Επιστήμονες Ανακάλυψαν Νέα Πρωτεΐνη Απαραίτητη για την Ενεργοποίηση της Φλεγμονής

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο κατάφερε να ταυτοποιήσει μία πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της φλεγμονής. Η πρωτεΐνη αυτή επηρεάζει τόσο την επιθυμητή φλεγμονή που οδηγεί σε επούλωση τραυμάτων και αντιμετώπιση των λοιμώξεων, όσο και την παρατεταμένη φλεγμονή η οποία προκαλεί βλάβες στους ιστούς και τα όργανα μέσω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρωτεΐνη, ένας δίαυλος ιόντων που βρίσκεται στη μεμβράνη των ανοσιακών κυττάρων, αποτελεί ενδεχομένως ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα περιορίζουν τη φλεγμονώδη απόκριση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Immunity.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η φλεγμονή περιλαμβάνει ενεργοποίηση μίας δομής στο εσωτερικό των ανοσιακών κυττάρων που λέγεται φλεγμονόσωμα. Το παραπάνω ενεργοποιείται από την εισροή ιόντων καλίου διαμέσου της κυτταρικής μεμβράνης από έναν πρωτεϊνικό δίαυλο. Ωστόσο, ο πρωτεϊνικός αυτός δίαυλος ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα.

Ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Άσραρ Μάλικ από το UIC College of Medicine, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το δίαυλο αυτό, τον οποίο ονόμασαν TWIK2. Μελέτησαν τη λειτουργία του στα μακροφάγα, ένα είδος ανοσιακών κυττάρων που εμπλέκονται τόσο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων όσο και στην απομάκρυνση των υπολλειμμάτων της φλεγμονής.

«Η ταυτοποίηση του σημαντικού αυτού διαύλου, δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέα στοχευμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα τροποιποιύν τη λειτουργία του με σκοπό τον περιορισμό της φλεγμονής», είπε ο Μάλικ. Αν και σήμερα υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν τους διαύλους καλίου, δεν έχουν αναπτυχθεί φάρμακα ειδικά για τον TWIK2.

Η σήψη αποτελεί μία πολύ σοβαρή κατάσταση και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή λόγω της λοίμωξης που προκαλεί στον άνθρωπο. Σε ένα μοντέλο ποντικών με σήψη, κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μία λοίμωξη του αίματος, τα ποντίκια στα οποία απουσίαζε το μόριο TWIK2, είχαν σημαντικά περιορισμένα επίπεδα φλεγμονής και η ενεργοποίηση του φλεγμονοσώματος στα μακροφάγα τους είχε κατασταλεί. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές μετέφεραν μακροφάγα που δεν έφεραν τον TWIK2 σε ένα μοντέλο ποντικών με σήψη στο οποίο τα φυσικά μακροφάγα είχαν εξαντληθεί, ήταν δυνατό να προληφθεί ο φλεγμονώδης τραυματισμός των πνευμόνων.

«Γνωρίζοντας ότι ο TWIK2 είναι ο δίαυλος που οδηγεί σε ενεργοποίηση του φλεγμονοσώματος, μπορούμε να περιορίσουμε τη φλεγμονώδη απόκριση με ένα φάρμακο που θα αναστέλλει τη λειτουργία του TWIK2 όταν η φλεγμονή δρα υπερβολικά», είπε ο Μάλικ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η κινίνη, μία πικρή κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα ως ανθελονοσιακό και αντιπυρετικό φάρμακο, ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία του διαύλου TWIK2 στα μακροφάγα.

«Ορισμένες από τις αντιπυρετικές δράσεις της κινίνης αποδίδονται στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον δίαυλο TWIK2», είπε ο Τζαλίς Ρέμαν, ένας άλλος συγγραφέας της μελέτης. «Παρατηρήσαμε ότι η κινίνη περιορίζει τα επίπεδα του φλεγμονώδους μορίου ιντερλευκίνη 1-β το οποίο προκαλεί τον πυρετό», είπε ο Ρέμαν.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης φλεγμονώδους απόκρισης είναι ότι αρκετά αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. «Ανακαλύπτοντας νέα συστατικά των φλεγμονωδών οδών, ελπίζουμε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων εξατομικευμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που θα ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ασθενείς», είπε ο Ρέμαν.

Βιβλιογραφία: University of Illinois

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα