10 Μύθοι για την Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη αποτελεί αλλεργία; Η κοιλιοκάκη ταυτίζεται με την ευαισθησία στη γλουτένη; Μπορεί η κοιλιοκάκη να υποχωρήσει; Στο παρόν άρθρο εξετάζονται αρκετοί μύθοι αλλά και ερωτήματα γύρω από τη νόσο.

Μύθος 1: Η Κοιλιοκάκη είναι μία Μορφή Αλλεργίας.

Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα (δηλαδή μία πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει υγιείς ιστούς) και όχι αλλεργία. Αρκετοί ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η κοιλιοκάκη αποτελεί αλλεργία καθώς προκαλείται από μία ξένη ουσία. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη που καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν βλάβες στο λεπτό έντερο. Εξ’αιτίας της εμφάνισης των βλαβών αυτών, περιορίζεται η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα.

Μύθος 2: Η Κοιλιοκάκη Ταυτίζεται με την Ευαισθησία στη Γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη διαφέρει από την ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς στους ασθενείς με ευαισθησία δεν εμφανίζονται εντερικές βλάβες. Οι ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη έχουν επίσης αρνητικά αντισώματα για κοιλιοκάκη. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι δύο παθήσεις ταυτίζονται καθώς τα συμπτώματα και των δύο είναι παρόμοια και προκαλούνται από την κατανάλωση γλουτένης.

Μύθος 3: Η Κοιλιοκάκη Επηρεάζει Μόνο τα Παιδιά

Αν και αρκετοί θεωρούν την κοιλιοκάκη νόσο της παιδικής ηλικίας, στην πραγματικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα της νόσου που εμφανίζονται τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια και ένα κνησμώδες εξάνθημα που λέγεται ερπητοειδής δερματίτιδα. Τα παιδιά παρουσιάζουν επίσης καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μικρό ανάστημα, καθυστερημένη εφηβία, νευρολογικές διαταραχές και συμπεριφορικά προβλήματα. Στους ενήλικες, μπορεί να παρουσιαστεί επίσης υπογονιμότητα, σιδηροπενική αναιμία, άγχος ή κατάθλιψη, αίσθημα κόπωσης και μετεωρισμός. Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να εξετάσει αν πάσχετε από κοιλιοκάκη.

Μύθος 4: Αν δεν έχετε τα Ίδια Συμπτώματα με Κάποιο Συγγενικό σας Πρόσωπο ή έναν άλλο Ασθενή με Κοιλιοκάκη, τότε δεν Πάσχετε από τη Νόσο

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ασθενείς και μπορεί να διαφέρουν ακόμα και ανάμεσα σε δύο μέλη μίας οικογενείας. Δεν είναι σπάνιο σε ένα μέλος μίας οικογενείας να εμφανίζονται σημαντικά συμπτώματα, ενώ σε ένα άλλο να μην παρατηρούνται συμπτώματα. Οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κοιλιοκάκη. Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν μάλιστα, ότι όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με κοιλιοκάκη, όλοι οι συγγενείς του πρέπει να κάνουν εξετάσεις για τη νόσο και οι εξετάσεις αυτές να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 χρόνια ή κάθε φορά που εμφανίζονται ξανά συμπτώματα.

Καθώς η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, κάποιος μπορεί αρχικά να έχει αρνητική εξέταση, αλλά αυτή να είναι θετική μερικά χρόνια αργότερα. Οι γενετικές εξετάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν την παρουσία της νόσου.

Μύθος 5: Δεν Υπάρχει Τρόπος να Διαγνωστεί η Κοιλιοκάκη.

Η συχνότερη μέθοδος διάγνωσης για την κοιλιοκάκη είναι οι εξετάσεις αίματος που αναζητούν αντισώματα για τη νόσο. Η εξέταση που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι η tTG-IgA. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην παραπάνω εξέταση. Αν τα αποτελέσματα της παραπάνω εξέτασης είναι θετικά, ο γιατρός θα ζητήσει βιοψία λεπτού εντέρου για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Μία άλλη διαγνωστική προσέγγιση, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι γενετικές εξετάσεις για το γονίδιο που προκαλεί τη νόσο.

Μύθος 6: Η Κοιλιοκάκη δεν είναι Σοβαρό Νόσημα.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να είναι αρκετά εξουθεωντική για τον ασθενή καθώς προκαλεί συμπτώματα όπως στομαχικό άλγος, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, δερματικό εξάνθημα και άλλες διαταραχές από το γαστρεντερικό. Η γλουτένη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα καθώς προκαλεί βλάβες στις λάχνες του εντέρου. Αν η νόσος δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να επιδεινώσει μία σειρά άλλες παθήσεις, όπως οι θυρεοειδοπάθειες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η οστοεοπόρωση, ο καρκίνος και το λέμφωμα.

Μύθος 7: Η Κοιλιοκάκη είναι Σπάνιο Νόσημα. Οι Ασθενείς που Πάσχουν από τη Νόσο είναι Ελάχιστοι.

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει σχεδόν 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόλις το 10-15% των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο έχουν διαγνωστεί. Δεδομένα έχουν δείξει ότι λόγω της σύνθετης φύσης της νόσου, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα για 11 χρόνια κατά μέσο όρο μέχρι να τεθεί η διάγνωση.

Μύθος 8: Η Κοιλιοκάκη Υποχωρεί με το Χρόνο και Δεν Χρειάζεται Θεραπεία.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη και η νόσος παραμένει εφ’όρου ζωής. Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης των συμπτωμάτων είναι μία αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη.

Μύθος 9: Είναι Δυνατό να Εξαλείψουμε Εντελώς τη Γλουτένη από τη Διατροφή.

Ρεαλιστικά η επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι αδύνατη. Με τις σύγχρονες μεθόδους εκτίμησης της γλουτένης μπορούμε να ανιχνεύσουμε μικρές ποσότητες μέχρι 3-5 ppm (parts per million).

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 20 ppm γλουτένης χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Οι περισσότερες εταιρίες που παρασκευάζουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη προσπαθούν οι ποσότητες να είναι μικρότερες από την παραπάνω έτσι ώστε να μην προκαλούν συμπτώματα στους ασθενείς. Ακόμα και ένα ψίχουλο ψωμιού μπορεί να περιέχει περισσότερα από 20 ppm γλουτένης επομένως είναι σημαντικό για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη να προσέχουν τη διατροφή τους.

Μύθος 10: Η Διατροφή Χωρίς Γλουτένη είναι Υγιεινή για Όλους Ανεξαρτήτως αν Πάσχουν από Κοιλιοκάκη ή Όχι

Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει συνδεθεί με μία σειρά ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, επομένως όσοι ακολουθούν τη δίαιτα αυτή πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα