Μικρογλοία: Πώς επηρεάζουν την αντίληψη του χρονίου πόνου στα δύο φύλα;

Τα κύτταρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου είναι πιο ενεργά στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience,παρατήρησε ότι όταν τα μικρογλοία, τα ανοσιακά κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο, αποκλείστηκαν, η απόκριση των γυναικών στην αναλγητική θεραπεία με οπιοειδή βελτιώθηκε και προσέγγισε τα επίπεδα αναλγησίας που παρουσιάζουν τα ίδια φάρμακα στους άντρες.

Στις γυναίκες, οι φλεγμονώδεις παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο πόνο, όπως η ινομυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα, εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα. Ένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία του σοβαρού ή χρόνιου πόνου είναι η μορφίνη, η οποία παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες ασθενείς.

«Τόσο οι κλινικές όσο και οι προκλινικές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται σχεδόν διπλάσια ποσότητα μορφίνης σε σχέση με τους άντρες για να παραχθεί αντίστοιχη αναλγησία», είπε η επικεφαλής της έρευνας. «Η έρευνά μας εξέτασε μία πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, τις διαφορές στα μικρογλοία του εγκεφάλου ανάλογα με το φύλο».

Στα υγιή άτομα, τα μικρογλοία παρακολουθούν τον εγκέφαλο, αναζητώντας σημεία λοίμωξης ή κάποιου παθογόνου. Όταν δεν υπάρχει πόνος, η μορφίνη διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και εκλαμβάνεται ως παθογόνο από αυτόν. Αποτέλεσμα είναι να ενεργοποιούνται τα ανοσιακά κύτταρα του εγκεφάλου και να προκαλούν απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών, όπως οι κυτοκίνες.

Για να εξετάσουν το ρόλο που παίζει το φύλο στην αναλγησία που προσφέρει η μορφίνη, οι ερευνητές χορήγησαν σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ένα φάρμακο που αναστέλλει την ενεργοποίηση των μικρογλοίων.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του πόνου και συνιστούν ότι τα μικρογλοία μπορούν να αποτελέσουν πιθανό στόχο της φαρμακευτικής αγωγής. Θα μπορέσει, έτσι, να βελτιωθεί η αναλγητική δράση των οπιοειδών στις γυναίκες», είπε μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η ανακάλυψη ότι τα μικρογλοία είναι πιο ενεργά στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου, αποτελεί πιθανώς εξήγηση γιατί οι διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο πόνο είναι συχνότερες στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Βιβλιογραφία: Georgia State University

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα