Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και συμπτώματα της νόσου Alzheimer

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Μειώνει, επίσης, τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών πλεγμάτων στον εγκέφαλο – κλασσικών σημείων της νόσου Alzheimer – σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε ζώα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ελαιόλαδο – ένα κύριο συστατικό της μεσογειακής δίαιτας – παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου βελτιώνει τη μνήμη, μειώνει τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς και καθιστά αποτελεσματική τη λειτουργία των πρωτεϊνών τ (ταυ). Οι πρωτεΐνες τ σταθεροποιούν τα μικροσωληνάρια των νεύρων του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι παθολογικές σε νόσους όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson. Τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου στο φαγητό μας. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ήδη για 2000 χρόνια στη διατροφή του ανθρώπου, επομένως γνωρίζουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο.

Η έρευνα

Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια γενετικά τροποποιημένα για να εμφανίσουν νόσο Alzheimer. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκε τροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ενώ την άλλη δόθηκε τροφή χωρίς ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποντίκια στους 6, στους 9 και στους 12 μήνες με μία σειρά εξετάσεων που σκοπό είχαν να ελέγξουν την εγκεφαλική τους λειτουργία.

Αν και τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με ελαιόλαδο γενικά είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, παρατηρήθηκε επίσης ότι:

  • Η μνήμη τους ήταν καλύτερη σε σχέση με τα ποντίκια των οποίων η διατροφή δεν περιλάμβανε ελαιόλαδο.
  • Οι γνωστικές τους λειτουργίες ήταν σε καλύτερα επίπεδα.
  • Είχαν μικρότερα ποσοστά πλακών β-αμυλοειδούς.
  • Είχαν μικρότερα ποσοστά φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης τ στον εγκέφαλο (αν και η συνολική πρωτεΐνη τ ήταν στα ίδια επίπεδα).
  • Οι νευρομυϊκές συνάψεις του εγκεφάλου ήταν πιο υγιείς.

Το σημαντικότερο εύρημα πάντως ήταν ότι η αυτοφαγία στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου ήταν σημαντικά αυξημένη. Η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός κατά τον οποίο τα κύτταρα καταστρέφουν τις πρωτεΐνες που είναι σε περίσσεια ή είναι ελαττωματικές. Εν προκειμένω, με την αυτοφαγία καταστρέφονται τόσο οι πλάκες β-αμυλοειδούς όσο και οι φωσφορυλιωμένες πρωτεΐνες τ.

Λόγω της αυτοφαγίας η μνήμη και οι συνάψεις διατηρήθηκαν σε υγιή επίπεδα στα ποντίκια αυτά τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα εμφάνιζαν νόσο Alzheimer, αν δεν είχαν κάνει διατροφή με ελαιόλαδο. Πιθανολογείται ότι η μείωση στον μηχανισμό της αυτοφαγίας ενοχοποείται για την εμφάνιση Alzheimer και στους ανθρώπους.

Στους ανθρώπους η διάγνωση του Alzheimer γίνεται μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και γι’ αυτό, στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η ίδια έρευνα σε ποντίκια που έχουν ήδη συμπτώματα Alzheimer.

Συμπεράσματα

Η προστατευτική χρήση του ελαιόλαδου για τη νόσο Alzheimer είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί η ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που μπορεί να προσφέρει πρόληψη και θεραπεία καθώς και η μέγιστη ποσότητα, πάνω από την οποία η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ενδεχομένως τοξική.

Πηγή: Olive Oil Key Ingredient in Alzheimer’s Prevention? – Medscape – Jun 27, 2017

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα