Ασφαλής ο Εμβολιασμός στην Πολλαπλή Σκλήρυνση: Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει να κάνουν όλα τα εμβόλια που προτείνονται από το πρόγραμμα εμβολιασμών, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της γρίπης, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του American Academy of Neurology.

Οι νέες αυτές οδηγίες επικεντρώνονται περισσότερο στις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν από τα εμβόλια, καθώς και τον εμβολιασμό των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

«Το θέμα του εμβολιασμού είναι κάτι που ο γιατρός πρέπει πάντοτε να συζητά με τους ασθενείς του, ιδιαίτερα αν έχουν διαγνωστεί προσφάτως με πολλαπλή σκλήρυνση και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν θεραπεία», είπε ο Μαουρίσιο Φαρέζ, μέλος του AAN και κύριος συγγραφέας των νέων οδηγιών.

«Εξετάσαμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και καταλήξαμε ότι, για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, η πρόληψη των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας. Η χορήγηση των εμβολίων είναι ασφαλής και δεν συνοδεύεται από κινδύνους», πρόσθεσε ο Φαρέζ.

Ωστόσο, στις οδηγίες αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς πληροφορίες για να εξακριβώσουμε αν ένας εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μία υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης. «Αν βρίσκεστε σε στάδιο υποτροπής της νόσου μπορείτε να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό μέχρι να παρέλθει έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επιπλοκών», δήλωσε ο Φαρέζ.

Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

8 Οδηγίες

«Μετά τη δημοσίευση των προηγουμένων οδηγιών που είχε γίνει το 2002, εγκρίθηκαν αρκετές νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση, η πλειοψηφία των οποίων επηρεάζει την ανοσιακή αντίδραση με κάποιο τρόπο», είπε ο Φαρέζ.

«Έπρεπε να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις θεραπείες αυτές και να διαπιστώσουμε πόσο ασφαλείς είναι για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Θέλαμε επίσης να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να προληφθούν οι λοιμώξεις και οι επιπλοκές», πρόσθεσε.

Ακολουθούν οι 8 οδηγίες και το επίπεδα βεβαιότητας για κάθε μιά από αυτές:

  1. Παρουσίαση δεν δεδομένων για τον εμβολιασμό στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και εξερεύνηση των επιλογών για τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ερωτήματά του (επίπεδο Β)
  2. Ο γιατρός πρέπει να παροτρύνει τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες για τον εμβολιασμό που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτός αν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις (επίπεδο Β)
  3. Εξέταση του κινδύνου για τα λοιμώδη νοσήματα σε κάθε περιοχή πριν την απόφαση για χορήγηση του εμβολίου (επίπεδο Β)
  4. Χορήγηση του εμβολίου της γρίπης ετησίως εκτός αν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις, όπως για παράδειγμα ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (επίπεδο Β)
  5. Ενημέρωση του ασθενούς για τον κίνδυνο λοίμωξης που σχετίζεται με τη χρήση ειδικών ανοσοκατασταλτικών/ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων (ISIM) και προσαρμογή του εμβολιασμού κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε φαρμάκου. Εμβολιασμός του ασθενούς τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας με ISIM (επίπεδο Β). Συζήτηση με τον ασθενή για τα οφέλη από τον εμβολιασμό άμεσα μετά τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ανεξαρτήτως της αρχικής θεραπευτικής αγωγής, έτσι ώστε να προληφθεί κατά το δυνατό η καθυστέρηση στην εκκίνηση της θεραπείας με ISIM (επίπεδο C)
  6. Εξέταση για λοιμώξεις πριν την έναρξη της θεραπείας με ISIM (επίπεδο Α) και χορήγηση θεραπείας στους ασθενείς που έχουν θετικές εξετάσεις για λανθάνουσες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση, πριν την έναρξη της θεραπείας για την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε φαρμάκου (επίπεδο Β). Σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρέπει να γίνεται πάντοτε έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας με ISIM, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σχετική οδηγία στο κάθε φάρμακο (επίπεδο Α).
  7. Αποφυγή της χρήσης εμβολίων με ζωντανούς ιούς σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που λαμβάνουν θεραπεία με ISIM ή σταμάτησαν προσφάτως τα φάρμακα αυτά (επίπεδο Β). Όταν ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υψηλός, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει εμβόλια με ζωντανούς ιούς εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια με τμήματα του παθογόνου για τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ISIM (επίπεδο C)
  8. Καθυστέρηση του εμβολιασμού σε όσους παρουσιάζουν έξαρση της νόσου μέχρι την αποδρομή της. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εβδομάδες μετά την αρχική εμφάνισης της έξαρσης (επίπεδο Β).

Οι συγγραφείς των οδηγιών δήλωσαν ότι σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες υψηλής ποιότητας προκειμένου να τελειοποιηθούν οι οδηγίες.

«Καθώς αναπτύσσονται και κυκλοφορούν συνεχώς νέα ISIM για τη διαχείριση παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, υπάρχει ανάγκη να γίνουν μακροπρόθεσμες έρευνες που θα εκτιμήσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσαν.

«Πρέπει να γίνουν αρκετές έρευνες σε μεγάλους πληθυσμούς παράλληλα έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος λοίμωξης στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση καθώς και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις των λοιμώξεων στον κίνδυνο αναπηρίας των ασθενών αυτών. Θα μπορέσουμε έτσι να εκτιμήσουμε καλύτερα τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χορήγηση των εμβολίων σε αυτό τον πληθυσμό», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Angelo Esslinger

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα