8 Φυσικές Μέθοδοι για τη Μείωση των Επιπέδων του Ουρικού Οξέος

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν αυξάνονται υπερβολικά τα επίπεδα των κρυστάλλων ουρικού οξέος. Το ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στις αρθρώσεις των ποδιών και συγκεκριμένα σε αυτή του μεγάλου δακτύλου, γεγονός που προκαλεί σοβαρό άλγος και οίδημα.

Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται φάρμακα για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, ωστόσο οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή ακόμα και να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων της νόσου.

Ωστόσο, η ουρική αρθρίτιδα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες εκτός του τρόπου ζωής, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης.

Περιορίστε την Κατανάλωση Τροφίμων που είναι Πλούσια σε Πουρίνες

Οι πουρίνες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε ορισμένα τρόφιμα. Καθώς ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες, παράγει ουρικό οξύ. Ο μεταβολισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε πουρίνες μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα καθώς αυξάνεται η παραγωγή ουρικού οξέος.

Ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες θεωρούνται γενικά υγιεινά, επομένως ο στόχος είναι να περιοριστεί και όχι να εξαλειφθεί η κατανάλωσή τους στη διατροφή.

Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες είναι:

  • Τα κρέατα κυνηγιού (όπως το ελάφι)
  • Η πέστροφα, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα, οι αντσούγιες, η ρέγγα και τα μύδια
  • Το αλκοόλ
  • Τα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, όπως το μπέικον, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας
  • Τα όργανα ζώων, όπως το ήπαρ
  • Τα τρόφιμα και τα ποτά με ζάχαρη

Τρόφιμα μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες είναι:

  • Τα περισσότερα κρέατα, όπως το σαλάμι και το μοσχάρι
  • Τα πουλερικά
  • Τα στρείδια, η γαρίδα, το καβούρι και ο αστακός

Αυξήστε την Κατανάλωση Τροφίμων με Χαμηλές Πουρίνες

Αντικαθιστώντας τα τρόφιμα με υψηλές πουρίνες με άλλα που περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες, μπορεί να περιοριστούν σταδιακά τα επίπεδα του ουρικού οξέος ή τουλάχιστον να μην αυξηθούν περαιτέρω. Ορισμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι:

  • Τα γαλακτομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά
  • Το φιστικοβούτυρο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί
  • Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Ο καφές
  • Το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες ολικής αλέσεως

Οι αλλαγές στη διατροφή δεν αρκούν για να απαλλαγείτε από την ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο βοηθούν στην πρόληψη των εξάρσεων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι παρουσιάζουν ουρική αρθρίτιδα κάνουν γενικά δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες.

Άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, παίζουν επίσης ρόλο. Τα άτομα αφρικανικής καταγωγής, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Αποφύγετε τα Φάρμακα που Αυξάνουν τα Επίπεδα του Ουρικού Οξέος

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τα διουρητικά, όπως η φουροσεμίδη και η υδροχλωροθειαζίδη
  • Τα ανοσοκατασταλτικά, ιδιαίτερα αυτά που χορηγούνται πριν και μετά από μία μεταμόσχευση
  • Η χαμηλή δόση ασπιρίνης

Τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, συχνά είνια ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία, επομένως επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή.

Διατηρήστε ένα Υγιές Σωματικό Βάρος

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Μπορεί να αυξήσει επίσης την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Εκτός από τις παραπάνω συνέπειες, η παχυσαρκία έχει σχετιστεί επίσης με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, άρα και αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Η ταχεία απώλεια βάρους, ιδιαίτερα όταν είναι αποτέλεσμα νηστείας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Επομένως, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε μακροπρόθεσμες αλλαγές για τη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας την άσκηση και βλετιώνοντας τη διατροφή σας.

Αποφύγετε το Αλκοόλ και τα Αναψυκτικά με Ζάχαρη

Η αυξημένη κατανάλωση τόσο αλκοόλ όσο και αναψυκτικών με ζάχαρη, όπως η σόδα, έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά προσθέτουν επίσης περιττές θερμίδες στη διατροφή, προκαλώντας απώλεια βάρους και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Πιείτε Καφέ

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ουρική αρθρίτιδα. Για παράδειγμα, μία ανάλυση του 2010 με γυναίκες από το Nurses’ Health Study, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση καφέ.

Οι γυναίκες που έπιναν 1-3 ποτήρια καφέ κάθε μέρα είχαν 22% μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με αυτές που δεν έπιναν καφέ. Οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 4 ποτήρια την ημέρα είχαν 57% μειωμένο κίνδυνο γι’αυτή τη νόσο.

Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μία συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση του 2014 για τη μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ, διπίστωσε ότι αυτοί που έπιναν 3-5 ποτήρια καφέ την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Καθώς οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η κατανάλωση καφέ μπορεί να ωφελήσει τη γενικότερη υγεία τους.

Ο καφές αυξάνει ωστόσο τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου καθώς και τον κίνδυνο καταγμάτων στις γυναίκες επομένως συζητήστε με τον γιατρό σας αν και πόσο καφέ πρέπει να πίνετε.

Πάρτε ένα Συμπλήρωμα Βιταμίνης C

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Μία μετα-ανάλυση του 2011 με 13 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος μειώνουν τον κίνδυνο εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Φάτε Κεράσια

Πρώιμα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπών της ουρικής αρθρίτιδας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό της νόσου.

Μία έρευνα του 2012 με 633 εθελοντές που έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν κεράσια για 2 ημέρες είχαν 35% μειωμένο κίνδυνο υποτροπής της ουρικής αρθρίτιδας σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου κεράσια.

Η επίδραση αυτή διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση διουρητικών ή φαρμάκων για την ουρική αρθρίτιδα.

Στους ασθενείς που λάμβαναν επίσης αλλοπουρινόλη, ένα φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, ο συνδυασμός του φαρμάκου με τα κεράσια μείωσε τον κίνδυνο έξαρσης κατά 75%.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα