Η Ουρική Αρθρίτιδα Διπλασιάζει τον Κίνδυνο Νεφρικής Ανεπάρκειας

Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία.

Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς έρευνες που έχουν διεξαχθεί, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές.

Εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα από 620.000 ασθενείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είχαν επίσης αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν βραχυπρόθεσμη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, καθώς και σταθερή μείωση της λειτουργικότητας σε λιγότερο από το 10% του φυσιολογικού, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους δεδομένα από το Clinical Research Practice Data Datalink (CPRD), μία μεγάλη ερευνητική βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για τους ασθενείς που επισκέπτονται την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο προχωρημένης χρόνιας νεφρικής νόσου σε 68.897 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα τους οποίους παρακολούθησαν για 3.7 χρόνια. Η ομάδα ελέγχου της έρευνας ήταν 554.964 ασθενείς χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

«Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα», είπε ο Όστιν Στακ, επικεφαλής της έρευνας.

«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος είναι πιθανώς επιβλαβή για τους νεφρούς και κατά συνέπεια οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι η ουρική αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο τόσο πολύ σε αυτούς τους ασθενείς. Θέλαμε να εξετάσουμε περισσότερο τον κίνδυνο προχωρημένης νεφρικής νόσου, καθώς οι ασθενείς αυτοί έχουν γενικά υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και θανάτου».

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 κριτήρια για να προσδιορίσουν την προχωρημένη νεφρική νόσο:

  • Ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού
  • Περιορισμός της νεφρικής λειτουργίας σε λιγότερο από το 10% του φυσιολογικού
  • Διπλασιασμός της κρεατινίνης ορού σε σχέση με τη φυσιολογική τιμή
  • Θάνατος από χρόνια νεφρική νόσο

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είχαν 29% αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με τους εθελοντές χωρίς αρθρίτιδα. Με περαιτέρω αναλύσεις διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Όταν εξετάσαμε ειδκά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας καθώς και τους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα έχουν πάνω από 200% αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από τη νόσο», είπε ο Στακ.

Η έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της ουρικής αρθρίτιδας στη νεφρική λειτουργία. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθσνείς με ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, καμία έρευνα δεν είχε καταφέρει να αποδείξει ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

«Η έρευνά μας είχε αρκετά ισχυρά σημεία και κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα προηγουμένων ερευνών. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της, καθώς εξέτασε πάνω από 620.000 ασθενείς», πρόσθεσε ο Στακ.

«Δεύτερον, το δείγμα ασθενών που εξετάστηκε είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Τρίτον, η ανάλυση εξέτασε διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσαν τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν σε επιπλέον αναλύσεις. Αν εξεταστούν συνολικά, οι παρατηρήσεις της έρευνάς μας δείχνουν ότι η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την επιδείνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου και τη νεφρική ανεπάρκεια».

Η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και προκαλεί σημαντικό άλγος εξ’αιτίας της συσσώρευσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Επηρεάζει σχεδόν το 2.5% του πληθυσμού των ενηλίκων και προκαλεί σημαντικό άλγος και αναπηρία εξ’αιτίας των επιδράσεών της στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά. Οι θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα είναι αποτελεσματικές τόσο στον περιορισμό των οξέων επεισοδίων της νόσου όσο και στην πρόληψη των βλαβών που προκαλεί μακροπρόθεσμα.

Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί μία αρκετά κοινή χρόνια νόσο που επηρεάζει το 15% των ενηλίκων και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η ουρική αρθρίτιδα παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της νεφρικής νόσου. Η επιβεβαίωση της ουρικής αρθρίτιδας ως παράγοντα κιδνύνου ανοίγει νέες δυνατότητες για την πρόληψη της νεφρικής νόσου και των επιπλοκών της», κατέληξε ο Στακ.

Πηγή Φωτογραφίας: www.medicalgraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα