Ποιες θα είναι οι καλύτερες δίαιτες για το 2018;

Φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, ταξινόμησαν τις γνωστές δίαιτες ως προς την αποτελεσματικότητά τους με τη δίαιτα DASH και τη Μεσογειακή δίαιτα να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση. Και οι 2 δίαιτες περιλαμβάνουν διατροφή πλούσια με τις παραπάνω κατηγορίες τροφίμων.

Η δίαιτα DASH είναι ένα πλάνο διατροφής που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού. Η δίαιτα εφευρέθηκε από το National Heart, Lung and Blood Institute των ΗΠΑ για να βοηθήσει τους υπερτασικούς ασθενείς να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Η Μεσογειακή διατροφή συνδυάζει κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Οι δίαιτες συνιστούν επίσης κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι.

Οι δίαιτες αυτές κατέλαβαν την πρώτη θέση σε μία σειρά άλλων κατηγοριών όπως η ευκολία να τις ακολουθήσει ο ασθενής. Θεωρούνται επίσης ιδανικές δίαιτες για διαβητικούς ασθενείς.

Φέτος, εξετάστηκαν συνολικά 40 δίαιτες. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων περιελάμβανε τους κορυφαίους διατροφολόγους, διαιτολόγους και γιατρούς που ειδικεύονται στην καρδιακή υγεία, την απώλεια βάρους και το διαβήτη.

Οι κατηγορίες για τις οποίες εξετάστηκε η κάθε δίαιτα περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερες δίαιτες συνολικά
  • Καλύτερες έτοιμες δίαιτες
  • Καλύτερες δίαιτες για την γρήγορη απώλεια βάρους
  • Καλύτερες δίαιτες για υγιεινή διατροφή
  • Φιλικότερες δίαιτες για το χρήστη
  • Καλύτερες δίαιτες για το διαβήτη
  • Καλύτερες δίαιτες για την καρδιακή υγεία
  • Καλύτερες δίαιτες για διατροφή με φυτικά τρόφιμα

Η επιτροπή εξέτασε πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος την κάθε δίαιτα, την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους, καθώς και την αποτελεσματικότητα κάθε δίαιτας σε σχέση με την καρδιακή νόσο και το διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μία δίαιτα που είναι η καλύτερη για όλους. Η καλύτερη δίαιτα για τον καθένα είναι αυτή που μπορεί να ακολουθήσει σε βάθος χρόνου. Επίσης, φαίνεται ότι το 2018 οι δίαιτες θα επικεντρωθούν στην υγιεινή διατροφή και όχι στον περιορισμό τροφίμων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. «Η δίαιτα πρέπει να προσφέρει επιλογές, να είναι ισορροπημένη και εύκολη για το άτομο», είπαν οι ειδικοί.

Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση στην εμφάνιση αρκετών χρονίων παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου, επομένως το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση δεν αποτελεί έκπληξη.

Οι υπόλοιποι νικητές

Άλλες δίαιτες που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων για το 2018 περιλαμβάνουν τη δίαιτα Flexitarian, τη δίαιτα Weight Watchers, τη δίαιτα MIND, τη δίαιτα TLC και τη δίαιτα Volumetrics.

Η δίαιτα Flexitarian αποκλείει την κατανάλωση κρέατος και επικεντρώνεται κυρίως στην κατανάλωση φυτικών τροφών.

Η δίαιτα Weight Watchers εστιάζει στην υγιεινή διατροφή. Κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε έναν αριθμό πόντων και υπάρχει όριο πόντων για κάθε ημέρα.

Η δίαιτα TLC στοχεύει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Περιλαμβάνει σωματική άσκηση και περιορισμό στην κατανάλωση κορεσμένων λιπών.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει κομμάτια από τη δίαιτα DASH και τη Μεσογειακή διατροφή και στοχεύει στη βελτίωση της νοητικής υγείας.

Καλύτερες έτοιμες δίαιτες

Στην πρώτη θέση για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται η δίαιτα Weight Watchers και στη δεύτερη θέση η δίαιτα Jenny Craig. Η δίαιτα Jenny Craig παρέχει σε αυτούς που την ακολουθούν προσυσκευασμένα τρόφιμα και υποστήριξη από ένα σύμβουλο. Για την τρίτη θέση ισοβάθμησαν οι δίαιτες Flat Belly και Nutritarian. Η δίαιτα Flat Belly εστιάζει στην υγιεινή διατροφή και περιλαμβάνει μονοακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Το όριο θερμίδων είναι οι 1600 ημερησίως. Η δίαιτα Nutritarian περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα σε συνδυασμό με «αντικαρκινικά super foods».

Καλύτερες δίαιτες για την απώλεια βάρους

Οι νικητές στην κατηγορία αυτή είναι η δίαιτα Weight Watchers, η δίαιτα Volumetrics, η δίαιτα Jenny Craig, η δίαιτα Vegan και η δίαιτα Flexitarian. Η δίαιτα Volumetrics περιλαμβάνει κατανάλωση τροφίμων που δημιουργούν αίσθημα πλήρωσης του στομάχου, όπως οι σούπες με ζωμό, τα φρούτα και τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως οι ντομάτες και τα μανιτάρια.

Καλύτερες δίαιτες για τη γρήγορη απώλεια βάρους

Οι νικητές στην κατηγορία αυτή είναι η δίαιτα HMR, η διαίτα Weight Watchers, η δίαιτα Biggest Loser, η δίαιτα Medifast, η δίαιτα SlimFast και η δίαιτα Volumetrics. Η δίαιτα HMR περιλαμβάνει διατροφή χαμηλή σε θερμίδες με υποκατάστατα γεύματος που περιέχουν φρούτα και λαχανικά. Η δίαιτα Biggest Loser περιλαμβάνει τακτικά γεύματα με πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά και καταγραφή όλων των τροφίμων που καταναλώνονται σε ημερολόγιο. Η δίαιτα Medifast ξεκινά με 5 υποκατάστατα γεύματος και 1 κανονικό γεύμα ημερησίως, ωστόσο καθώς η απώλεια βάρους προχωρά, περισσότερα κανονικά γεύματα εισάγονται στη διατροφή. Τέλος, η δίαιτα SlimFast περιλαμβάνει επίσης υποκατάστατα γεύματος.

Καλύτερες δίαιτες για υγιεινή διατροφή

Οι νικητές της κατηγορίας αυτής είναι η δίαιτα DASH, η Μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα Flexitarian, η δίαιτα TLC, η δίαιτα Mayo Clinic, η δίαιτα MIND, η δίαιτα Volumetrics και η δίαιτα Weight Watchers. Η δίαιτα Mayo Clinic είναι υγιεινή διατροφή εφ’ όρου ζωής.

Φιλικότερες δίαιτες για το χρήστη

Νικητές ήταν η Μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα Flexitarian, η δίαιτα Weight Watchers, η δίαιτα DASH και η δίαιτα MIND.

Καλύτερες δίαιτες για το διαβήτη

Οι νικητές της κατηγορίας αυτής ήταν η δίαιτα DASH και η Μεσογειακή δίαιτα. Άλλες δίαιτες στην υψηλότερες θέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η δίαιτα Flexitarian, η δίαιτα Mayo Clinic, η δίαιτα Vegan, η δίαιτα Volumetrics και η δίαιτα Weight Watchers.

Καλύτερες δίαιτες για την καρδιακή νόσο

Η δίαιτα DASH κατέλαβε την πρώτη θέση. Για τη 2η θέση ισοβάθμησαν η Μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα Ornish και η δίαιτα TLC. Η δίαιτα Flexitarian, η δίαιτα MIND και η δίαιτα Vegan ισοβάθμησαν στην 5η θέση. Η δίαιτα Ornish ταξινομεί τα τρόφιμα σε μία λίστα ανάλογα με το πόσο υγιεινά είναι και συνιστά σε αυτούς που την ακολουθούν να προτιμούν τρόφιμα στην κορυφή της λίστας.

Καλύτερες δίαιτες για διατροφή με φυτικά τρόφιμα

Στην κορυφή της κατηγορίας αυτής βρίσκονται η Μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα Flexitarian, η δίαιτα Ornish, η δίαιτα Vegetarian και η Παραδοσιακή Ασιατική δίαιτα. Η τελευταία περιλαμβάνει διατροφή χαμηλή σε λιπαρά με λίγο κόκκινο κρέας και πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

Χαμηλότερα στη Λίστα

Για την κατηγορία «Καλύτερες δίαιτες συνολικά» η δίαιτα Dukan και η δίαιτα Ketogenic ισοβάθμησαν στην τελευταία θέση. Η δίαιτα Dukan περιλαμβάνει κατανάλωση πρωτεϊνών και απαγορεύει εντελώς την κατανάλωση υδατανθράκων. Η δίαιτα Ketogenic περιορίζει επίσης την κατανάλωση υδατανθράκων.

Η δίαιτα Whole30 και η δίαιτα Dukan κατέλαβαν τις 2 τελευταίες θέσεις και στην κατηγορία «καλύτερες δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενός ειδικού προϊόντος». Η δίαιτα Whole30 περιγράφεται ως μία βραχυπρόθεσμη «επανεκκίνηση» και εστιάζει στην κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση. Δεν επιτρέπει την κατανάλωση οσπρίων, σιτηρών, γαλακτοκομικών, αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφίμων και προστιθεμένων σακχάρων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες αυτές

Η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας πρέπει πάντα να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό. Μην επιλέγετε μία δίαιτα απλά επειδή είναι η πιο δημοφιλής. Οι περισσότερες δημοφιλείς δίαιτες επιτυγχάνουν γρήγορη απώλεια βάρους, ωστόσο ο στόχος είναι η ρύθμιση της ισορροπίας μυών/λίπους με αποτέλεσμα μια καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία. Η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα