπαιρναν κουρκουμίνη παρουσίασαν επίσης λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, κανένας εθελοντής από την ομάδα της κουρκουμίνες δεν ανέφερε στομαχικές ενοχλήσεις, σύμπτωμα που ωστόσο εμφανίστηκε στο 28% αυτών που έπαιρναν δικλοφενάκη.
  • Αυτοί που έπαιρναν κουρκουμίνη έχασαν, κατά μέσο όρο, το 2% του σωματικού τους βάρους σε μόλις 4 εβδομάδες.

Πρέπει να Χορηγούμε Κουρκουμίνη στην Οστεοαρθρίτιδα;

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας σπάνια αλλάζουν τις οδηγίες για τη θεραπεία παθήσεων εν μία νυκτί. Φυσικά τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν αποτελούν εξαίρεση για αρκετούς λόγους:

  • Η έρευνα είχε μικρό αριθμό εθελοντών και μικρή διάρκεια.
  • Εξετάστηκε μόνο η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Δεν γνωρίζουμε αν τα άλλα είδη αρθρίτιδας ή η οστεοαρθρίτιδα σε άλλες αρθρώσεις ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στη θεραπεία με κουρκουμίνη.
  • Η κουρκουμίνη συγκρίθηκε μόνο με μία συγκεκριμένη δόση δικλοφενάκης (χαμηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη). Επιπλέον, η δικλοφενάκη που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν χωρίς επικάλυψη (παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικλοφενάκη με επικάλυψη που προκαλεί λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στο στόμαχο). Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να είχαν διαφοροποιηθεί αν είχε χρησιμοποιηθεί άλλο ΜΣΑΦ ή διαφορετική δόση ή μορφή της δικλοφενάκης.
  • Η μελέτη δεν ήταν τυφλή, δηλαδή οι εθελοντές και οι επιστήμονες γνώριζαν ποιος παίρνει κουρκουμίνη και ποιος δικλοφενάκη. Αυτό συχνά μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα μίας έρευνας.
  • Δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική θα ήταν η κουρκουμίνη, ή ακόμα και αν θα ήταν ασφαλής για πληθυσμιακές ομάδες διαφορετικές από αυτές των εθελοντών της έρευνας. Η έρευνα εξέτασε μόνο ενήλικες ηλικίας 38-65 και εξαιρέθηκαν όσοι είχαν σοβαρές νεφρικές ή στομαχικές παθήσεις. Για τους ασθενείς μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, τους ασθενείς με χρόνιες νόσους ή αυτούς που παίρνουν αρκετά φάρμακα, τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.
  • Τα συμπληρώματα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, καθώς και τα τρόφιμα, δεν εξετάζονται στον ίδιο βαθμό με τα φάρμακα. Κατά συνέπεια, οι πληροφορίες αναφορικά με την ισχύ, την ασφάλεια και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα, είναι περιορισμένες.
  • Η απώλεια βάρους από τη λήψη της κουρκουμίνης μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για τους ασθενείς που έχουν φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος.

Συμπέρασμα

Οι έρευνες αυτού του είδους έχουν μεγάλη σημασία στην κατανόηση των διατροφικών παρεμβάσεων που έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Αν και η παρούσα μελέτη προσφέρει δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί η χρησιμότητα της ουσίας αυτής σε άλλες αρθρίτιδες, πριν αρχίσουμε να τη χορηγούμε σε ασθενείς.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα