Βακτήρια των Νεοπλασμάτων: Πώς Επηρεάζουν την Αποτελεσματικότητα της Ανοσοθεραπείας;

Μία μεγάλη έρευνα που εξέτασε τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στα νεοπλάσματα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε αρκετές διαφορετικές μορφές καρκίνου, ωστόσο είναι άγνωστο αν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του όγκου.

Τα βακτήρια αυτά αποτελούν μέρος του μικροβιώματος του νεοπλάσματος, δηλαδή την κοινότητα των βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων που ζουν σε αυτό.

Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί η παρουσία βακτηρίων σε νεοπλάσματα του εντέρου και άλλων ιστών του οργανισμού που εκτίθενται συχνά σε μικρόβια. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με το ρόλο των βακτηρίων σε άλλα νεοπλάσματα, όπως για παράδειγμα αυτά των οστών, του εγκεφάλου και των ωοθηκών.

Θέλοντας να εξετάσουν τι συμβαίνει στα νεοπλάσματα αυτά, ο Ravid Straussman και οι συνεργάτες του από το Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, εξέτασαν τους πληθυσμούς των βακτηρίων σε περισσότερα από 1000 δείγματα όγκων. Τα δείγματα αυτά είχαν προέλθει από ασθενείς με καρκίνο των οστών, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του μαστού, του δέρματος, του παγκρέατος ή των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία βακτηρίων σε νεοπλάσματα όλων των κυτταρικών τύπων, ωστόσο υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα βακτήρια ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου. Πάνω από το 60% των καρκίνων των οστών, του μαστού και του παγκρέατος είχαν θετικές εξετάσεις για βακτηριακό DNA, ενώ για το μελάνωμα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 14%.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν συνολικά 528 διαφορετικά είδη βακτηρίων στα δείγματα που εξέτασαν. Κάθε νεόπλασμα είχε διαφορετική σύνθεση μικροβιώματος, με τον καρκίνο του μαστού να έχει την μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συγκεκριμένα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε συγκεκριμένα νεοπλάσματα, ωστόσο η έκθεση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου σίγουρα παίζει ρόλο, υποστήριξε ο Straussman. Η έρευνα διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι τα νεοπλάσματα στον καρκίνο του πνεύμονα περιέχουν συνήθως βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες του καπνού.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί υπάρχουν βακτήρια στα νεοπλάσματα. Είναι άγνωστο αν ενισχύουν τη διόγκωση του νεοπλάσματος ή αν απλά είναι ευκολότερο να πολλαπλασιαστούν στο περιβάλλον των όγκων, υποστήριξε ο Straussman.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του νεοπλάσματος, ωστόσο αν αποδειχθεί ότι αυτό ισχύει, θα μπορέσουμε πιθανώς να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο τροποποιώντας το μικροβίωμα των νεοπλασμάτων, υποστήριξε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση αυτή θα μπορέσει πιθανώς να ενισχύσει και την απόκριση των ασθενών στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. Η ομάδα του διαπίστωσε μάλιστα ότι συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία, ένα είδος αγωγής για τον καρκίνο.

«Ελπίζουμε ότι αν κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα βακτήρια και τα νεοπλάσματα, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύνδεση αυτή για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας», κατέληξε ο επιστήμονας.

Βιβλιογραφία: New Scientist

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα