Ιοί του Εντέρου: Μπορεί να Επηρεάσουν την Πρόγνωση των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου;

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος στην πορεία αρκετών χρονίων νόσων. Το έντερό μας ωστόσο, εκτός από βακτήρια, φιλοξενεί και εκατομμύρια ιούς. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Immunology, οι διαταραχές στα επίπεδα των παραπάνω ιών μπορεί να επηρεάσουν επίσης τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, στις οποίες περιλαμβάνεται η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, χαρακτηρίζονται από χρόνια εντερική φλεγμονή και προκαλούνται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τα επίπεδα των ιών που βρίσκονται στο έντερο έχουν διαταραχθεί στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, γεγονός που δείχνει ότι τα παθογόνα αυτά παίζουν ρόλο στην παθολογία των παραπάνω νόσων. Η έρευνά μας παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους απομόνωσαν ιούς από χειρουργικούς ιστούς παχέος εντέρου οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί από διάφορους ασθενείς. Όπως διαπίστωσαν, στα δείγματα που είχαν προέλθει από ασθενείς χωρίς κάποια πάθηση του εντέρου, οι ιοί είχαν αντιφλεγμονώδη δράση και συνέβαλαν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Αντιθέτως, στους ασθενείς με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, τα παθογόνα αυτά ενίσχυαν τη φλεγμονή. Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε επίσης μία λίστα με όλους τους ιούς που επιδεινώνουν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έτσι ώστε οι μελλοντικές μελέτες να έχουν μία βάση εκκίνησης.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες αντικατέστησαν το μικροβίωμα πειραματοζώων με ιούς από ανθρώπους με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και υγιείς εθελοντές. Όπως παρατήρησαν τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, ενώ στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας η φλεγμονή περιορίστηκε.

«Ο πληθυσμός των ιών που βρίσκονται στο έντερο σχηματίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και ακολούθως τροποποιείται στη μετέπειτα ζωή μας. Σήμερα δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμα το σύνολο των ιών που βρίσκονται εκεί καθώς και τις επιδράσεις τους στον οργανισμό. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι οι ιοί που βρίσκονται στο έντερο μπορεί να επηρεάσουν επίσης την υγεία μας, όπως συμβαίνει και με τα βακτήρια. Στα αποτελέσματα της έρευνάς μας φαίνεται ότι συγκεκριμένοι ιοί μπορεί να επιδεινώσουν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», τόνισαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου θα μπορούσαν ίσως να ωφεληθούν από θεραπείες τροποποίησης της κοινότητας των ιών που βρίσκονται στο έντερο ή από άλλες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα η μεταμόσχευση μικροβιώματος.

Φωτογραφία: Edward Jenner / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα