Αντιμετώπιση του Άλγους στην Ινομυαλγία: Φάρμακα και Εναλλακτικές Θεραπείες

Η ινομυαλγία είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από διάχυτο άλγος και αίσθημα κόπωσης. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, διάφορες αγωγές μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Θεραπείες για την Ινομυαλγία

Καθώς η ινομυαλγία δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο τραυματισμό ή βλάβες στους ιστούς του οργανισμού, είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί η ιδανική θεραπεία. Καθώς τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται βοήθεια από μία σειρά επαγγελματιών υγείας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου.

Για παράδειγμα, ένας ρευματολόγος που ειδικεύεται στις παθήσεις των αρθρώσεων και των μυών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με άλγος. Αντίστοιχα, ένας νευρολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως οι διαταραχές του ύπνου, το αίσθημα κόπωσης και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη. Για τα ψυχικά συμπτώματα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή ενός ψυχολόγου.

Η θεραπεία της ινομυαλγίας διαφέρει για τον κάθε ασθενή και συχνά χρειάζεται να χορηγηθεί ένας συνδυασμός διαφορετικών θεραπειών για την ικανοποιητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Λόγω του μεγάλου εύρους των θεραπευτικών επιλογών, οι ασθενείς συνήθως δοκιμάζουν αρκετές διαφορετικές αγωγές μέχρι να καταλλήξουν σε αυτή που είναι περισσότερο αποτελεσματική γι’αυτούς. Οι θεραπείες της ινομυαλγίας συχνά περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό φαρμάκων, μη φαρμακολογικών θεραπειών καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, το μασάζ και η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές.

Ποια Φάρμακα Χρησιμοποιούνται για τη Θεραπεία της Ινομυαλγίας;

Αναφορικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες είναι σημαντικό πάντοτε να συνυπολογίζονται τα αναμενόμενα οφέλη και οι ανεπιθύμητες ενέργειες του κάθε φαρμάκου. Η προσεκτική παρακολούθηση της δοσολογίας του φαρμάκου και της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική για να αποφευχθούν οι επιπλοκές και η εξάρτηση από το φάρμακο.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

Αναλγητικά

Τα αναλγητικά που χρησιμοποιούνται συχνότερα περιλαμβάνουν την ακεταμινοφαίνη και τα ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Αν και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άλγους που σχετίζονται με την ινομυαλγία, τα παραπάνω φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση των παραγόντων της ινομυαλγίας που σχετίζονται με το διάχυτο άλγος. Για τον παραπάνω λόγο, τα φάρμακα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με άλλες διαταραχές άλγους, όπως η αρθρίτιδα, εκτός της ινομυαλγίας.

Άλλα ήπια αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη, μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται σε όλους.

Τα οπιοειδή δεν ενδείκνυνται για τους ασθενείς με ινομυαλγία καθώς προκαλούν εξάρτηση και δεν αντιμετωπίζουν τους υποκειμένους προκλητικούς παράγοντες.

Αντικαταθλιπτικά

Είναι επίσης αποτελεσματικά στον περιορισμό του άλγους για κάποιους ασθενείς με ινομυαλγία. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη), τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης (ντουλοξετίνη και βενλαφαξίνη) και τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (φλουοξετίνη και παροξετίνη).

Ένα άλλο φάρμακο εκλογής για την ινομυαλγία είναι η πρεγκαμπαλίνη. Το αντιεπιληπτικό αυτό φάρμακο είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από το FDA των ΗΠΑ για τη θεραπεία των ασθενών με ινομυαλγία. Ένα άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας είναι η γκαμπαπεντίνη. Η πρεγκαμπαλίνη διαφέρει από τα υπόλοιπα αντικαταθλιπτικά ως προς το μηχανισμό δράσης της. Δρα αποκλείοντας τους διαύλους ασβεστίου α2δ και αναστέλλοντας την απελευθέρωση διεγερτικών νευροδιαβιβαστών από τα προσυναπτικά κυστίδια. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με πραγκαμπαλίνη μειώνει το αίσθημα του άλγους και βελτιώνει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ινομυαλγία. Ωστόσο, η θεραπεία με το φάρμακο αυτό πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζαλάδα, υπνηλία, γνωστικές δυσλειτουργίες, οίδημα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Το οξυβικό νάτριο είναι ένα νιτρικό άλας γάμμα-υδροξυβουτυράτης, ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίας, δηλαδή ενός νευροδιαβιβαστή που συντίθεται από την πρόδρομη μορφή του γάμμα αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Το οξυβικό νάτριο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ναρκοληψίας. Δρα κυρίως μέσω πρόσδεσης στους υποδοχείς του GABA-B. Ορισμένες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό στον περιορισμό του άλγους και του ασιθήματος κόπωσης, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ναυτία, ίλιγγο και υπνηλία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ινομυαλγίας καθώς μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Υπναγωγά Φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του άλγους έχουν επίσης χρησιμότητα στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου στους ασθενείς με ινομυαλγία. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν την κυκλοβενζαπρίνη, την αμιτριπτυλίνη, την γκαμπαπεντίνη και την πρεγκαμπαλίνη. Υπναγωγά φάρμακα όπως η ζολπιδέμη και οι βενζοδιαζεπίνες δεν συνίστανται για τη θεραπεία της ινομυαλγίας.

Ποιες είναι η Μη Φαρμακευτικές Θεραπείες για την Ινομυαλγία;

Ορισμένες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι πολύ αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας αναφορικά με την ένταση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας.

Φυσιοθεραπεία

Αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ινομυαλγία. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση (ιδιαίτερα η αεροβική) βοηθά στον περιορισμό του άλγους και της ακαμψίας, βελτιώνοντας παράλληλα τη μυϊκή δύναμη, την κινητικότητα και την αντοχή. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή σχετικά με τη φυσική άσκηση και να του δώσει οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του άλγους.

Το περπάτημα ή οι ασκήσεις με βάση το νερό είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ο ασθενής πρέπει να ξεκινά με μικρής έντασης και διάρκειας ασκήσεις, οι οποίες προοδευτικά θα αυξάνονται.

Άλλες μορφές φυσιοθεραπείας, όπως η γιόγκα και το Τάι Τσι, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο φυσική άσκηση όσο και τεχνικές χαλάρωσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη βελτίωση της διάρεκιας του ύπνου και της ποιότητας ζωής. Το Τάι Τσι είναι μία τέχνη που περιλαμβάνει διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης. Έρευνες σε μικρές ομάδες ασθενών με ινομυαλγία έδειξαν ότι οι ασκήσεις του Τάι Τσι όταν γίνονται τακτικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας όπως το άλγος, τις διαταραχές του ύπνου, την κατάθλιψη και το άγχος.

Εργοθεραπεία

Βοηθά στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα του άλγους. Ο εργοθεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή σχετικά με τεχνικές μέσω των οποίων μπορεί να περιορίσει το άλγος και το αίσθημα κόπωσης στην εργασία του.

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Αποτελεί ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στις ψυχικές προεκτάσεις του άλγους. Το άλγος δεν είναι απλά ένα σωματικό σύμπτωμα. Αποτελεί επίσης προκλητικό παράγοντα συναισθηματικής δυσφορίας, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση, φόβο, άγχος και κατάθλιψη. Η συναισθηματική απόκριση στο άλγος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του ατόμου. Η θεραπεία αυτή έχει ως στόχο να διαχωρίσει τις φάσεις του άλγους και να διαχειριστεί διαφορετικά καθεμιά από αυτές. Σε κάθε συνεδρία, ο σύμβουλος δείχνει στον ασθενή τεχνικές για να αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις και να διώξει τις αρνητικές σκέψεις.

Τι Εναλλακτικές Θεραπείες Υπάρχουν για την Ινομυαλγία;

Ορισμένες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην προσωρινή μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες στο πεδίο αυτό είναι σχετικά φτωχές με αποτέλεσμα να μην έχουν διερευνηθεί οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των θεραπειών αυτών.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων, οι εναλλακτικές αυτές θεραπείες είναι δημοφιλείς καθώς είναι ασφαλείς και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βελονισμός

Αποτελεί μία παραδοσιακή Κινεζική θεραπεία που έχει σκοπό να επαναφέρει τη φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού. Περιλαμβάνει εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού οι οποίες βοηθούν στην επαναφορά της ροής του αίματος και των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ορισμένες έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι συγκριτικά με την απουσία θεραπείας, ο βελονισμός βοηθά στον περιορισμό του άλγους των ασθενών με ινομυαλγία.

Μασάζ

Είναι μία από τις παλαιότερες τεχνικές για την ανακούφιση από το άλγος της ινομυαλγίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με μασάζ προσφέρει ανακούφιση βραχείας διάρκειας από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένους χειρισμούς στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως οι μύες, ο συνδετικός ιστός, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Η θεραπεία μασάζ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού, τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, τη χαλάρωση των μυών και την αύξηση απελευθέρωσης ενδογενών αναλγητικών ουσιών. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες.

Αρωματοθεραπεία

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί έλαια φυτών. Χρησιμοποιείται κυρίως για μασάζ ή εισπνοή με σκοπό τη μείωση του άλγους της ινομυαλγίας, του στρες και του άγχους.

Εναλλακτικά Φάρμακα

Ορισμένοι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να οφεληθούν από τη χρήση εναλλακτικών φαρμάκων. Τρία είδη φαρμάκων έχουν εξεταστεί από κλινικές μελέτες. Αυτά περιλαμβάνουν την καψαϊκίνη (μειώνει τα επίπεδα ενός διαβιβαστή πόνου που λέγεται Ουσία P), τη SAMe ή S-αδενοσυλμεθειονίνη (ένα ενδογενές συστατικό που ενισχύει την παραγωγή χόνδρου) και τις ανθοκυανυδίνες (ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την αποδόμηση του κολλαγόνου). Σε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, όλα τα παραπάνω φάρμακα έχουν δείξει χαμηλή ή μέτρια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Αλλαγές του Τρόπου Ζωής που Βοηθούν στην Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων της Ινομυαλγίας

Τακτική Άσκηση

Η φυσική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, αεροβικές ασκήσεις ή διατάσεις) για 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Οι ασκήσεις αυτές μπορεί αρχικά να αυξήσουν την ένταση του άλγους, ωστόσο ο ασθενής έχει προοδευτικώς αυξανόμενα οφέλη από την τακτική άσκηση.

Καλός Ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τους ασθενείς με ινομυαλγία έτσι ώστε να μειωθεί το αίσθημα κόπωσης. Η επαρκής διάρκεια του ύπνου, η διατήρηση της ώρας ύπνου και αφύπνισης καθώς και η αποφυγή του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι παράγοντες που στο σύνολό τους διασφαλίζουν ένα καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περιορισμός του Στρες

Οι ασθενείς με ινομυαλγία πρέπει να χαλαρώνουν αρκετά ανάμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθεί η υπερκόπωση και το συναισθηματικό στρες.

Υγιεινός Τρόπος Ζωής

Η υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Φωτογραφία: JESHOOTS.com

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα