Προδιαβήτης: Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Τι είναι ο Προδιαβήτης;

1 στους 3 ενήλικες σήμερα έχει προδιαβήτη, ωστόσο μόλις το 10% των ασθενών γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Ως προδιαβήτης, ορίζονται τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά υψηλά για να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς με προδιαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μετάβασης σε διαβήτη τύπου 2, ενώ κινδυνεύουν και από μία σειρά άλλα προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιαγγειακή νόσος. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη δεν μπορούν να περιοριστούν, όπως για παράδειγμα η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως για παράδειγμα η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Οι παραπάνω προσεγγίσεις μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τη μετάβαση σε διαβήτη τύπου 2. Ο προδιαβήτης είναι συνήθως ασυμπτωματικός.

Γιατί Εμφανίζεται ο Προδιαβήτης;

Για να απαντήσουμε το παραπάνω ερώτημα πρέπει αρχικά να ορίσουμε τι είναι η ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη του αίματος για να παράξουν ενέργεια. Στους ασθενείς που πάσχουν από προδιαβήτη, τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά την ινουλίνη με αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης. Τελικά, το πάγκρεας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες για παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα να εμφανίζεται προδιαβήτης και αργότερα διαβήτης τύπου 2.

Πόσο Κοντά είναι ο Προδιαβήτης με το Διαβήτη Τύπου 2;

Χωρίς τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι περισσότεροι ασθενείς με προδιαβήτη θα παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Αν έχετε προδιαβήτη, η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια μόλις του 5-7% του σωματικού βάρους μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο από Προδιαβήτη και Διαβήτη Τύπου 2;

Οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2:

  • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Ηλικία άνω των 40
  • Υπερβαρία ή παχυσαρκία
  • Ιστορικό διαβήτη της κύησης, διαβήτη ή υψηλής γλυκόζης αίματος κατά την κύηση
  • Υπέρταση

Πώς Μπορώ να Γνωρίζω αν Πάσχω από Προδιαβήτη;

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε αν πάσχετε από προδιαβήτη είναι οι εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός θα λάβει ένα δείγμα αίματος για να διαπιστώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αν τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, τότε τίθεται η διάγνωση του προδιαβήτη. Το θετικό είναι ότι αν η διάγνωση του προδιαβήτη γίνει εγκαίρως, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Προδιαβήτη;

Συνήθως ο προδιαβήτης δεν προκαλεί συμπτώματα, κατά συνέπεια μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος μέχρι να εξελιχθεί σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως ο διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνετε τακτικά εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει από το διαβήτη τύπου 2.

Ποια Τιμή της Γλυκόζης Αίματος Θεωρείται Προδιαβήτης;

Ο γιατρός είναι αυτός που μπορεί να θέσει τη διάγνωση του προδιαβήτη. Τυπικά, ως προδιαβήτης θεωρούνται τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ανάμεσα σε 5.7% και 6.4%. Ο προδιαβήτης μπορεί να διαγνωστεί επίσης και από τις εξετάσεις της γλυκόζης νηστείας. Οι τιμές της εξέτασης αυτής στο εύρος 100-125 mg/dL θεωρούνται προδιαβήτης.

Το Ετήσιο Τσεκ-Απ Περιλαμβάνει Εξετάσεις για Προδιαβήτη;

Όχι απαραίτητα. Δεν είναι βέβαιο ότι ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις για προδιαβήτη κατά το ετήσιο τσεκ-απ σε κάθε ασθενή. Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, ζητήστε από τον γιατρό σας να προσθέσει και αυτή την εξέταση στο τσεκ-απ και συζητήστε μαζί του τα αποτελέσματα.

Πώς Μπορώ να Αντιμετωπίσω τον Προδιαβήτη;

Αν διαγνωστεί εγκαίρως, ο προδιαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Συνήθως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση καθώς και περιορισμός στα επίπεδα του στρες.

Τι Αλλαγές Πρέπει να Κάνω στη Διατροφή και την Άσκηση;

Ο γιατρός είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες αλλαγές. Θα σας ενημερώσει ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμάτε και ποια να αποφεύγετε. Η αύξηση της διάρκειας άσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά.

Ποιος είναι ο Καλύτερος Τρόπος Αντιμετώπισης του Προδιαβήτη;

Αν πάσχετε από προδιαβήτη, η απώλεια ακόμα και μίας μικρής ποσότητας βάρους σε συνδυασμό με φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάβασης σε διαβήτη τύπου 2. Ως «μικρή ποσότητα» θεωρούμε συνήθως το 5-7% του σωματικού βάρους. Για την άσκηση, ιδανικά πρέπει να κάνετε γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα. Οι παραπάνω προσεγγίσεις μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά περισσότερο από 50%.

Ποια είναι η Θεραπεία του Προδιαβήτη;

Ο γιατρός σας είναι υπεύθυνος να σας χορηγήσει το κατάλληλο πλάνο για τη θεραπεία του προδιαβήτη. Το πλάνο αυτό συνήθως περιλαμβάνει μέτρια απώλεια βάρους, αλλαγές στη διατροφή και άσκηση.

Βιβλιογραφία: CDC

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα