Επιλέγοντας το Κατάλληλο Φάρμακο για την Αντιμετώπιση μιας Αλλεργίας

Αν έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με τα δυσάρεστα συμπτώματα μίας αλλεργίας, ίσως έχετε καταφύγει σε φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Αρκετά από τα φάρμακα αυτά στο παρελθόν απαιτούσαν συνταγή γιατρού, ωστόσο σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί να τα προμηθευτεί όσο εύκολα όσο μία ασπιρίνη. Το γεγονός αυτό φέρνει τον ασθενή στη θέση του γιατρού καθώς καλείται να επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο γι’αυτόν από την πληθώρα επιλογών που έχει. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται λανθασμένες επιλογές και λήψη πολλών φαρμάκων ταυτόχρονα τα οποία δεν οδηγούν στον επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από τι προκαλούνται οι αλλεργίες;

Πριν την επιλογή του καταλλήλου φαρμάκου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από τι προκαλούνται οι αλλεργίες. Συχνά, είναι αποτέλεσμα εισπνοής μίας επιβλαβούς ουσίας, όπως η γύρη ή ένα άλλο αλλεργιογόνο, το οποίο θεωρείται επικίνδυνος εισβολέας από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απελευθερώνει στη συνέχεια ουσίες οι οποίες στοχεύουν τους εισβολείς συτούς. Μία από τις ουσίες αυτές είναι η ισταμίνη, η οποία προκαλεί ερεθισμό των νεύρων της ρινός με αποτέλεσμα να προκαλείται φτέρνισμα. Η ισταμίνη προκαλεί επίσης πλήρωση των ρινικών οδών με υγρό και κύτταρα που αντιμετωπίζουν τους παραπάνω εισβολείς. Ως αποτέλεσμα, φλεγμαίνουν οι βλεννογόνοι και υπάρχει αυξημένη παραγωγή βλέννης. Η κατάσταση αυτή, που λέγεται αλλεργική ρινίτιδα, χαρακτηρίζεται από ρινική συμφόρηση, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα και σπανιότερα πονόλαιμο.

Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί με τους οποίους τα φάρμακα αντιμετωπίζουν τις αλλεργίες. Ο πρώτος περιλαμβάνει αποκλεισμό δράσης της ισταμίνης. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’αυτό το σκοπό είναι τα αντισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη και η λοραταδίνη.

Ένας άλλος μηχανισμός είναι η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος πριν αρχίσει η απελευθέρωση της ισταμίνης. Αυτό γίνεται με τα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών. Φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η βουδεσονίδη, η προπιονική φλουτικαζόνη και η τριαμκινολόνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας συνδυασμός αντισταμινικού και ρινικού σπρέι κορτικοστεροειδών είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αντισταμινικά

Αν παρουσιάζετε την πρώτη σας αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο από τη γύρη, το γρασίδι ή άλλα φυτά, ή μία μεμονωμένη αντίδραση μετά από εργασία στον κήπο, μάλλον πρέπει να λάβετε ένα αντισταμινικό για άμεση αντιμετώπιση.

Τα πρώτης γενιάς αντισταμινικά φάρμακα όπως η χλωρφαινιραμίνη και η διφαινυδραμίνη μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και σύγχυση σε ορισμένα άτομα, γεγονός που οδηγεί σε πτώσεις. Πρέπει επομένως να προτιμώνται τα δεύτερης γενιάς τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά και έχουν μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσουν ναυτία, αλλά είναι πιο ακριβά.

Οι σταγόνες αντισταμινικών για τα μάτια, όπως η κετοτιφαίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν υπάρχει δακρύρροια.

Κορτικοστεροειδή

Αν τα αντισταμινικά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι παρουσιάζετε αλλεργία κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης εποχής, ίσως πρέπει να πάρετε ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδών. Τα τελευταία είναι πιο αποτελεσματικά από τα αντισταμινικά για την αποσυμφόρηση της ρινός.

Το αρνητικό με τα παραπάνω φάρμακα είναι ότι χρειάζονται χρόνο για να δράσουν πλήρως (συνήθως 2-4 εβδομάδες). Αυτό ίσως δεν είναι αρκεί όταν θέλετε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα συμπτώματα. Αν περιμένετε μία περίοδο που παθαίνετε αλλεργίες, ιδανικά πρέπει να ξεκινήσετε τα κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Τα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών έχουν επίσης και ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία, επιδείνωση του γλαυκώματος και σε σπάνιες περιπτώσεις διάτρηση του διαφράγματος που διαχωρίζει την αριστερή από τη δεξιά πλευρά της ρινός.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε ρινικά αποσυμφορητικά;

Τα ρινικά αποσυμφορητικά, όπως η ψευδοεπινεφρίνη και η φαινυλεφρίνη, προκαλούν σύσπαση των αγγείων, γεγονός που μειώνει τη φλεγμονή στις ρινικές οδούς και προσφέρει ανακούφιση. Οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από τα φάρμακα αυτά επομένως πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό.

Τα ρινικά αποσυμφορητικά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία ή άγχος και αϋπνία. Δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη ή στηθάγχη. Η χρήση ενός ρινικού αποσυμοφρητικού για περισσότερο από δύο μέρες μπορεί επίσης να έχει αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε μεγαλύτερο οίδημα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;

Αν συνεχίσετε να παρουσιάζετε συμπτώματα μετά από ένα μήνα θεραπείας με τα παραπάνω φάρμακα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Αυτός θα προσαρμόσει τη δόση τους ανάλογα με τις ανάγκες σας ή θα σας χορηγήσει ένα διαφορετικό φάρμακο που δεν αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα φάρμακα που παίρνετε.

Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιαλλεργικά φάρμακα με συνταγή. Τα αντισταμινικά σπρέι που χορηγούνται με συνταγή, όπως η αζελαστίνη και η ολοπαταδίνη, μπορούν να μειώσουν το φτέρνισμα και την καταρροή, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ναυτίας.

Ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να χορηγήσει ο γιατρός είναι οι αναστολείς λευκοτριένης. Τα φάρμακα αυτά, όπως η μοντελουκάστη, η ζαφιρλουκάστη και η ζιλευτόνη αποκλείουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που λέγονται λευκοτριένες.

Επίλογος

Συχνά χρειάζεται δοκιμή διαφόρων φαρμάκων για να διαπιστωθεί ο συνδυασμός που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχει μία ακόμα επιλογή, οι αντιαλλεργικές ενέσεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στα διάφορα αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, αυτές αποτελούν την τελευταία επιλογή και πρέπει πάντοτε να προτιμούμε πιο συμβατικές θεραπείες. Τα αντισταμινικά και τα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών επαρκούν για τους περισσότερους ασθενείς.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα