Η Νοσηλεία για Λοιμώξεις Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Νευροεκφυλιστικών Νόσων

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Alzheimer ή η νόσος του Parkinson, στη μετέπειτα ζωή τους, όπως έδειξε μία νέα μεγάλη μελέτη.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρατήρησε 22 ξεχωριστές συνδέσεις ανάμεσα σε διάφορους ιούς και συγκεκριμένες κοινές νευρολογικές παθήσεις της τρίτης ηλικίας. Ιογενείς λοιμώξεις όπως για παράδειγμα η γρίπη, η εγκεφαλίτιδα, ο έρπης, η ηπατίτιδα, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και ο έρπης ζωστήρ, συνδέθηκαν με παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος του Parkinson, η άνοια και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neuron. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι παρατηρήσεις τους δεν αποτελούν απόδειξη ότι οι ιοί προκαλούν τις παραπάνω παθήσεις.

«Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις σήμερα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια αίτια αποδίδονται. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι ιογενείς λοιμώξεις και η φλεγμονή που προκαλούν στο νευρικό σύστημα είναι πιθανώς ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τις παραπάνω παθήσεις», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 800.000 εθελοντές από τη Φινλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Η νόσος που συνδέθηκε με τις περισσότερες λοιμώξεις ήταν η άνοια. Μάλιστα, οι ασθενείς που νόσησαν από ιογενή εγκεφαλίτιδα, μία νόσο που συνδέεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο, είχαν 20 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Alzheimer συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό της λοίμωξης.

Τόσο η γρίπη όσο και η πνευμονία συνδέθηκαν με όλες τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις που εξετάστηκαν στη μελέτη, με εξαίρεση την πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τα σοβαρά περιστατικά της γρίπης ήταν αυτά που συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν εξετάσαμε ήπιες λοιμώξεις όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα. Όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν νοσήσει αρκετά σοβαρά έτσι ώστε να χρειαστούν νοσηλεία», υποστήριξε η ομάδα.

«Το γεγονός ότι τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων σε πολλές από τις παραπάνω λοιμώξεις μάς κάνει σίγουρα να αναρωτηθούμε αν έχουν χρησιμότητα ως προσέγγιση πρόληψης για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις», πρόσθεσαν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν το χρόνο από τη λοίμωξη με έναν ιό μέχρι τη διάγνωση με κάποια νευροεκφυλιστική νόσο. Όπως διαπίστωσαν ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος εντός ενός έτους από τη λοίμωξη. Ωστόσο, σε 6 λοιμώξεις ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός ακόμα και 15 χρόνια μετά τη λοίμωξη.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι για αρκετές από τις παθήσεις που εξετάστηκαν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικά εμβόλια τα οποία μπορεί να μας προστατεύσουν από τη νοσηλεία.

Φωτογραφία: RODNAE productions

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα