Μαγνήσιο για την απορρόφηση της βιταμίνης D

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Osteopathic Association η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό αν αυτός δεν έχει επαρκή επίπεδα μαγνησίου.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D δεν γνωρίζουν πώς μεταβολιζεται. Χωρίς μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι χρήσιμη ή ασφαλής», είπε ο Mohammed S Razzaque, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Razzaque εξηγεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων και η ανεπάρκεια βιταμίνης D να μην διορθωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να προκληθεί ασβεστοποίηση των αγγείων αν τα επίπεδα μαγνησίου δεν είναι επαρκή για την πρόληψη της επιπλοκής αυτής.

Ασθενείς με ιδανικά επίπεδα μαγνησίου χρειάζονται λιγότερα συμπληρώματα βιταμίνης D για να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης. Τα μαγνήσιο μειώνει επίσης την πιθανότητα οστεοπόρωσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο καταγμάτων που αποδίδονται στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια σε οποιαδήποτε από τις δύο αυτές θρεπτικές ουσίες έχει στο παρελθόν σχετιστεί με διάφορες διαταραχές, όπως δυσμορφίες των οστών, καδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο.

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση μαγνησίου είναι τα 420 mg για τους άνδρες και τα 320 mg για τις γυναίκες. Η τυπική διατροφή περιέχει περίπου το 1/2 αυτής της ποσότητας, επομένως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση του μαγνησίου από φυσικές τροφές έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της βιομηχανοποίησης της γεωργίας και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας μαγνησίου από τη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, αλλά και την ανάγκη για συμπληρώματα βιταμίνης D.

Το μαγνήσιο είναι το 4ο σε ποσότητα μέταλλο στον οργανισμό, μετά το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καφέ ρύζι, τα φυστίκια κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σπόροι κολοκυθιού, η σόγια, οι ηλιόσποροι και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Βιβλιογραφία: American Osteopathic Association

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα