Η Υπνική Άπνοια Αυξάνει τον Κίνδυνο Ουρικής Αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί τον πλέον κοινό τύπο φλεγμονώδους αρθρίτιδας και επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Σύμφωνα με μία έρευνα, ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας είναι αυξημένος στους ασθενείς που υποφέρουν από υπνική άπνοια, μία πάθηση κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την κρυσταλλοποίηση του ουρικού οξέος στην αρθρώσεις. Ο οργανισμός παράγει ουρικό οξύ από τη διάσπαση των πουρινών, ένα φυσικό απόβλητο των κυττάρων. Φυσιολογικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και και στη συνέχεια μέσω των νεφρών απομακρύνεται με τα ούρα.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός παράγει υπερβολικές ποσότητες ουρικού οξέος ή δεν απεκκρίνει αρκετές ποσότητές του με τα ούρα. Το γεγονός αυτό προκαλεί συσσώρευση του ουρικού οξέος και σχηματισμό βελονοειδών ουρικών κρυστάλλων στις αρθρώσεις ή τους γύρω ιστούς. Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι να παρουσιάζονται αυθόρμητα επεισόδια έντονου άλγους, φλεγμονής, οιδήματος και ερυθρότητας.

Η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερα είναι η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου στα κάτω άκρα, ωστόσο η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στους αστραγάλους, τα γόνατα, τα χέρια και τους καρπούς. Τα επεισόδια διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η Σύνδεση Μεταξύ Υπνικής Άπνοιας και Ουρικής Αρθρίτιδας

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μία Βρετανική βάση δεδομένων για ασθενείς με υπνική άπνοια και υγιή άτομα μίας ομάδας ελέγχου. Επέλεξαν 9.865 άτομα με υπνική άπνοια (μέσο όρο ηλικίας 54) και 43.958 άτομα χωρίς την παραπάνω διαταραχή του ύπνου που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Μετά από ένα έτος, οι ασθενείς με υπνική άπνοια είχαν 50% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ουρική αρθρίτιδα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ο μηχανισμός της σύνδεσης ανάμεσα στην υπνική άπνοια και την ουρική αρθρίτιδα είναι ακόμα άγνωστος, ωστόσο υπάρχουν δύο πιθανές θεωρίες, είπαν οι ερευνητές. Αρχικά, οι δύο παθήσεις έχουν ένα κοινό παράγοντα κινδύνου: την παχυσαρκία. «Αν και δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με την ουρική αρθρίτιδα, πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο είναι παχύσαρκοι», είπε ο Δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ διευθυντής ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

Η άλλη θεωρία σχετίζεται με την υποξία, μία επιπλοκή της υπνικής άπνοιας που προκαλεί μείωση στα επίπεδα οξυγόνου κατά τον ύπνο. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς και διάσπαση των κυττάρων, παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος», είπε ο Δρ Σμέρλινγκ.

Ακόμα κι αν δεν έχετε υπνική άπνοια, ο κίνδυνος ενός επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας είναι αυξημένος κατά τη νύχτα. Σύμφωνα με της παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών, τα παραπάνω επεισόδια εμφανίζονται με διπλάσια συχνότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί. Οι κύριοι λόγοι είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος και η αφυδάτωση που συμβαίνουν κατά τον ύπνο. «Ο σχηματισμός κρυστάλλων είναι ευκολότερος στις χαμηλές θερμοκρασίες και η αφυδάτωση δεν επιτρέπει στην περίσσεια ουρικού οξέος να απομακρυνθεί με τα ούρα», είπε ο Δρ Σμέρλινγκ.

Θεραπεία της Ουρικής Αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται με την εξέταση του υγρού μίας άρθρωσης για τα επίπεδα ουρικών κρυστάλλων. Τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα έχουν επίσης χρησιμότητα για τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα, τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας.

Για τα οξέα επεισόδια, η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι τα φάρμακα, είπε ο Δρ Σμέρλινγκ. Αυτά περιλαμβάνουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) όπως την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη και τα ΜΣΑΦ που χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως η ινδομεθασίνη και η σελεκοξίμπη. Η κολχικίνη και τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να περιορίσουν το άλγος και τη φλεγμονή.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός επόμενου επεισοδίου. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και ποτών με σιρόπι καλαμποκιού. Πίνετε νερό και ξεκινήστε άσκηση για να χάσετε το περιττό βάρος. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση των τροφίμων που μειώνουν το ουρικό οξύ, όπως ο καφές και ο χυμός κερασιού. Αυξήστε επίσης την πρόσληψη βιταμίνης C μέσω συμπληρωμάτων ή τροφίμων όπως το πορτοκάλι, οι φράουλες και το μπρόκολο.

Τι Μπορείτε να Κάνετε

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από έρευνες ότι η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ωστόσο ρωτήστε τον γιατρό σας γι’αυτή, καθώς η υπνική άπνοια συνδέεται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια και αρκετά οφέλη από την αντιμετώπισή της.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα