Αντιδιαβητικά Φάρμακα: Ποια Συνδέθηκαν με Μειωμένο Κίνδυνο COVID-19;

Τα φάρμακα που ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 συνδέονται με καλύτερη πρόγνωση στους διαβητικούς ασθενείς που πάσχουν από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας διεθνούς μελέτης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Dr Patricia Sue Grigson, η σημαντικότερη παρατήρηση της παρούσας μελέτης ήταν ότι τα ανάλογα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Καθώς τα παραπάνω φάρμακα γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή, θα πρέπει ίσως να χορηγούνται σε αυτή την ευπαθή ομάδα ασθενών, τόνισε.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία από σχεδόν 30.000 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε 56 νοσοκομεία. Οι ασθενείς είχαν διαβήτη τύπου 2 και διαγνώστηκαν με COVID-19 στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την πορεία των ασθενών που έπαιρναν GLP-1 αγωνιστές ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα 6 μήνες πριν τη διάγνωσή τους με COVID-19, με αυτή άλλων διαβητικών με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν έπαιρναν τα φάρμακα αυτά.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, οι ασθενείς που έπαιρναν GLP-1 αγωνιστές είχαν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας (15.7% έναντι 23.5% στην ομάδα ελέγχου), ενώ το ίδιο ίσχυε και για τους ασθενείς που έπαιρναν πιογλιταζόνη (20% έναντι 28.2% στην ομάδα ελέγχου). Η θεραπεία με GLP-1 αγωνιστές συνδέθηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό (15.3% έναντι 24.9%), καθώς και μειωμένα ποσοστά θανάτου (1.9% έναντι 3.3%).

Η θεραπεία με αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4) συνδέθηκε και αυτή με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό (24% έναντι 29.2%). Μάλιστα, οι ασθενείς που συνέχισαν να παίρνουν DPP-4 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με την ομάδα που σταμάτησε τη λήψη των παραπάνω φαρμάκων (9% έναντι 19%). Η πιογλιταζόνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας. Ούτε η πιογλιταζόνη ούτε τα DPP-4 συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τη Grigson, η παρούσα μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19 και διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον ιό. Ως αποτέλεσμα είναι σημαντικό να εξερευνηθεί κάθε θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτούς τους ασθενείς.

Εξηγώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η ίδια υποστήριξε επίσης ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ωστόσο δείχνει ότι η θεραπεία με GLP-1 αγωνιστές μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης στους διαβητικούς που νοσούν από COVID-19.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι όσοι έπαιρναν GLP-1 αγωνιστές στο διάστημα των 6 μηνών πριν τη διάγνωση της COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει αν κάποιος ξεκινήσει τα φάρμακα αυτά μετά τη διάγνωση της COVID-19», πρόσθεσε.

Σε επόμενες μελέτες τους οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν αν η διάρκεια της θεραπείας με τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι είναι απαραίτητο κάποια στιγμή να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που θα εξετάσουν την παραπάνω σύνδεση, προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα