Οι Δίαιτες με Χαμηλά Λιπαρά Προσφέρουν Σημαντικά Οφέλη στην Εμμηνόπαυση

Μία νέα έρευνα που είχε διάρκεια σχεδόν 20 ετών διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία των γυναικών.

Προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια και άλλα πειραματόζωα είχαν παρατηρήσει ότι αυτά που έκαναν διατροφή με υψηλά λιπαρά παρουσίαζαν συνολικά περισσότερα νεοπλάσματα σε σχέση με τα ποντίκια που κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά.

Ορισμένες από τις παραπάνω έρευνες είχαν εξετάσει ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άλλες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο του μαστού.

Πρόσφατες έρευνες με ανθρώπους εθελοντές είχαν διαπιστώσει ότι η διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βελτιώσει τόσο τη γενικότερη υγεία όσο και τη διάρκεια ζωής στις γυναίκες με ιστορικό διάγνωσης καρκίνου του μαστού.

Ορμώμενοι από τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, ο Ρος Πρέντις και οι συνεργάτες του από το Women’s Health Initiative αποφάσισαν να εξετάσουν περισσότερο τα οφέλη μίας διατροφής με χαμηλά λιπαρά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση για 20 χρόνια και εξέτασαν τις επιδράσεις της διατροφής με χαμηλά λιπαρά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition.

Αποτελέσματα μετά τα 20 Χρόνια

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν τη μελέτη τους, η οποία είχε τίτλο Dietary Modification Trial, το 1993. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 48.835 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ερευνητές είχαν δώσει διατροφή με χαμηλά λιπαρά και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως στο 40% από αυτές, ενώ στις υπόλοιπες είχαν πει να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή.

Μετά από 8.5 χρόνια, η ανάλυση των δεδομένων από τις παραπάνω γυναίκες δεν ανέδειξε κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα μετά από 19.6 χρόνια από την αρχή της έρευνας παρατήρησαν τα παρακάτω:

  • Οι γυναίκες που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού και ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά «με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως» είχαν 15-35% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.
  • Οι γυναίκες που έκαναν διατροφή με χαμηλά λιπαρά είχαν 13-25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοεξαρτωμένου διαβήτη.
  • Οι γυναίκες που δεν είχαν υπέρταση ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της έρευνας είχαν 15-30% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια των 20 ετών της έρευνας.

«Το Dietary Modification Trial προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη των χρονίων νόσων», είπε ο Πρέντις.

«Τα τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφής στη γενικότερη υγεία και δείχνουν ότι η μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορεί να προσφέρει οφέλη χωρίς αυτά να συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ισχυρά Σημεία και Περιορισμοί της Έρευνας

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η έρευνά τους είχε αρκετά ισχυρά σημεία, παραδέχονται, ωστόσο, ότι είχε και κάποιους περιορισμούς.

Το γεγονός ότι η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη και είχε μεγάλη διάρκεια ενισχύει σημαντικά την αντικειμενικότητα της έρευνας και ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις της. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι γενικά σπάνια στις έρευνες σχετικά με τη διατροφή.

Ωστόσο, η έρευνα είχε και κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι περιορίστηκαν γενικά τα λιπαρά και όχι συγκεκριμένα τα ακόρεστα ή τα κορεσμένα. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, αλλά είχαν παροτρύνει τις γυναίκες να καταναλώνουν περισσότερα σιτηρά.

Οι παραπάνω περιορισμοί αφήνουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν από μελλοντικές έρευνες.

Ωστόσο, «ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπών σε συνδυασμό με την αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σιτηρών προσέφερε οφέλη που σχετίζονται με την πρόληψη του κακρίνου του μαστού, της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη χωρίς να παρτηρηθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια», κατέληξαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα