Φάρμακα για τα Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Νοσήματα: Πώς Επηρεάζουν τον Κίνδυνο COVID-19;

Για τους ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα που μολύνονται με τον SARS-CoV-2, οι αναστολείς του TNF είναι τα φάρμακα που φαίνεται ότι επηρεάζουν λιγότερο την πρόγνωση της λοίμωξης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που εξέτασε 3 διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Στους περίπου 6.000 ασθενείς που εξετάστηκαν, τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 είχαν αυτοί που έπαιρναν μεθοτρεξάτη και ακολούθησαν οι ασθενείς που έπαιρναν αναστολείς του JAK, αυτοί που έπαιρναν αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη και αυτοί που έπαιρναν αναστολείς του TNF σε συνδυασμό με αζαθειοπρίνη/6-μερκαπτοπουρίνη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, το χαμηλότερο κίνδυνο είχαν οι ασθενείς που έπαιρναν συνδυαστική θεραπεία με αναστολείς του TNF και μεθοτρεξάτη.

«Η πανδημία της COVID-19 έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την θεραπευτική χρησιμότητα αρκετών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και οι αναστολείς του TNF», ανέφερε ο Licio A. Velloso, MD, PhD, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα. «Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παραπάνω φαρμάκων βασίζονται στο γεγονός ότι τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και επομένως μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 στους ασθενείς».

«Η παρατήρηση της παρούσας μελέτης ότι η μονοθεραπεία με αναστολείς του TNF μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου στους ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα σίγουρα βοηθά τους γιατρούς να επιλέξουν την καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς τους», εξήγησε ο Velloso.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τις βάσεις δεδομένων SECURE-IBD, PsoProtect και GRA. Η έρευνα αυτή ήταν η πρώτη που συνδύασε δεδομένα από 3 διαφορετικές βάσεις με σκοπό να εκτιμήσει την πρόγνωση της COVID-19 σε ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως υποστήριξαν.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα για 6.077 ασθενείς από 74 χώρες από τις 12 Μαρτίου 2020 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2021. 3.441 ήταν από τη βάση GRA, 2.336 από τη SECURE-IBD και 300 από την PsoProtect. Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν οι νοσηλείες και οι θάνατοι από COVID-19.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 49, το 60% ήταν γυναίκες, το 59% ήταν Ευρωπαίοι, ενώ περίπου το 1/3 ήταν από τη Βόρεια Αμερική. Οι συχνότερες διαγνώσεις στους ασθενείς ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα (35%), η νόσος του Crohn (25%), η ελκώδης κολίτιδα (13%), η σπονδυλοαρθρίτιδα (10.3%) και η ψωριασική αρθρίτιδα (9.3%). Περίπου το 22% των ασθενών είχε επίσης υπέρταση. Το ποσοστό των καπνιστών ήταν υψηλότερο στη βάση δεδομένων GRA σε σχέση με τις PsoProtect και SECURE-IBD.

Συνολικά, το 72% των ασθενών στη βάση PsoProtect έπαιρναν μονοθεραπεία με αναστολείς του TNF, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις SECURE-IBD και GRA ήταν 62% και 24%. Το 42% των ασθενών στη βάση GRA έκανε μονοθεραπεία με μεθοτρεξάτη.

Από το σύνολο των ασθενών που εξετάστηκαν, οι 1.297 (21%) νοσηλεύτηκαν για COVID-19, ενώ 189 (3%) κατέληξαν. Τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων ήταν υψηλότερα στη βάση δεδομένων GRA (27% και 5%, αντίστοιχα).

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στους ασθενείς που εξετάστηκαν ήταν η χρόνια νεφρική νόσος (210% αυξημένος κίνδυνος), η χρήση από του στόματος βουδεσονίδης (186%) και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (134%). Όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μελέτες, το γυναικείο φύλο συνδέθηκε και εδώ με μειωμένο κίνδυνο COVID-19.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα