Η Βιταμίνη Α Προστατεύει από τον Καρκίνο του Δέρματος

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαρκή πρόσληψη βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία. Μία από αυτές είναι και η βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του οργανισμού, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας των οφθαλμών, του αναπαραγωγικού συστήματος και του δέρματος.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε αρκετά ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το συκώτι του μοσχαριού. Η βιταμίνη Α ζωικής προέλευσης λέγεται ρετινόλη.

Βιταμίνη Α περιέχουν, ωστόσο, και αρκετά φρούτα και λαχανικά, σε μορφή β καροτίνης, α καροτίνης και β κρυπτοξανθίνης. Παραδείγματα φρούτων και λαχανικών που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο, το κολοκύθι, το μπρόκολο, τα βερίκοκα και η παπάγια.

Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να λάβουν την απαραίτητη βιταμίνη Α μέσω συμπληρωμάτων, ωστόσο η πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 900 μικρογραμμάρια την ημέρα στους άνδρες και τα 700 μικρογραμμάρια στις γυναίκες.

Αν και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι βιταμίνη Α διατηρεί το δέρμα νεαρό και εύκαμπτο, δεν είναι ακόμα γνωστό αν προσφέρει περαιτέρω οφέλη στην υγεία του.

Μία νέα έρευνα από τα Warren Alpert Medical School και Brown School of Public Health στη Βοστόνη, καθώς και το Inje University στη Νότια Κορέα εξέτασε αν η πρόσληψη βιταμίνης Α επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μίας από τις κοινότερες μορφές καρκίνου του δέρματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology.

Η Βιταμίνη Α από Τρόφιμα Μειώνει τον Κίνδυνο

Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, «το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου του δέρματος». Εξ’αιτίας της υψηλής του συχνότητας, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε νέες στρατηγικές πρόληψης έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής του.

Στην παρούσα μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δρ Γιονγκγού Κιμ, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη βιταμίνης Α και τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 75.170 γυναίκες (με μέσο όρο ηλικίας 50.4 ετών) που είχαν λάβει μέρος στο Nurses’ Health Study και 48.400 άνδρες (με μέσο όρο ηλικίας 54.3 ετών) που είχαν λάβει μέρος στο Health Professionals Follow-Up Study.

Σε ένα διάστημα περίπου 26 ετών, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 3.978 περιστατικά καρκίνου του δέρματος και στις δύο ομάδες ασθενών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη βιταμίνης Α των εθελοντών από ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει περίπου κάθε 4 χρόνια.

Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης Α είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

«Στη μεγάλη αυτή έρευνα παρατήρησης σε άνδρες και γυναίκες, διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α, ρετινόλης και καροτενοειδών, μεταξύ των οποίων η β κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος», έγραψαν οι ερευνητές στα αποτελέσματα της μελέτης τους.

Η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης Α στους παραπάνω εθελοντές προερχόταν από τρόφιμα και ιδιαίτερα από λαχανικά, όπως ανέφεραν.

Περιορισμοί και Συμπεράσματα

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν μία καλή αρχή στην κατανόηση των παραγόντων της διατροφής που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, παραδέχονται ότι η έρευνά τους είχε κάποιους περιορισμούς.

Ειδικότερα, σημειώνουν την μεγάλη «ομοιογένεια του πληθυσμού» ο οποίος αποτελείτο σχεδόν στο σύνολό τους από καυκάσιους επαγγελματίες υγείας με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Τόνισαν επίσης ότι μία καλύτερη έρευνα που θα οδηγήσει σε πιο γενικά αποτελέσματα θα πρέπει να εξετάσει ένα πληθυσμό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

«Υπήρχαν, ωστόσο, αρκετές πληροφορίες για την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Α στους εθελοντές» και «ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι συχνός σε μη καυκάσιους ασθενείς», πρόσθεσαν.

Παρά τους περιορισμούς στη μεθοδολογία της έρευνας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν προς το παρόν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

«Διαπιστώσαμε αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη βιταμίνης Α και τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, γεγονός που υποστηρίζει την προστατευτική δράση της βιταμίνης ενάντια στην μορφή αυτή του καρκίνου. Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν ότι η αύξηση στην κατανάλωση της βιταμίνης Α μπορεί να προστατεύσει από το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα», κατέληξαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα