Ασπιρίνη: Έχει Θέση στην Πρόληψη και Θεραπεία της Ημικρανίας;

Η ημικρανία είναι μία νόσος που επηρεάζει σχεδόν 1 στα 7 άτομα παγκοσμίως. Αποτελεί μία από τις συχνότερες και πλέον εξουθενωτικές παθήσεις ενώ σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σήμερα, υπάρχουν διάφορα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των οξέων επεισοδίων ημικρανίας ή για την πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά αντενδείκνυνται για αρκετούς ασθενείς, ενώ για άλλους δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Μία ομάδα ερευνητών από το Schmidt College of Medicine του Florida Atlantic University εξέτασε την ασπιρίνη ως επιλογή για την αντιμετώπιση της ημικρανίας από τους γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η έρευνά τους χρησιμοποίησε δεδομένα από 13 τυχαιοποιημένες μελέτες για τη θεραπεία της ημικρανίας σε 4.222 εθελοντές.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Medicine και δείχνουν ότι η υψηλή δόση ασπιρίνης (900-1300mg), αν χορηγηθεί κατά την έναρξη των συμπτωμάτων, αποτελεί μία αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας. Επιπλέον, ορισμένες από τις τυχαιοποιημένες μελέτες που εξετάστηκαν, έδειξαν ότι η καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης σε δόσεις 81-325mg αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας ημικρανίας.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει τη χρήση υψηλής δόσης ασπιρίνης για την αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας, καθώς και τη χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη της χρόνιας», είπε ο Charles Hennekens, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας. «Οι περιορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπιρίνης σε συνδυασμό με το χαμηλό της κόστος σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τυπικά για την ημικρανία, προσφέρει στους γιατρούς μία επιπλέον επιλογή για τη θεραπεία τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας ημικρανίας», πρόσθεσε.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν κεφαλαλγία η οποία ξεκινά ως ένα αμβλύ αίσθημα άλγους το οποίο εξελίσσεται σε παλλόμενο. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, καθώς και ευαισθησία στους ήχους, το φως και τις έντονες οσμές. Η ημικρανία έχει συνήθως διάρκεια 4-72 ωρών και μπορεί να εμφανιστεί από αρκετές φορές την εβδομάδα μέχρι μόλις 1 φορά ετησίως.

«Οι ημικρανίες αποτελούν μία από τις συχνότερες διαταραχές που συναντούν οι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», είπε η Bianca Biglione, συγγραφέας της έρευνας. «1 στους 10 ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο παρουσιάζει κεφαλαλγία, εκ των οποίων οι 3 στις 4 είναι ημικρανίες. Η ασπιρίνη μπορεί να χορηγηθεί άμεσα χωρίς συνταγή, είναι φτηνή και, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας, είναι αποτελεσματική σε αρκετούς ασθενείς με ημικρανία συγκριτικά με τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες».

Η ημικρανία είναι συχνότερη στις γυναίκες (18%) σε σχέση με τους άνδρες (9%). Στις γυναίκες, η υψηλότερη συχνότητα παρατηρείται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Σχεδόν το 90% των ασθενών που υποφέρουν από ημικρανίες αναφέρουν έντονο άλγος, ενώ περισσότερο από το 50% παρουσιάζει έκπτωση της λειτουργικότητας η οποία επηρεάζει την αποδοτικότητα στην εργασία και το σχολείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα