Βακτήρια στα Μήλα: Ωφέλιμα ή Επιβλαβή;

Πόσο ρεαλιστική είναι η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»; Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας, αυτό εξαρτάται από τα είδη βακτηρίων που περιέχει το κάθε μήλο.

Τα μήλα αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα παγκοσμίως. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα μήλα αποτελούν το 18.9% της πρόσληψης φρούτων στα παιδιά.

Το αγαπημένο αυτό φρούτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β, τα φυσικά αντιοξειδωτικά και αρκετά μέταλλα. Τα μήλα αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών.

Ωστόσο, όπως ισχύει και με κάθε τρόφιμο που καταναλώνεται ωμό, τα μήλα φιλοξενούν μία σειρά μικροοργανισμών που εισέρχονται και αποικίζουν το έντερο. Αν και ο αποικισμός αυτός είναι συνήθως προσωρινός, οι αλλαγές αυτές στον πληθυσμό των εντερικών βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Γκραζ στην Αυστρία αποφάσισε να εξετάσει περισσότερο τα βακτήρια που βρίσκονται στα μήλα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πληθυσμό των βακτηρίων που βρίσκονται στα βιολογικά, οργανικά μήλα και στον αντίστοιχο πληθυσμό στα τυπικά μήλα που αγοράζουμε στο σουπερ-μαρκετ, τα οποία συχνά έχουν εκτεθεί σε αρκετά χημικά, όπως λιπάσματα και εντομοκτόνα.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology και εξετάζουν τον αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται σε ένα τυπικό μήλο. Δείχνουν επίσης ότι τα είδη των βακτηρίων που βρίσκονται στα βιολογικά μήλα μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη γεύση όσο και την υγεία των καταναλωτών.

‘Ολα τα Μήλα δεν είναι Ίδια

«Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί που βρίσκονται στα τρόφιμα αποικούν προσωρινά το έντερό μας. Η μαγειρική σκοτώνει τα περισσότερα από τα μικρόβια αυτά, επομένως τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές εντερικών μικροβίων», είπε η επικεφαλής της έρευνας Γκαμπριέλ Μπεργκ.

Ωστόσο, «αν και οι μύκητες που βρίσκονται στα μήλα έχουν εξεταστεί αναλυτικά, δεν ισχύει το ίδιο για τα βακτήρια των μήλων», είπε η ίδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους βακτηριακούς πληθυσμούς σε όλα τα μέρη ενός μήλου. Στην έρευνά τους εξέτασαν τόσο βιολογικά/οργανικά όσο και τα συμβατικά μήλα που αγοράζουμε στο σούπερ-μάρκετ. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους για τα δύο είδη των μήλων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα δύο είδη μήλων περιείχαν περίπου τον ίδιο αριθμό βακτηρίων. «Ένα τυπικό μήλο 240 γραμμαρίων περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια», είπε η Μπεργκ.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στους σπόρους του μήλου, ενώ τα υπόλοιπα στο κυρίως σώμα.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς των βακτηρίων που βρίσκονται στα οργανικά μήλα και αυτά που βρίσκονται στα μήλα από το σούπερ-μάρκετ.

«Τα φρέσκα, βιολογικά μήλα έχουν χαρακτηριστικούς πληθυσμούς βακτηρίων με μεγάλη ποικιλομοφία σε σχέση με τα συμβατικά μήλα», είπε η Μπεργκ.

«Η ποικιλομορφία αυτή περιορίζει τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό ενός είδους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισορροπία στους βακτηριακούς πληθυσμούς. Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι η χαμηλή μικροβιακή ποικιλότητα συνδέεται με αυξημένο πληθυσμό παθογόνων στα περισσότερα τρόφιμα», πρόσθεσε.

Τα τυπικά μήλα που αγοράζουμε στο σούπερ-μάρκετ έχουν συνήθως μεγαλύτερους πληθυσμούς δυνητικά παθογόνων βακτηρίων. Αντιθέτως, τα βιολογικά/οργανικά μήλα περιέχουν σημαντικά υψηλότερο αριθμό ωφελίμων βακτηρίων.

«Το παθογόνο βακτήριο Escherichia-Shigella βρέθηκε σε αρκετά συμβατικά μήλα αλλά σε κανένα από τα οργανικά/βιολογικά. Στα τελευταία, υπήρχαν επίσης υψηλότεροι πληθυσμοί των βακτηρίων Lactobacilli, ενός προβιοτικού ωφελίμου βακτηρίου», είπε η Μπεργκ.

Οι διαφορετικοί πληθυσμοί προβιοτικών βακτηριών μπορεί επίσης να εξηγήσουν γιατί τα οραγανικά/βιολογικά μήλα έχουν καλύτερη γεύση σε σχέση με τα συμβατικά, πρόσθεσε η ίδια. «Το Methylobacterium, ένα είδος που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα για να δώσει γεύση φράουλας, είχε υψηλούς πληθυσμούς στα βιολογικά/οργανικά μήλα».

«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με αυτά μίας πρόσφατης έρευνας που είχε εξετάσει τους πληθυσμούς των μυκήτων στα μήλα. Η έρευνα αυτή είχε δείξει ότι το περιβάλλον που αναπτύσσεται ένα μήλο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό μικροβίων που αυτό φέρει», δήλωσε η Μπριζίτ Γουάσερμαν, μία από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να γίνει η ίδια έρευνα για άλλα φρούτα με σκοπό να διαπιστωθεί αν οι βακτηριακοί πληθυσμοί διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας των φρούτων.

«Το μικροβίωμα και το αντιοξειδωτικό προφίλ των φρέσκων φρούτων μπορεί να αναγράφεται τυπικά στα τρόφιμα κάποια μέρα, μαζί με τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές», είπε η Γουάσερμαν.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό η μικροβιακή ποικιλότητα στα τρόφιμα επηρεάζει τη μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τη γενικότερη υγεία», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα