Κετωνική Δίαιτα: Μπορεί να Προσφέρει Οφέλη στους Ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η κετωνική δίαιτα (ή μία δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας, λιπαρά και λαχανικά) είναι ασφαλής για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και μπορεί να ανακουφίσει από αρκετά συμπτώματα που προκαλεί η νόσος.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του American Academy of Neurology που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στο Seattle των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες εξετάζουν τον περιορισμό των θερμίδων και των υδατανθράκων στη διατροφή ως προσέγγιση για τον περιορισμό των συμπτωμάτων από διάφορα χρόνια νοσήματα.

Η κετωνική δίαιτα περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση λιπαρών και περιορισμένη κατανάλωση θερμίδων και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 με σκοπό βοηθήσει τα παιδιά που υπέφεραν από επιληπτικές κρίσεις. Η δίαιτα αυτή ωθεί τον οργανισμό σε μία κατάσταση κέτωσης, όπου τον αναγκάζει να χρησιμοποιήσει τα λίπη και όχι τους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας.

Έκτοτε η κετωνική δίαιτα έχει δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ή ακόμα και νοσημάτων που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Χαρακτηριστικά της Παρούσας Μελέτης

Η παρούσα μελέτη εξέτασε συνολικά 65 ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, η οποία αποτελεί και τη συχνότερη μορφή της νόσου.

Οι επιστήμονες είπαν στους εθελοντές να καταναλώνουν 2-3 κετωνικά γεύματα καθημερινά για 6 μήνες. Κάθε γεύμα περιελάμβανε 1 ή 2 μερίδες αυγά, ψάρια ή κρέας, 4 κουταλιές βούτυρο ή λάδι και 1-2 μπολ λαχανικών.

Ο κάθε εθελοντής μπορούσε να καταναλώσει μέχρι 20 γρ υδατάνθρακες την ημέρα και η συμμόρφωση με την παραπάνω οδηγία εκτιμήθηκε με καθημερινές εξετάσεις ούρων.

Συνολικά 54 εθελοντές (83%) κατάφεραν να ακολουθήσουν τη δίαιτα για 6 μήνες.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, οι συγγραφείς προσπάθησαν να εκτιμήσουν ποιοι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση στα ψυχικά και τα σωματικά τους συμπτώματα. Όπως διαπίστωσαν, το 17% των εθελοντών είχε καλύτερα σκορ σε μία εξέταση που εκτιμά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τις εξετάσεις αίματος διαπιστώθηκε ότι αρκετοί δείκτες φλεγμονής είχαν μειωθεί στους περισσότερους εθελοντές, ωστόσο δεν ανέφεραν συγκεκριμένα ποιοι ήταν αυτοί οι δείκτες.

Σχολιασμός των Αποτελεσμάτων

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κετωνική δίαιτα είναι ασφαλής και μπορεί να περιορίσει ορισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης αν εφαρμοστεί για διάστημα 6 μηνών», υποστήριξε ο Dr Nicholas Brenton, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Virginia των ΗΠΑ.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι συγγραφείς. Συγκεκριμένα, η κετωνική δίαιτα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα, γεγονός που περιορίζει τη χρησιμότητά της.

Αποδέχτηκαν ωστόσο ότι καθώς η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια νόσος που συνδέεται με τη φλεγμονή, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κετονών μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Άλλοι επιστήμονες στάθηκαν στο μικρό αριθμό των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη και υποστήριξαν ότι η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί με μεγαλύτερο δείγμα προκειμένου να έχουμε πιο σαφή αποτελέσματα.

Φωτογραφία: Vanessa Ray / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα