Η Μεσογειακή Δίαιτα Βελτιώνει τη Μνήμη στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία ακολουθώντας τη Μεσογειακή Δίαιτα, δηλαδή μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιεινά λίπη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει σχετιστεί στο παρελθόν με βελτίωση της καρδιακής και εγκεφαλικής υγείας, καθώς και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι μέχρι σήμερα έρευνες, ωστόσο, δεν είχαν εξετάσει αν τα οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες διαφοροποιούνται για τους ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη, όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης Τζοσιέμερ Ματέι, από το Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη.

«Η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, καθώς και ψάρια και λάδι, τα οποία περιέχουν υγιεινά λιπαρά», είπε ο Ματέι. «Οι θρεπτικές αυτές ουσίες βοηθούν στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών περιορίζοντας τη φλεγμονή και την οξείδωση στον εγκέφαλο».

Τα παραπάνω οφέλη μπορούν να βοηθήσουν όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως αν πάσχουν ή όχι από διαβήτη. Στους ασθενείς με διαβήτη, ωστόσο, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα όσπρια της Μεσογειακής δίαιτας βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες, πρόσθεσε ο Ματέι.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 913 εθελοντές σε ένα διάστημα 2 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές τους συνήθειες, έκαναν εξετάσεις για διαβήτη τύπου 2 και εκτίμησαν επίσης τις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες.

Για να εξετάσουν τη διατροφή, οι ερευνητές κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών και συγκεκριμένα σε ποιο βαθμό αυτές ήταν σύμφωνες με τη Μεσογειακή δίαιτα, τη δίαιτα DASH ή μία άλλη δίαιτα για την καρδιακή υγεία.

Μεταξύ των εθελοντών που δεν είχαν διαβήτη, αυτοί που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα παρουσίασαν βελτίωση της μνήμης κατά τη διάρκεια της έρευνας, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν αλλαγές σε άλλες πτυχές των γνωστικών λειτουργιών. Οι άλλες δύο δίαιτες είχαν αντίστοιχες θετικές επιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες.

Για τους διαβητικούς, ωστόσο, η Μεσογειακή δίαιτα σχετίστηκε με αρκετά οφέλη στην εγκεφαλική υγεία. Οι ασθενείς με διαβήτη που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν μεγαλύτερα οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες, την αναγνώριση λέξεων και την ικανότητα σχεδίασης ρολογιού σε σχέση με αυτούς που έκαναν άλλες δίαιτες.

Στους ασθενείς με διαβήτη, τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας για την εγκεφαλική υγεία εντοπίστηκαν κυρίως σε άτομα με καλά ρυθμισμένη γλυκόζη αίματος στην αρχή της έρευνας ή βελτίωση κατά τη διάρκεια αυτής. Δεν υπήρχαν καθαρά οφέλη για τους ασθενείς που δεν είχαν καλά ρυθμισμένη γλυκόζη στην αρχή της έρευνας ή που ο διαβήτης τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η έρευνα δεν ήταν ελεγχόμενη για να εξετάσει αν ή ποσο βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία η Μεσογειακή δίαιτα.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας ήταν επίσης ότι έγινε σε εθελοντές από το Πουέρτο Ρίκο, γεγονός που σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις της μπορεί να μην αφορούν ασθενείς άλλων εθνικών ομάδων. Οι εθελοντές έπρεπε επίσης να αναφέρουν μόνοι τους τι είχαν φάει κάτι που δεν είναι πάντοτε ακριβές.

Η Μεσογειακή δίαιτα προσφέρει οφέλη τόσο στους διαβητικούς ασθενείς, όσο και στα άτομα που δεν πάσχουν από την παραπάνω νόσο. «Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή κατανάλωση κρέατος», δήλωσε ο Άλλεν Τέιλορ, ένας επιστήμονας από το Tufts University USDA Human Nutrition Research Center on Aging στη Βοστόνη, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα