Τα Συμπληρώματα Γλυκοζαμίνης Μειώνουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Η γλυκοζαμίνη, ένα συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθραλγίας και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων σύμφωνα με μία έρευνα που ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 400.000 εθελοντές.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 2-3% του πληθυσμού παίρνει γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη ή και τα δύο. Τα δύο αυτά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αρθραλγίας και την ενδυνάμωση του χόνδρου, αντίστοιχα. Η γλυκοζαμίνη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής στους ενηλίκους.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Tulane στη Νέα Ορλεάνη, έκανε μία μελέτη στην οποία παρατήρησε ότι όσοι παίρνουν γλυκοζαμίνη έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αρνητικών συμβαμάτων που σχετίζονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Λου Κι, εξέτασε δεδομένα 466.039 εθελοντών από το UK Biobank. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της έρευνας και όλοι είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα χρήση συμπληρωμάτων.

Από αυτούς, το 19.3% δήλωασαν ότι έπαιρναν γλυκοζαμίνη στην αρχή της έρευνας.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο BMJ, φαίνεται ότι η λήψη γλυκοζαμίνης τακτικά, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης επομένως χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Βοηθά η Γλυκοζαμίνη στην Πρόληψη των Καρδιακών Προβλημάτων;

Ο καθηγητής Κι και η ομάδα του εξέτασαν το ιστορικό των ασθενών και, όπου χρειάστηκε, το πιστοποιητικό θανάτου για ένα διάστημα 7 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν πότε παρουσίασε καρδιαγγειακή νόσο ή άλλα καρδιακά προβλήματα ο κάθε ασθενής καθώς και αν κατέληξε από καρδιαγγειακά αίτια.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι εθελοντές που είχαν λάβει το παραπάνω συμπλήρωμα είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν γλυκοζαμίνη. Είχαν επίσης 9-22% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Η παραπάνω συχνέτιση ήταν ανεξάρτητη από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η χρήση φαρμάκων και η χρήση συμπληρωμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο καθηγητής Κι και οι συνεργάτες του παρατήρησαν επίσης ότι η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στους καπνιστές, στους οποίους παρατηρήθηκε σχεδόν 37% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους πρώην και και τους μη καπνιστές ήταν 18% και 12% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αυτή αφορά προφανώς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι η γλυκοζαμίνη μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Η παραπάνω πρωτεΐνη αποτελεί δείκτη φλεγμονής, επομένως είναι πιθανό η γλυκοζαμίνη να βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, η οποία είναι αυξημένη στους καπνιστές.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι η γλυκοζαμίνη μπορεί να έχει αντίστοιχες επιδράσεις με μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης για την αντιμετώπιση του άλγους της οστεοαρθρίτιδας, περιορίζει επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όπως τόνισαν οι συγγραφείς ωστόσο, η μελέτη τους ήταν μία έρευνα παρατήρησης, επομένως χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω θεωρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα