Χορτοφαγική Δίαιτα: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine υποστηρίζει ότι η χορτοφαγική (vegan) δίαιτα έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν την παραπάνω νόσο θα πρέπει να προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με αλλαγές στη διατροφή πριν καταφύγουν στη φαρμακευτική θεραπεία.

Σήμερα γνωρίζουμε από δεκαετίες ερευνών ότι η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Καταλαβαίνουμε, επομένως ότι η προσέγγιση που συνιστούν οι συγγραφείς της παραπάνω μελέτης έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες. Τι παρατήρησε όμως η παραπάνω μελέτη; Είναι οι παρατηρήσεις της αρκετά ισχυρές για να υποστηρίξουν μία τέτοια προσέγγιση;

Μία Vegan Δίαιτα στην Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 44 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όλες είχαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες για ένα διάστημα 16 εβδομάδων:

  • Vegan Δίαιτα. Στην ομάδα αυτή οι γυναίκες ακολούθησαν μία vegan δίαιτα για 4 εβδομάδες, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν επιδείνωση στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα σιτηρά με γλουτένη, οι πατάτες, η σοκολάτα, τα κιτρικά φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, οι μπανάνες, ο καφές, το αλκοόλ και η ζάχαρη. Μετά την 7η εβδομάδα οι γυναίκες σταδιακά ξεκίνησαν και πάλι την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων. Αν κάποιο τρόφιμα προκαλούσε επιδείνωση σταματούσαν την κατανάλωσή του μέχρι το πέρας των 16 εβδομάδων.
  • Τυπική Δίαιτα και Placebo. Οι γυναίκες αυτής της ομάδας έκαναν την καθημερινή τους τυπική δίαιτα και έπαιρναν ένα χάπι placebo κάθε 16 εβδομάδες. Το χάπι είχε αμελητέες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε.

Μετά το πέρας των 16 εβδομάδων έγινε εναλλαγή των εθελοντών στις δύο ομάδες και η έρευνα συνεχίστηκε για άλλες 16 εβδομάδες.

Τι Διαπίστωσε η Έρευνα για τη Vegan Δίαιτα

Οι γυναίκες που έκαναν vegan δίαιτα στη μελέτη παρουσίασαν περιορισμό των συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Μάλιστα, οι γυναίκες ανέφεραν οφέλη μόνο όταν έκαναν τη δίαιτα της πρώτης ομάδας, ενώ οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας δεν παρουσίασαν βελτίωση.

Για παράδειγμα, ο μέσος αριθμός αρθρώσεων με οίδημα μειώθηκε από 7 σε 3.3 στις γυναίκες που έκαναν χορτοφαγική δίαιτα, αλλά αυξήθηκε από 4.7 σε 5 στην ομάδα του placebo. Επιπλέον, οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο 7 κιλά, ενώ στην ομάδα ελέγχου οι γυναίκες αύξησαν το βάρος τους κατά 2 κιλά.

Ποιοι ήταν οι Περιορισμοί της Μελέτης;

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται εντυπωσιακά εκ πρώτης όψεως, στην πραγματικότητα είχε αρκετούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα:

  • Μέγεθος. Μόλις 44 γυναίκες έλαβαν μέρος στη μελέτη, εκ των οποίων οι 32 παρέμειναν σε αυτή μέχρι τέλους. Καθώς ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός, τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.
  • Μη αντιπροσωπευτικό δείγμα. Στην έρευνα συμμετείχαν μόνο γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου οι οποίες ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους καυκάσιες.
  • Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα επίσημα κριτήρια για τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και η νόσος είχε διαγνωστεί από γιατρό, δεν χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις γυναίκες τα κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου.
  • Διάρκεια της έρευνας. Αν και οι 4 μήνες μπορεί να ακούγονται μεγάλο διάστημα, στην πραγματικότητα οι χρόνιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σχετικά με τις επιδράσεις της δίαιτας.
  • Αναφορές ασθενών. Οι γυναίκες ανέφεραν μόνες τους τη δίαιτά τους, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πράγματι ακολούθησαν τη δίαιτα που πρότειναν οι γιατροί.
  • Φάρμακα. Ορισμένες γυναίκες πήραν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της έρευνας σε διάφορες δόσεις.
  • Σωματικό βάρος. Η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να αποδίδεται στην απώλεια βάρους και όχι στην ίδια τη δίαιτα.
  • Εξετάσεις. Οι γυναίκες δεν έκαναν ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες εξετάσεις για την εκτίμηση της υγείας των αρθρώσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετές από αυτές μπορεί να πίστευαν ότι είχαν παρουσιάσει βελτίωση χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από κλινικά δεδομένα.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα της Έρευνας για τους Ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Προφανώς, με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν είναι δυνατό να συστήσουμε χορτοφαγική δίαιτα για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ωστόσο, μία δίαιτα με βάση φυτικά τρόφιμα μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους. Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει ίσως να προτιμήσετε μία αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η τελευταία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Φωτογραφία: SAM LIN

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα