Κοινή Χρωστική Ουσία Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου

Η υψηλή κατανάλωση της χρωστικής ουσίας Allura Red AC στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, δηλαδή της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε μοντέλα ποντικών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, τα ποντίκια που έκαναν υψηλή κατανάλωση της παραπάνω ουσίας είχαν αυξημένη φλεγμονή στο έντερο.

Η χρωστική ουσία επηρεάζει τη λειτουργία του εντερικού τοιχώματος και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σεροτονίνης στο έντερο, γεγονός που διαταράσσει τη σύνθεση του μικροβιώματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολίτιδας.

Η Allura Red (γνωστή και ως FD&C Red 40 ή Food Red 17), χρησιμοποιείται συνήθως στα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα γαλακτοκομικά και ορισμένα δημητριακά. Η χρωστική αυτή προστίθεται με σκοπό να βελτιώσει τη γεύση και το χρώμα των τροφίμων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση των συνθετικών χρωστικών όπως η Allura Red έχει αυξηθεί κατακόρυφα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφή δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της στην υγεία του εντέρου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications εξερεύνησε ορισμένες από τις επιδράσεις τις παραπάνω χρωστικής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η Allura Red μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου και οι επιδράσεις της συνδέονται με τα επίπεδα της σεροτονίνης στο έντερο. Οι παρατηρήσεις μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύουν μία νέα προσέγγιση για την πρόληψη της φλεγμονής του εντέρου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Υπάρχει επίσης βιβλιογραφία που δείχνει ότι η Allura Red μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο αλλεργιών, αυτοάνοσων νοσημάτων και συμπεριφορικών διαταραχών στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)», πρόσθεσαν.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι σοβαρά χρόνια νοσήματα που επηρεάζουν εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Αν και δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τα αίτιά τους, φαίνεται ότι οι παθήσεις αυτές συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, κληρονομικούς παράγοντες ή διαταραχές του μικροβιώματος που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξερεύνηση των γονιδίων που συνδέονται με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ενώ έχουμε μάθει αρκετά και για το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για την έκθεση σε διάφορες ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των παραπάνω παθήσεων.

Σύμφωνα με την ομάδα της παρούσας μελέτης, η Δυτική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση λιπών, κρέατος, ζάχαρης και χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας. Στη Δυτική δίαιτα υπάρχουν επίσης αρκετά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν το ρόλο των χρωστικών ουσιών στον κίνδυνο εμφάνισης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Φωτογραφία: Anete Lusina

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα