Τα Αναψυκτικά με Ζάχαρη Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τα ποτά με ζάχαρη με μία σειρά κινδύνων για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος. Ορισμένες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν παρατηρήσει επίσης ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα στα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και ενισχύουν το σχηματισμό νεοπλασμάτων.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία θέλησε να εξετάσει περαιτέρω τη σύνδεση ανάμεσα στα αναψυκτικά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα ήταν μία μελέτη παρατήρησης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ελόι Καζελάς από το Sorbonne Paris Cite Epidemiology and Statistics Research Center.

Αναψυκτικά με Ζάχαρη και Κίνδυνος Καρκίνου

Ο Καζελάς και η ομάδα του εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση ποτών με ζάχαρη και διαφόρων μορφών καρκίνου σε 101.257 ενήλικες εθελοντές ηλικίας 42 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη NutriNet-Sante.

Τα ποτά που εξετάστηκαν περιελάμβαναν αναψυκτικά, σιρόπια, φρουτοχυμούς, φυσικούς φρουτοχυμούς χωρίς προστιθέμενα σάκχαρα, ροφήματα από γάλα με ζάχαρη, τονωτικά ποτά και ενεργειακά ποτά.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια διατροφής 24ώρου, οι ερευνητές εκτίμησαν την κατανάλωση 3.300 διαφορετικών τροφίμων και ποτών. Επιπλέον, η κλινική παρακολούθηση των εθελοντών συνεχίστηκε για 9 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου, αλλά και τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου.

Ο Καζελάς και οι συνεργάτες του έλαβαν επίσης υπόψη τους παράγοντες που μπορεί να επηρέσαν τα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, η κληρονομικότητα, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η φυσική άσκηση.

22% Αυξημένος Κίνδυνος Καρκίνου του Μαστού

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 2.193 εθελοντές παρουσίασαν για πρώτη φορά καρκίνο. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 59 έτη. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 693 παρουσίασαν καρκίνο του μαστού, οι 291 καρκίνο του προστάτου και οι 166 καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι για κάθε 100ml αύξηση στην πρόσληψη των ποτών με ζάχαρη, ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου παρουσίαζε αύξηση κατά 18%, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού παρουσίαζε αύξηση κατά 22%.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο ειδικά για τους 100% φυσικούς φρουτοχυμούς, παρατήρησαν ότι οι χυμοί αυτοί συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου συνολικά αλλά και κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε η ίδια επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του προστάτου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα ποτά τύπου diet δεν αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου. Η ερμηνεία που έδωσαν για την παραπάνω παρατήρηση ήταν ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν τα παραπάνω ποτά, έπιναν συνήθως μικρές ποσότητες, επομένως η παρατήρηση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Ισχύς και Περιορισμοί της Έρευνας

Ο Καζελάς και οι συνεργάτες του τόνισαν επίσης τα ισχυρά σημεία αλλά και τους περιορισμούς της έρευνάς τους.

Αρχικά, «το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και η λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων» για κάθε ποτό ήταν σίγουρα κάτι που ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις της μελέτης.

Ωστόσο, τα ευρήματα πιθανώς να μην αφορούν το σύνολο του πληθυσμού καθώς το δείγμα που εξετάστηκε δεν είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου.

«Καθώς οι εθελοντές της μελέτης NutriNet-Sante ήταν κυρίως γυναίκες», είπαν, «με υγιεινές γενικά συνήθειες και μεγαλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με το μέσο Γάλλο, τα ποσοστά καρκίνου ήταν ίσως χαμηλότερα με αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό».

Άλλοι περιορισμοί της έρευνας ήταν η αδυναμία να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος, καθώς και οι ανακρίβειες στα ημερολόγια διατροφής. Ωστόσο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ποτά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των επιδράσεων της ζάχαρης στο σπλαγχνικό λίπος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τους φλεγμονώδεις δείκτες, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε προηγούμενες έρευνες.

«Το δεδομένα αυτά υποστηρίζουν τις παρούσες οδηγίες που συνιστούν περιορισμό τς κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη, στα οποία περιλαμβάνεται και ο 100% φυσικός φρουτοχυμός. Όπως φαίνεται, η μείωση στην κατανάλωση και διαφήμιση των παραπάνω προϊόντων είναι μία καλή προσέγγιση για τον περιορισμό των περιστατικών καρκίνου», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα