Παίρνω φάρμακα, ποιες τροφές να αποφεύγω;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι αρκετά φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ωστόσο, αρκετά τρόφιμα ή ποτά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ή δράση ορισμένων φαρμάκων. Πριν ξεκινήσετε ένα καινούριο φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε.

Γκρέιπφρουτ

Το κιτρικό αυτό φρούτο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα απορροφώνται από ορισμένα κύτταρα του εντέρου. Μπορεί να επηρεάσει τη δράση περισσότερων από 50 διαφορετικά φάρμακα. Σε κάποια από αυτά, όπως η φεξοφεναδίνη (φάρμακο για τις αλλεργίες) μειώνει τη δράση τους, ενώ σε άλλα, όπως η ατορβαστατίνη (φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη) αυξάνει σημαντικά τη δραστικότητά τους.

Γάλα

Το γάλα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών. Ο κύριος λόγος είναι τα μέταλλα που περιέχει, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς και η πρωτεΐνη κασεΐνη. Αν λαμβάνετε αντιβιοτικά, ενημερωθείτε για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε.

Γλυκόριζα

Αρκετοί χρησιμοποιούν το φυτό αυτό ως αρωματικό, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν βοηθητικά για την πέψη. Ωστόσο, μία χημική ουσία που περιέχεται σε αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως οι κυκλοσπορίνες, φάρμακα που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις.

Σοκαλάτα

Ιδιαίτερα ή μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποδυναμώσει τη δράση αρκετών ηρεμηστικών ή υπναγωγών φαρμάκων, όπως η ζολπιδέμη. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δράση κάποιων διεγερτικών φαρμάκων, όπως η μεθυλπρενιδάτη. Τέλος, αν λαμβάνετε αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης για την κατάθλιψη, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Συμπληρώματα σιδήρου

Αυτά μπορεί να μειώσουν τη δράση της λεβοθυροξίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στον υποθυρεοειδισμό. Αν λαμβάνετε λεβοθυροξίνη και επιθυμείτε να πάρετε κάποιο σκεύασμα πολυβιταμινών, ελέγξτε αν περιέχει σίδηρο. Αν χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πότε πρέπει να παίρνετε το κάθε φάρμακο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα αρκετών φαρμάκων ή τα αδρανοποιεί τελείως. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά. Σε άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση της δράσης ή να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Καφές

Ο καφές μπορεί να μειώσει τη δράση ορισμένων αντιψυχωσικών φαρμάκων, όπως το λίθιο και η κλοζαπίνη, ωστόσο μπορεί να ενισχύσει τη δράση (και τις ανεπιθύμητες ενέργειες) άλλων. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, την επινεφρίνη (χρησιμοποιείται σε αλλεργικές αντιδράσεις) και την αλβουτερόλη (χρησιμοποιείται σε αναπνευστικές παθήσεις). Μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ανισταμινικά

Αυτά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το φτέρνισμα και την καταρροή αλλερικής αιτιολογίας, ωστόσο αρκετά από αυτά επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την υπέρταση και ανεβάζουν την καρδιακή συχνότητα. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι εναλλακτικές έχετε για την αντιμετώπιση των αλλεργιών αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση.

Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Τα φάρμακα αυτά προλαμβάνουν την εμφάνιση επιληπτικών σπασμών σε ασθενείς με επιληψία. Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών, ενώ ενισχύουν τη δράση άλλων φαρμάκων προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες.

Βιταμίνη Κ

Αν παίρνετε βαρφαρίνη, ένα φάρμακο για την πρόληψη των θρόμβων, περιορίστε την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Η τελευταία μειώνει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, ο μαϊντανός και το σπανάκι είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατανάλωση των παραπάνω σε φυσιολογικά επίπεδα προκειμένου τα επίπεδα βαρφαρίνης στο αίμα να παραμείνουν σταθερά.

Ginseng

Το ρόφημα αυτό μπορεί νε περιορίσει επίσης τη δράση της βαρφαρίνης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία αν παίρνετε αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη και η ασπιρίνη, ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Αν παίρνετε αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, το ginseng μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, διαταραχές του ύπνου, υπερδραστηριότητα και νευρικότητα.

Βαλσαμόχορτο

Αν και αρκετές φορές χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι το βότανο αυτό προσφέρει οφέλη για αυτήν ή για οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ενζύμων από το ήπαρ με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δράσης ορισμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη, όπως η λοβαστατίνη, το φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία σιλδεναφίλη και φάρμακα για ορισμένες καρδιακές παθήσεις, όπως η διγοξίνη.

Γκίγκο (Ginkgo Biloba)

Κάποιοι χρησιμοποιούν το βότανο αυτό για την πρόληψη της υπέρτασης, της άνοιας, των εμβοών στα ώτα και άλλων παθήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει έρευνα που να επιβεβαιώνει τις δράσεις αυτές. Αντιθέτως, το βότανο αυτό μπορεί να μειώσει τη δράση αντιεπιληπτικών φαρμάκων, όπως η καρβαμαζεπίνη και το βαλρποϊκό οξύ.

Ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού!

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το 50% των φαρμάκων λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Οι ασθενείς συχνά παίρνουν λιγότερες δόσεις από αυτές που απαιτούνται, σε λάθος χρόνους ή με μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των δόσεων. Τα παραπάνω στο σύνολό τους αλλά και μομονωμένα μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει πλήρως τις οδηγίες του γιατρού και ακολουθήστε τις κατά γράμμα.

Βιβλιογραφία: WebMD

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα