Το Γιαούρτι Προστατεύει από τα Αδενώματα του Παχέος Εντέρου

Μία νέα έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού (τουλάχιστον στους άνδρες) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών όγκων (αδενωμάτων) στο έντερο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, το 4.2% των ενηλίκων θα διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους. Αν και διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, ένας από τους σημαντικότερους είναι η ανθυγιεινή διατροφή.

Αντίστοιχα, η υγιεινή διατροφή έχει προστατευτική δράση γι’αυτή τη μορφή καρκίνου. Είναι, ωστόσο, άγνωστο ακόμα ποιοι είναι οι διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν περισσότερο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για το λόγο αυτό αρκετές έρευνες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα τρόφιμα και τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων ή προκαρκινικών όγκων.

Οι τελευταίοι λέγονται και αδενώματα και είναι συνήθως καλοήθεις. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθη ή επιβλαβή νεοπλάσματα.

Επιστήμονες από το Harvard T.H. School of Public Health στη Βοστόνη, σε συνεργασία με άλλους οραγνισμούς διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων στους άνδρες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut, ένα παράρτημα του BMJ.

19% Μειωμένος Κίνδυνος για τους Άνδρες που Τρώνε Γιαούρτι

«Ορισμένοι ερευνητές έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να ταυτοποιηθούν νέοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τα αδενώματα του παχέος εντέρου και κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, πιθανώς μέσω του εντερικού μικροβιώματος. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα έρευνα για να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και των προδρόμων μορφών του καρκίνου», εξήγησαν οι ερευνητές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.

Με σκοπό να διερευνήσουν την παραπάνω σύνδεση, ο Ξιαομπίν Ζενγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και το ιστορικό αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες εθελοντές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Health Professionals Follow-Up Study και το Nurses’ Health Study.

Όλοι οι εθελοντές έκαναν ενδοσκόπηση του κατωτέρου εντέρου ανάμεσα στα έτη 1986 και 2012. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στους γιατρούς να διαπιστώσουν την παρουσία παθολογικών όγκων στο τμήμα αυτό του εντέρου.

Οι επιστήμονες έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους κάθε 4 χρόνια. Οι τελευταίες αφορούσαν φυσικά και πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 5.811 αδενώματα στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Οι άνδρες που έτρωγαν 2 ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προκαρκινικούς όγκους στο έντερο (δηλαδή αδενώματα) σε σχέση με τους άνδρες που δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.

Επιπλέον, οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα από 2 γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν παθολογικούς όγκους με αυξημένη πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντωτών αδενωμάτων (προκαρκινικών βλαβών) μεγέθους κάτω από 1cm, ανέφεραν ωστόσο ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης μεγάλων οδοντοτών αδενωμάτων μεγέθους πάνω από 1cm.

Ο Ζενγκ και η ομάδα του δεν παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτικού και του κινδύνου εμφάνισης αδενωμάτων στις γυναίκες.

Το Γιαούρτι έχει Πιθανώς Αντιφλεγμονώδη Δράση

Αν και η παραπάνω μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μέγεθος της έρευνας καθιστά δυνατό να υπάρχει πραγματικά αιτιολογική σύνδεση.

Ωστόσο σε ποιο μηχανισμό μπορεί να αποδίδεται η προστατευτική αυτή δράση του γιαουρτιού; Οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες.

Μία από αυτές υποστηρίζει ότι «Τα παράγωγα δύο προβιοτικών βακτηρίων που βρίσκονται στο γιαούρτι, των Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophiles, μειώνουν τα επίπεδα των καρκινογόνων όπως η νιτρική ρεδουκτάση, τα ενεργοποιημένα βακτηριακά ένζυμα και τα διαλυτά χολικά οξέα των κοπράνων», όπως ανέφεραν.

Επίσης, «Η ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων του ορθού αποδίδεται πιθανώς στο χαμηλότερο pH του παχέος εντέρου, το οποίο είναι ευνοϊκό για τα προβιοτικά», συμπλήρωσαν.

Οι ερευνητές συνδέουν επίσης το γιαούρτι με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής:

«Το γιαούρτι μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο αδενωμάτων μέσω μίας αντιφλεγμονώδους δράσης στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Αντιμετωπίζει ακόμη τη δυσλειτουργία του εντερικού τοιχώματος».

Στο μέλλον, οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν περισσότερες έρευνες για να εξετάσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν την κατανάλωση γιαουρτικού και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα