Εμβόλιο MMR: Μπορεί να Προστατεύσει από τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου;

Η χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης από το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Εξετάζοντας δεδομένα από σχεδόν 1.3 εκατομμύρια παιδιά, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι τα παιδιά που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του παραπάνω εμβολίου είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, μετά την προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες.

Η σύνδεση αυτή παρέμεινε ισχυρή, ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως ο πρόωρος τοκετός ή τα αδέρφια με ιστορικό φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό Inflammatory Bowel Diseases.

«Οι γονείς που είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εμβόλιο MMR όχι μόνο δεν προκαλεί αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες αυτοάνοσες φλεγμονώδεις νόσους στην παιδική ηλικία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι το MMR αυξάνει τον κίνδυνο για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η θεωρία που διατύπωσαν οι συγγραφείς προσπαθώντας να εξηγήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι ότι διάφορες λοιμώξεις, όπως η ιλαρά, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Με τον εμβολιασμό, ο κίνδυνος ιλαράς περιορίζεται σημαντικά, επομένως το εμβόλιο μπορεί μέσω αυτού του μηχανισμού να αποτρέψει την εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων. Κατά συνέπεια, το εμβόλιο MMR θα πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά, όπως υποστηρίζουν μάλιστα και οι παρούσες οδηγίες για τον εμβολιασμό.

«Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι ιδιαίτερα σοβαρές στην παιδική ηλικία, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε μία απλή μέθοδο πρόληψης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά κάτω των 7 ετών. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα τα αίτια του παραπάνω φαινομένου, ωστόσο όπως φαίνεται ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα από τη χρήση των αντιβιοτικών, οι σκωληκοειδεκτομές ή διάφορες λοιμώξεις του γαστρεντερικού.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε δεδομένα για 1.365.355 παιδιά που είχαν γεννηθεί από το 2001 μέχρι το 2018. Τα περισσότερα από αυτά (1.224.125) είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου MMR.

Συνολικά, 377 παιδιά παρουσίασαν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, εκ των οποίων τα 216 διαγνώστηκαν με νόσο του Crohn, ενώ τα 161 με ελκώδη κολίτιδα.

Στις αναλύσεις που έγιναν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου MMR είχαν 21% μειωμένα ποσοστά φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό αυτό διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για άλλα χρόνια νοσήματα ή τα αδέρφια με ιστορικό φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Οι επιστήμονες έκαναν επίσης προσαρμογή για τη χρήση αντιβιοτικών, ωστόσο η τελευταία δεν φάνηκε να επηρεάζει την παραπάνω σύνδεση.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πιθανώς ένας παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν η διστακτικότητα του εμβολιασμού στους γονείς, η οποία συνήθως συνδέεται με άλλους παράγοντες. Επίσης, καθώς τα παιδιά ήταν σχετικά μικρής ηλικίας, οι παρατηρήσεις της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν μεγαλύτερα παιδιά.

Φωτογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα